Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αισιόδοξος ο Στουρνάρας (ΤτΕ): Ύφεση 0,3% το 2016, επιστροφή στην ανάπτυξη (+2,5%) από το 2017

Αισιόδοξος ο Στουρνάρας (ΤτΕ): Ύφεση 0,3% το 2016, επιστροφή στην ανάπτυξη (+2,5%) από το 2017
Θετικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο κ. Στουρνάρας και από το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)
Την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε σήμερα, Τετάρτη 13 Ιουλίου, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας από το βήμα του ΕΒΕΑ, κατά τις εργασίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου.
Ειδικότερα, ο διοικητής της ΤτΕ εμφανίστηκε σίγουρος πως το 2017 θα έχουν εξοφληθεί πλήρως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ, εκτιμώντας ότι αυτή η εξέλιξη θα τονώσει τη ρευστότητα στην αγορά.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το 2017 η χώρα θα επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Πιο συγκεκριμένα, προέβλεψε ότι η οικονομία θα αρχίσει να ενισχύεται από το β' εξάμηνο του 2016, με τη χρονιά να κλείνει με αρνητικό πρόσημο στο -0,3%, με τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ να διαμορφώνεται σε +2,5% το 2017 και +3% το 2018.
Ευχάριστη έκπληξη, χαρακτήρισε ο διοικητής της ΤτΕ, τα δημοσιονομικά μεγέθη προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης το τρέχον έτος στο 0,9%.
Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για σημαντική αύξηση εσόδων από έμμεσους φόρους, γεγονός που απέδωσε στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που αποκάλυψαν σημαντική φορολογητέα ύλη.
Ο ίδιος επανέλαβε την πάγια θέση πως όλες οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν POS, καθώς η αύξηση κατά 20% των ηλεκτρονικών συναλλαγών έφερε σημαντικά φορολογικά έσοδα, ενώ τόνισε πως «αν αυξηθεί καθολικά το ποσοστό των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη χώρα μας, ενδεχομένως δε θα χρειαστεί να εφαρμοστούν οι νέοι φόροι».
Θετικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο κ. Στουρνάρας και από το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μείωση κατά 40 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων μέχρι το τέλος του 2018.
Ο διοικητής της ΤτΕ μάλιστα συμφώνησε με την πρόταση του ΕΒΕΑ για την εξωδικαστική επίλυση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όσον αφορά στις καταθέσεις, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, αναφέροντας ακόμη ότι υπάρχουν σε «στρώματα» 15 έως 20 δισ. ευρώ, που θα γίνει προσπάθεια να κατευθυνθούν στις τράπεζες σταδιακά όσο προχωρά η άρση των capital controls.
Τέλος, εκτίμησε ότι το Brexit θα έχει σχεδόν μηδενική αρνητική επίπτωση στη χώρα μας, καθώς και ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών.
Προλογίζοντας τον Διοικητή της ΤτΕ, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος επισήμανε ότι «η ελληνική οικονομία, για να βγει από την ύφεση, χρειάζεται ρευστότητα και κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν σε νέες παραγωγικές επενδύσεις. Ο στόχος αυτός απαιτεί υπεύθυνη πολιτική διακυβέρνηση, αλλά και ένα σταθερό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό χρηματοπιστωτικό τομέα.
Ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος στη διασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων είναι καθοριστικός σημείωσε ο κ. Μίχαλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης