Τελευταία Νέα
Διεθνή

Russeurope: Ορεκτικό η ελληνική κρίση, μπροστά στην ιταλική - Το Βερολίνο πληρώνει το τίμημα της λιτότητας

Russeurope: Ορεκτικό η ελληνική κρίση, μπροστά στην ιταλική - Το Βερολίνο πληρώνει το τίμημα της λιτότητας
Η ιταλική κρίση θα είναι η κρίση της Ευρωζώνης
Κατά του Βερολίνου στρέφεται με δημοσίευμά της η γαλλική ιστοσελίδα RussEurope, επιρρίπτοντας στη γερμανική κυβέρνηση ευθύνες για την κρίση στην Ιταλία και προειδοποιώντας ότι η ιταλική κρίση θα είναι η κρίση της Ευρωζώνης.
«Ιδίως το Βερολίνο φέρει υπαιτιότητα για το γεγονός ότι μετά την Ελλάδα, τώρα και η Ιταλία βυθίζεται σε μια οικονομική κρίση που απειλεί να “καταπιεί” ολόκληρη την Ευρωζώνη», επισημαίνει συγκεκριμένα ο Jacques Sapir, οικονομολόγος, που διατηρεί τον εν λόγω ιστότοπο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία πληρώνει τώρα το τίμημα της λιτότητα.
Ειδικότερα, γράφει πως «νωρίτερα ή αργότερα η ώρα της πληρωμής έρχεται πάντα» και προσθέτει πως «αφότου απέρριψε την αρχή της αλληλεγγύης στην Ευρωζώνη, η Γερμανία επέβαλε τη δική της οπτική στους κανόνες».
Τώρα, όμως, η Γερμανία συνειδητοποιεί ότι αυτή η οπτική είναι ανυποστήρικτες στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης.
Ως εκ τούτου, η ηγέτιδα δύναμη της Ευρωζώνης βρίσκεται κολλημένη σε ένα δίλημμα, καθώς πρέπει πλέον είτε να συνεχίσει την αυτοκτονική επιδίωξη μιας πολιτικής που δε λειτουργεί, είτε να αναγνωρίσει τα λάθη του παρελθόντος της.
Ο Sapir υποστηρίζει πως αυτό που καθιστά την παρούσα κατάσταση ακόμη πιο σοβαρή είναι ότι το ειδικό βάρος της Ιταλίας στην Ευρωζώνη είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι της Ελλάδας.
«Είναι σαφές σε όλους ότι η Ιταλία την έξοδο από την Ευρωζώνη θα σήμαινε το τέλος για το ενιαίο νόμισμα», καταλήγει ο οικονομολόγος, προειδοποιώντας ότι «η ελληνική κρίση του καλοκαιριού του 2015 ήταν ακριβώς το ορεκτικό: η ιταλική κρίση θα είναι η κρίση της Ευρωζώνης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης