Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεταρρυθμίσεις στην διακυβέρνηση της Ευρωζώνης ζητά η Bundesbank - Προτείνει αναβάθμιση του ESM

Μεταρρυθμίσεις στην διακυβέρνηση της Ευρωζώνης ζητά η Bundesbank - Προτείνει αναβάθμιση του ESM
Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προτείνει μεταξύ άλλων να δοθούν νέες εξουσίες στον ESM και να αλλάξουν οι όροι των συμβολαίων των κρατικών ομολόγων.
Να αναλαμβάνουν οι κυβερνήσεις και οι πιστωτές το κόστος μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων και όχι οι φορολογούμενοι άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης ζητά η Bundesbank, με αφορμή την έκδοση της μηνιαίας έκθεσής της για την Γερμανική οικονομία.
Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας προτείνει μεταξύ άλλων να δοθούν νέες εξουσίες στο ταμείο διάσωσης της ΕΕ, τον ESM και να αλλάξουν οι όροι των συμβολαίων των κρατικών ομολόγων.
Η Bundesbank επισημαίνει στην έκθεσή της, ότι ανησυχεί, πως οι ad hoc ρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε ισχύ, για να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κρίση χρέους της Ευρωζώνης, δεν είναι αρκετές για να εξαλείψουν κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Υποστηρίζει ακόμη, ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω η ικανότητα μιας χώρας να διαχειριστεί μελλοντικές κρίσεις, ακόμη και ελλείψει κάποιας συμφωνίας και να μετακινηθεί προς μια πλήρη δημοσιονομική ή πολιτική ένωση στην Ευρωζώνη.
Προτείνει δε να δοθούν νέες εξουσίες στον ESM, προκειμένου να συντονίζει ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις χρέους για να επιταχύνει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση χρέους και να καταστήσει τη διαδικασία πιο διάφανη.
Επίσης τονίζει, ότι ο ESM θα πρέπει να αναλάβει αρμοδιότητες, για να επιβλέπει τους προϋπολογισμούς των κυβερνήσεων και να ενισχύει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, που ασκούνται αυτή τη στιγμή από την Κομισιόν.
Επαναδιατυπώνει ακόμη την πρόταση για την εισαγωγή ρητρών στις συμβάσεις κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, που αυτομάτως επεκτείνουν την περίοδο λήξης κατά 3 χρόνια, εάν μια κυβέρνηση ζητήσει βοήθεια από τον ESM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης