Τελευταία Νέα
Διεθνή

S&P: Το εταιρικό χρέος θα εκτοξευθεί μέχρι το 2020 – Θα φτάσει στα 75 τρισ. δολάρια

S&P: Το εταιρικό χρέος θα εκτοξευθεί μέχρι το 2020 – Θα φτάσει στα 75 τρισ. δολάρια
Εκτός από τις Ηνωμένε Πολιτείες, έντονο είναι πλέον το πρόβλημα και στην Κίνα
Εκτόξευση του εταιρικού χρέους προβλέπει μέχρι και το 2020 η S&P, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες για μία ενδεχόμενη κρίση στην παγκόσμια οικονομία.
Όπως διαπιστώνεται, το εταιρικό χρέος θα αυξηθεί στα 75 τρισ. δολ. έως και το 2020, όταν αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στα 51 τρισ. δολ.
Η παραπάνω αύξηση αγγίζει το +50%.
Αναφέρεται πως το αντίστοιχο ποσό της αύξησης που είχε προβλέψει πέρυσι ο οίκος αξιολόγησης ήταν μόλις 7 τρισ. δολ.
Εκτός από τις Ηνωμένε Πολιτείες, έντονο είναι πλέον το πρόβλημα και στην Κίνα, όπου οι ρυθμιστικές Αρχές με συνεχείς ενέσεις χρήματος προσπαθούν να τονώνουν την επιβραδυνόμενη οικονομική ανάπτυξη.
Υπό κανονικές συνθήκες αυτό δεν θα αποτελούσε πρόβλημα για την παγκόσμια αγορά, ωστόσο αυτήν την περίοδο που χαρακτηρίζεται από χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα, μη φυσιολογικά επίπεδα επιτοκίων – πληθωρισμού και οικονομικές διαταραχές, σίγουρα είναι μία «φούσκα» έτοιμη να σκάσει.
Ενδεικτικά, οι Κεντρικές Τράπεζες, αν και γνωρίζουν το πρόβλημα, αποφεύγουν να «βάλουν φρένο» στην νομισματική πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, δημιουργώντας έτσι ένα δημόσιο και εταιρικό χρέος ύψους 12 τρισ. δολ.
Ως αποτέλεσμα, ένα από τα φαινόμενα που θα ενταθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια θα είναι η σταδιακή μείωση του αριθμού των δανειστών (τραπεζών και ιδιωτών) από τις παγκόσμιες αγορές (το λεγόμενο… Crexit), ενώ όσοι παραμείνουν, θα σκληρύνουν απότομα τους όρους δανεισμού, αυξάνοντας το κόστος.
Η S&P θεωρεί όμως ότι μια «διόρθωση» στις πιστωτικές αγορές ίσως να είναι «αναπόφευκτη», χωρίς να προσδιορίζει τον βαθμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης