Τελευταία Νέα
Οικονομία

Επανέρχονται τα τσουχτερά πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων - Νέα τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών

Επανέρχονται τα τσουχτερά πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων - Νέα τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών
Αναγνωρίζοντας το λάθος της κυβέρνησης με την προηγούμενη τροπολογία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης είπε «δεν είμαστε αλάθητοι»
Μετά το πάρτι φοροδιαφυγής που στήθηκε αφού η κυβέρνηση επέβαλε τη μείωση των προστίμων σε ποσά χαμηλότερα από το κέρδος που επέβαλε η παράνομη πράξη, το υπουργείο Οικονομικών φέρνει τροπολογία που επαναφέρει τα υψηλά πρόστιμα.
Ειδικότερα, η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του τελωνειακού κώδικα, η συζήτηση του οποίου θα αρχίσει την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια.
Τα νέα πρόστιμα προβλέπουν τη διατήρηση του 50% του ΦΠΑ, για κάθε απόδειξη που δεν θα κόβεται, αλλά δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 250 ευρώ, για τις επιχειρήσεις που τηρούν απλά βιβλία και τα 500 ευρώ, για επιχειρήσεις που τηρούν διπλά βιβλία.
Ταυτόχρονα, προβλέπεται ο διπλασιασμός των προστίμων σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας και τον τετραπλασιασμό για τις επόμενες φορές. Η διάταξη τίθεται σε εφαρμογή από τις 25 Ιουλίου 2016.

Η δήλωση του Αλεξιάδη

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης προαναγγέλλοντας την τροπολογία είπε «Σε ό,τι αφορά το θέμα των παραβάσεων, υπάρχει μια επιχειρηματολογία ότι υπήρχε ένα καταπληκτικό και ιδεατό σύστημα.
Ο νόμος του Οκτωβρίου, ο οποίος μείωσε τα πρόστιμα ήρθε και διατάραξε αυτό το σύστημα.
Δεν είναι αλήθεια αυτό.
Πριν από ένα χρόνο δεν είχαμε πολύ αυστηρά πρόστιμα;
Έκοβαν αποδείξεις τότε;
Με τους ελέγχους σταματά η παραβατικότητα στο θέμα των αποδείξεων.
Διότι, όταν έχεις πολύ αυστηρή νομοθεσία και πας και βάζεις πάρα πολλές παραβάσεις και πρόστιμα, μετά έχεις μια εισπραξιμότητα κάτω από το 10%.
Άρα, τι πετυχαίνεις;
Άρα, μειώσαμε τα πρόστιμα, αυτό δημιούργησε πρόβλημα, το αναγνωρίσαμε, διότι δεν είμαστε αλάθητοι, και έχει, ήδη, υπογραφεί τροπολογία, η οποία είναι στη φάση της διαδικασίας να διανεμηθεί σήμερα, η οποία θα αυξήσει τα πρόστιμα και θα έχουμε πλέον σ’ αυτό το ζήτημα καλύτερη αντιμετώπιση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης