Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Υποβάθμισε σε BB (high) την Τουρκία, λόγω πραξικοπήματος - Αρνητικό το outlook

DBRS: Υποβάθμισε σε BB (high) την Τουρκία, λόγω πραξικοπήματος - Αρνητικό το outlook
Η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και οι συνέπειες αυτής ενδεχομένως να αποσπάσουν την προσοχή των φορέων άσκησης της πολιτικής από το πολυπόθητο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων
Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας προχώρησε σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουλίου, ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων DBRS, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος την Παρασκευή 15 Ιουλίου.
Πιο συγκεκριμένα, ο DBRS υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε BB (high) και τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα σε BBB (low).
Η τάση (trend) για τις αξιολογήσεις είναι αρνητική.
Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Τουρκίας αντανακλά, σύμφωνα με τον DBRS, την επιδείνωση του κράτους δικαίου και την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων, με δεδομένες και τις μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της χώρας.
Η μειωμένη εξωτερική χρηματοδότηση δημιουργεί σαφείς κινδύνους για τις μακροοικονομικές προοπτικές της Τουρκίας, προσθέτει οίκος.
Επιπλέον, η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και οι συνέπειες αυτής ενδεχομένως να αποσπάσουν την προσοχή των φορέων άσκησης της πολιτικής από το πολυπόθητο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο είναι σημαντικό για την ενίσχυση της εθνικής αποταμίευσης και τη μείωση των εξωτερικών ανισορροπιών.
Η αρνητική τάση απηχεί την άποψη του DBRS ότι οι κίνδυνοι παραμένουν υποτιμημένοι.
Οι μεγάλες ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης της Τουρκίας αποτελούν βασική πηγή ευπάθειας για τη χώρα.
Η ανάπτυξη προέρχεται κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, αλλά δεδομένου του χαμηλού επιπέδου εθνικής αποταμίευσης η ανάπτυξη έχει έρθει σε βάρος των υψηλών ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Επιπλέον, οι διαρθρωτικές ανισορροπίες στον τομέα της ενέργειας και οι εξασθενημένες προοπτικές για τον τουρισμό είναι πιθανό να κρατήσουν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε υψηλά επίπεδα.
Επιπλέον, η αύξηση του εξωτερικού χρέους των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων έχει ενισχύσει περαιτέρω τις ανισορροπίες.
Το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος ανήλθε σε 412 δισ. δολάρια (58% του ΑΕΠ) κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016.
Ως εκ τούτου, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη ετήσια εξωτερική ανάγκη χρηματοδότησης του 27% του ΑΕΠ.
Αν και απέδειξε την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα και των μη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της από το 2011, με δεδομένο το χαμηλό επίπεδο των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων, ξαφνικές στάσεις ή μια αντιστροφή των καθαρών εισροών κεφαλαίων θα μπορούσε να έχει ισχυρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, η επιδείνωση του κράτους δικαίου και η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων αποτελούν πηγή ανησυχίας, υπογραμμίζει ο DBRS.
Οι θεσμικοί έλεγχοι και οι ισορροπίες φαίνεται να έχουν διαβρωθεί με ανησυχίες σχετικά με τη δικαστική ανεξαρτησία και την ελευθερία του Τύπου.
Οι συνέπειες της απόπειρας πραξικοπήματος θα μπορούσαν να επιταχύνουν αυτές τις πολιτικές τάσεις.
Τα τελευταία χρόνια, οι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για εξισορρόπηση της οικονομίας, την ενίσχυση της αποταμίευσης και την άρση των διαρθρωτικών σημείων συμφόρησης, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Αν και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ένα σχέδιο δράσης με βάση το 10ο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης (2014-18) και ορισμένα μέτρα έχουν ήδη εγκριθεί, υπαρκτός είναι ο κίνδυνος η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων να εκτραπεί, στον απόηχο των πρόσφατων πολιτικών εξελίξεων.
Ο DBRS επισημαίνει ότι το τραπεζικό σύστημα της Τουρκίας είναι καλά κεφαλαιοποιημένο, παρά τιςεξάρσεις της μεταβλητότητας στην αγορά τα τελευταία τρία χρόνια.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για τον τομέα είναι 15,5%, η ποιότητα των κεφαλαίων είναι ισχυρή, και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιπροσωπεύουν μόλις το 3,3% των συνολικών δανείων.
Παρά το γεγονός ότι οι εξωτερικές υποχρεώσεις των τραπεζών έχουν αυξηθεί σημαντικά, έχουν μια ουδέτερη καθαρή συναλλαγματική θέση.
Ωστόσο, οι τράπεζες είναι έμμεσα εκτεθειμένες σε συναλλαγματικό κίνδυνο μέσω του εταιρικού τομέα, ο οποίος είχε μια καθαρή έκθεση σε συνάλλαγμα ύψους 192 δισ. δολάρια τον Απρίλιο του 2016.
Σε ένα δυσμενές σενάριο υψηλότερων επιτοκίων, υποτίμησης του νομίσματος και επιβράδυνσης της ανάπτυξης, η κερδοφορία των τραπεζών και η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων τους θα μπορούσε να επιδεινωθεί, προειδοποιεί ο DBRS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης