Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φοροδιαφυγή χωρίς πρόστιμα για γιατρούς , φροντιστήρια, εκπαιδευτήρια, επιχειρήσεις που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ!

tags :
Φοροδιαφυγή χωρίς πρόστιμα για γιατρούς , φροντιστήρια,  εκπαιδευτήρια, επιχειρήσεις που δεν υπάγονται σε ΦΠΑ!
Αναλυτικότερα, οι νέες ποινές που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016 προβλέπουν ότι:
Το λάθος του περασμένου Οκτωβρίου με τα πρόστιμα - χάδι για όσους δεν κόβουν αποδείξεις, σπεύδει τώρα να διορθώσει με τροπολογία για το νέο «ποινολόγιο» που κατέθεσε χθες στην βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Όμως πέφτει στην ίδια παγίδα, καθώς συνεχίζει να χαϊδεύει τα αυτιά για μια μεγάλη κατηγορία φορο -παραβατών.
Πρόκειται για τις ομάδες των επαγγελματιών που δεν υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ, όπως γιατροί, φροντιστήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αλλά και μικρές επιχειρήσεις και επιτηδευματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ.
Η τροπολογία δεν προβλέπει κανένα πρόστιμο σε περίπτωση εντοπισμού παραβάσεων μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων για τις συγκεκριμένες κατηγορίες οι οποίες απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.
Ως εκ τούτου οι φοροελεγκτές δεν μπορούν να επιβάλουν κανένα πρόστιμο στις περιπτώσεις που θα διαπιστώνουν παραβάσεις μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης φορολογικών στοιχείων κατά τους ελέγχους τους στις παραπάνω κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.
Τι  μπορούν μόνο;
Απλώς να καταγράφουν στα «μπλοκάκια» τους την παράβαση.
Είναι οι μόνοι που πέφτουν στα «μαλακά» καθώς για τους υπόλοιπους επιχειρηματίες που δεν κόβουν αποδείξεις η εφορία θα είναι πιο σκληρή σε σχέση με το παρελθόν.
Στις περιπτώσεις όπου κατά τον έλεγχο διαπιστώνεται αυτή η παράβαση, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα συνεχίσουν να επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα στο ύψους του ήμισυ του αναλογούντος ΦΠΑ, με τη διαφορά όμως ότι το συνολικό πρόστιμο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 250 ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και 500 ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
Τα πρόστιμα αυτά μάλιστα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια πενταετία, ενώ εάν διαπιστωθεί η ίδια παράβαση και άλλη φορά, το πρόστιμο τετραπλασιάζεται.

Αναλυτικότερα, οι νέες ποινές που θα τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016 προβλέπουν ότι:

1. Σε περίπτωση μη έκδοσης φορολογικού στοιχείου ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς στοιχείου για πράξη που επιβαρύνεται με ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο 50% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

2. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενους εντοπιστεί σε μεταγενέστερο έλεγχο να έχει διαπράξει την ίδια παράβαση, δηλαδή να μην έχει κόψει απόδειξη, εντός πενταετίας, επιβάλλεται πρόστιμο 100% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 500 ευρώ, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικών βιβλίων και των 1.000 ευρώ, για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.

3. Στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο 200% επί του φόρου που θα προέκυπτε από το μη εκδοθέν στοιχείο ή επί της διαφοράς αντίστοιχα, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 1.000 ευρώ για τους τηρούντες απλογραφικά βιβλία και των 2.000 ευρώ για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία.

4. Σε περίπτωση σώρευσης προστίμων για τις προαναφερθείσες παραβάσεις με παραβάσεις για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων ή για τη μη υποβολή δηλώσεων, αφαιρείται το αναλογικό πρόστιμο του 50% και όχι το ελάχιστο πρόστιμο των 250 ή 500 ευρώ ή το επιβληθέν σε επόμενους ελέγχους διπλάσιο ή τετραπλάσιο πρόστιμο για διάπραξη ίδιων παραβάσεων εντός πενταετίας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης