Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να αποδείξουν στην Ρωσία οτι παραμένουν ενωμένες και άτρωτες και μετά το Brexit

Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να αποδείξουν στην Ρωσία οτι παραμένουν ενωμένες και άτρωτες και μετά το Brexit
Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία για διάλογο με τη Ρωσία, να διαλύσουν την παρανοική κοσμοθεωρία του Putin
Η πολιτική αναταραχή που προκλήθηκε στην Ευρωπαική Ενωση από το Brexit, αναγκάζει το ΝΑΤΟ να αποδείξει στον Vladimir Putin ότι η Ευρώπη παραμένει ισχυρή, ενωμένη και άτρωτη απέναντι στις απόπειρές του για ανάμειξη.
Τους πρόσφατους μήνες, μέσω κατασκοπίας και προσπαθειών να υποκινηθούν ταραχές (κυρίως στη Γερμανία), ο Putin επιδίωξε να εκμεταλλευτεί την πολιτική και κοινωνική διαίρεση στους κόλπους της ΕΕ για να προωθήσει τους στόχους του.
Μετά την κατάληψη ενός πέμπτου της Γεωργίας, την αρπαγή της Κριμαίας και την εισβολή στην ανατολική Ουκρανία, ο Putin έχει απαντήσει στις κυρώσεις απειλώντας άλλους Ευρωπαίους γείτονες της Ρωσίας και στέλνοντας πλοία και αεροπλάνα εδώ και εκεί για να προκαλέσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Εν τω μεταξύ, Ρώσοι hackers φέρεται να έχουν βάλει στο στόχαστρό τους όχι μόνο δικτυακούς τόπους, αλλά το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Εσθονίας και ένα γερμανικό χαλυβουργείο.
Οι 28 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να εξετάσουν τη συμπεριφορά αυτή και να αναγνωρίσουν ότι πρόκειται για μια κλιμακούμενη απειλή απέναντι στα συμφέροντα και τις αξίες τους -και να ανταποκριθούν με μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.
Η συμμαχία θα πρέπει, κατ’ αρχάς, να επεκτείνει και να ενισχύσει την παρουσία των τεσσάρων ταγμάτων της στις χώρες της Βαλτικής, ώστε να γίνει μια πιο αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη.
Θα πρέπει να διεξάγει περισσότερες κοινές ασκήσεις στην Ευρώπη, κυρίως στη Βαλτική Θάλασσα, και να φροντίσει ώστε η Γερμανία να αρχίσει να συμμετέχει πιο δυναμικά.
Θα πρέπει επίσης να ενισχύσει τη δυνατότητά της να συντονίζει τις πηγές πληροφοριών των χωρών μελών της, αν μη τι άλλο για την παρακολούθηση των αναπάντεχων στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιεί η Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία για διάλογο με τη Ρωσία, να προσπαθήσουν να διαλύσουν την παράνοια που χρωματίζει την κοσμοθεωρία του Putin, και να είναι έτοιμες να αποτρέψουν τυχόν ακούσιες στρατιωτικές συγκρούσεις.
Ουσιαστικά, η συμμαχία πρέπει να αυξήσει τις στρατιωτικές της δαπάνες.
Η ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1990, αλλά οι συνολικές της αμυντικές δαπάνες έχουν μειωθεί κατά το ένα τέταρτο την ίδια περίοδο, καθώς οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό του συνόλου.
Ανεξάρτητα από τη μικρή άνοδο του περασμένου έτους στους αμυντικούς προϋπολογισμούς, εκτός από πέντε κράτη, όλες οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ υπολείπονταν από το στόχο της συμμαχίας για διοχέτευση του 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος σε στρατιωτικές δαπάνες.
Το έλλειμμα αυτό περιορίζει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να αναλαμβάνει κρίσιμες νέες αποστολές, όπως η υποστήριξη της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους ή η επέκταση των περιπολιών του για να σταματήσει η εμπορία ανθρώπων στην περιοχή της Μεσογείου.
Επιπλέον, ο στόχος του 2% είναι ένα σημαντικό πολιτικό σύμβολο.
Τα μέλη του ΝΑΤΟ πάντα θα αψιμαχούν σχετικά με τις στρατηγικές και τις προτεραιότητες – αυτό άλλωστε είναι καλώς ή κακώς το προνόμιο της δημοκρατίας.
Αλλά μακροπρόθεσμα, το βορειοατλαντικό σύμφωνο πρέπει να αποδείξει στον Putin και τον κόσμο ότι μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη και την κοινή δέσμευση όλων των μελών του.

www.bankingnew.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης