Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αντ. Χαχλάκης (Νηρεύς): Αισιοδοξία για την ιχθυοκαλλιέργεια – Επανήλθε η ηρεμία μετά την αναδιάρθρωση

Αντ. Χαχλάκης (Νηρεύς): Αισιοδοξία για την ιχθυοκαλλιέργεια – Επανήλθε η ηρεμία μετά την αναδιάρθρωση
Η έξαρση της τρομοκρατίας στην Ευρώπη ενδέχεται να επηρεάσει την κατανάλωση
Πιο ήρεμες είναι πλέον οι εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειες μετά τις αναδιαρθρώσεις δανείων, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον του κλάδου.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Νηρεύς, Αντώνη Χαχλάκη, η εταιρεία είναι πιο ήρεμη, με πιο ελπιδοφόρο μέλλον, και θετικές εκτιμήσεις για το 2016.
Η ρευστότητα κινείται σε πολύ καλά επίπεδα με τα τραπεζικά δάνεια να είναι ενήμερα και τις υποχρεώσεις να εξοφλούνται στην ώρα τους.
Η εταιρεία είναι εξαγωγική ενώ αναφορικά με την Ελλάδα ο μεγαλύτερος πελάτης της εταιρείας είναι η ΑΒ Βασιλόπουλος, η οποία έχει υγιή οικονομική θέση.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία και τις πιθανές ωφέλειες για τις ελληνικές επιχειρήσεις λόγω της αναστάτωσης, ο κ.Χαχλάκης αναφέρει πως δεν έχει διαπιστώσει κάποια αλλαγή, αλλά η έντονη αναταραχή ενδέχεται να επηρεάσει τις τουρκικές εταιρείες. Ωστόσο, σημειώνει με έμφαση, πως το κράτος προστατεύει τις εξαγωγικές εταιρείες και οι όποιες επιπτώσεις πιθανότατα να είναι μικρές.
Ο εγχώριος κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει σταθερές ποσότητες, ενώ οι τιμές σε ό,τι αφορά το λαβράκι είναι καλές αλλά στην τσιπούρα είναι πιεσμένες.
Η πίεση στο λαβράκι αποδίδεται στις πωλήσεις με μειωμένες τιμές από Τουρκία.
Η υποτίμηση της λίρας, η μειωμένη ζήτηση στην τουρκική αγορά, ανάγκασε τις τουρκικές εταιρείες να στραφούν στην Ευρώπη και να πουλήσουν ποσότητες με μειωμένη τιμή, πιέζοντας έτσι και τις ελληνικές εταιρείες.
Βασική ανησυχία του κ.Χαχλάκη είναι η έξαρση της τρομοκρατίας, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης, καθώς όπως τονίζει, ο κόσμος μπορεί να φοβηθεί να περιορίσει τις μετακινήσεις του και την κατανάλωση.
Υπενθυμίζεται πως στη χρήση 2015 η Νηρεύς σε ενοποιημένη βάση εμφάνισε πωλήσεις 185,3 εκατ. ευρώ από 193,7 εκατ. ευρώ το 2014, EBITDA 34,2 εκατ. ευρώ από 13,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 59,4 εκατ. ευρώ από ζημιές 13,3 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ωστόσο πως λόγω της μετοχοποίησης μέρους των δανείων, τα κέρδη χρήσης επηρεάστηκαν από την αποτίμηση στην εύλογη αξία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και από την αποτίμηση στην εύλογη αξία της αναδιάρθρωσης των δανείων.
Πιο αναλυτικά από κέρδη προ φόρων 68,1 εκατ. ευρώ χωρίς τις παραπάνω επιδράσεις τα κέρδη θα ήταν στα 15,1 εκατ. ευρώ
Το σύνολο των υποχρεώσεων ανερχόταν στα 250 εκατ. ευρώ από 321 εκατ. ευρώ, με τα μακροπρόθεσμα δάνεια να είναι στα 125 εκατ. ευρώ και τα βραχυπρόθεσμα στα 10,2 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση ήταν στα 121 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρχαν απαιτήσεις από πελάτες ύψους 33 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 8,7 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία αποτιμάται στο ΧΑ στα 45 εκατ. ευρώ.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης