Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η κόντρα…και στο εσωτερικό της TτΕ για την Attica bank – Γιατί αποφάσισε ο Στουρνάρας να αναλάβει την εξυγίανση της;

Η κόντρα…και στο εσωτερικό της TτΕ για την Attica bank – Γιατί αποφάσισε ο Στουρνάρας να αναλάβει την εξυγίανση της;
Η Attica bank του μέλλοντος μπορεί να ανακάμψει μόνο αν υπάρξει θεραπεία σοκ στα προβληματικά δάνεια.
Η πρόσφατη δήλωση του Ν. Κοτζιά του υπουργού εξωτερικών ο οποίος συνέστησε στον ΣΥΡΙΖΑ….να ασχοληθεί με την Attica bank και τις παρεμβάσεις της ΤτΕ….αντί άλλων…εγείρει πολλά ερωτηματικά.
Θα σκεφθείτε γιατί ο Κοτζιάς ο υπουργός εξωτερικών να ασχολείται με την Attica bank;
Πρωτίστως προκαλεί απορία η δήλωση αυτή γιατί την Attica bank την εποπτεύει η Τράπεζα της Ελλάδος άρα μόνο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει λόγο και ρόλο…..στην Attica bank, ούτε ο Κοτζιάς, ούτε ο Τσίπρας…ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Ν. Κοτζιάς προσέξτε συνέστησε στον ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθεί με τις παρεμβάσεις – προφανώς υπονοούσε μη συμβατές – της ΤτΕ…αλλά για να δούμε τι παρασκήνιο υπάρχει;
Ο Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ πολύ καθυστερημένα – αλλά κάλιο αργά παρά ποτέ – αποφάσισε να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει ριζική εξυγίανση της Attica bank και καλώς τις πήρε καθώς η τράπεζα αποτελούσε ένα παθογενή τραπεζικό οργανισμό.
Ο Ν. Κοτζιάς διατηρεί στενό δεσμό με τον Θεόδωρο Μητράκο τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ο οποίος λειτουργεί και ως επόπτης των τραπεζών….που εποπτεύει η Κεντρική Τράπεζα.
Οι σχέσεις Στουρνάρα Διοικητής και Μητράκου υποδιοικητής δεν είναι και οι άριστες και προφανώς η δήλωση Κοτζιά έμμεσα υποδηλώνει και την αντίθεση του στις ριζικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην Attica bank.
Κάποιοι ήθελαν να κρατήσουν στην διοίκηση της Attica bank τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο και μεταξύ αυτών ήταν και ο Μητράκος.
Παρακολουθώντας στενά τις τραπεζικές εξελίξεις έχουμε ενδείξεις και όχι αποδείξεις ότι ο Μητράκος…σχεδίαζε την «συριζαία Attica bank»
Μην λησμονούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε την Attica bank να βρίσκεται υπό τον διακριτικό έλεγχο του ώστε να εξυπηρετεί διάφορά σχέδια.
Το bankingnews προέβη εδώ και 1,5 χρόνο σε πολύ σοβαρές αποκαλύψεις για την Attica bank για την κακοδιαχείριση ή διαχείριση μετριότητας.
Η ΤτΕ και δεν γνωρίζουμε αν ήταν ο Στουρνάρας ή ο Μητράκος επέτρεψαν να παραταθεί τόσο πολύ η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank.
Ακόμη δεν έχει καλύψει το tier 1 των 70 εκατ ενώ ο SSM βρήκε ορισμένες σκιές στην αύξηση κεφαλαίου του 2015 περίπου 69 εκατ.
Η λογική λέει ότι ο Στουρνάρας διαβλέποντας ότι η Attica bank δεν αλλάζει, η Attica bank πάει να γίνει τράπεζα του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει σε θεραπεία σοκ.
Ο Στουρνάρας ήταν αυτός που έθεσε τελεσίγραφο στην διοίκηση Αντωνόπουλου να παραιτηθεί, προσέξτε με τελεσίγραφο ειδάλλως θα τοποθετούσε «επίτροπο».
Ο Στουρνάρας ήταν αυτός που διόρισε την Πουσκούρη την πρόεδρο της Attica bank ώστε να αναλάβει την εξυγίανση της Attica bank  
Ο Στουρνάρας ήταν αυτός που απαίτησε να υπάρξει ξεκάθαρο πλάνο αναδιάρθρωσης, άρα οι κινήσεις του μπορεί να θεωρηθούν εξυγιαντικές.
Να σημειωθεί ότι εδώ και 1,5 χρόνο το bankingnews είχε στοχοποιηθεί από την διοίκηση Γαμβρίλη και Αντωνόπουλου και με πλήθος αγωγών προσπάθησαν να μας φιμώσουν λες και ότι κανείς δεν γνώριζε για τον τραγικά λάθος δρόμο που είχε πάρει η τράπεζα.
(Τις αγωγές του Αντωνόπουλου που εκδιώχθηκε από την Attica bank με τελεσίγραφο πως επιτρέπεται να τις πληρώνει η Attica bank;)
Στα stress tests η Attica bank είχε βρεθεί με -22% δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας η Monte dei Paschi ήταν -2,44% αρνητικά κεφάλαια, είχε εξωφρενική τιμή αύξησης και είχαμε αμέτρητες φορές προειδοποιήσει ότι τα 0,30 ευρώ της αύξησης ήταν απαράδεκτη τιμή καθώς και το γεγονός ότι η Attica bank έχει τον ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ δείκτη NPEs στο ελληνικό banking στο 57,2% ή 2,28 δισεκ. ευρώ.
Η Attica bank κάτω από οποιαδήποτε μοντέλο είχε αποτύχει και με μαθηματική ακρίβεια η ανακεφαλαιοποίηση διασφάλιζε την φερεγγυότητας της αλλά όχι την βιωσιμότητας της όταν τον επιχειρηματικό της μοντέλο επαναλαμβάνει απλά το λάθος.
Η απόφαση της ΤτΕ να πάρει πρωτοβουλία ώστε να εξυγιανθεί η Attica bank και να μην καταλήξει τράπεζα του ΣΥΡΙΖΑ – γιατί αυτός ήταν ο στόχος – είναι πολύ ορθή.
Η Attica bank χρειάζεται
1)Να καλυφθούν τα 70 εκατ του tier 1
2)Να κλείσει το κεφάλαιο της παρελθούσας ΑΜΚ από τον SSM.
3)Να βρεθεί άμεσα λύση με την εξυγίανση των NPLs και NPEs
Λέγεται ότι η τράπεζα διαθέτει εξασφαλίσεις αλλά μέλλει να αποδειχθεί.
H Attica bank του παρελθόντος ήταν μια ξεκάθαρη αποτυχία.
Η Attica bank του μέλλοντος μπορεί να ανακάμψει μόνο αν υπάρξει θεραπεία σοκ στα προβληματικά δάνεια.

(Πρώτη Ενημέρωση: 7:10, Δευτέρα 1 Αυγούστου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης