Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Λουκέτα» στις επιχειρήσεις για να μαζευτεί η φοροδιαφυγή που αγγίζει το 9% του ΑΕΠ ή 16 δισ. ευρώ

«Λουκέτα» στις επιχειρήσεις για να μαζευτεί η φοροδιαφυγή που αγγίζει το 9% του ΑΕΠ ή 16 δισ. ευρώ
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στην διάθεση του  το υπουργείο Οικονομικών η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 7% έως 9% του ΑΕΠ.
Στο υπουργείο Οικονομικών σπεύδουν κατόπιν εορτής να τιθασεύσουν την φοροδιαφυγή που δρα ανεξέλεγκτη στις περισσότερες τουριστικές περιοχές της χώρας.  Μετά την αυστηροποίηση των προστίμων για όσους δεν κόβουν αποδείξεις χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία εφεξής οι ελεγκτές θα μπορούν να «σφραγίζουν» για 48 ώρες την επιχείρηση που συλλαμβάνετε για αυτή την παράβαση και παράλληλα να τη στιγματίζουν με ειδική ταινία που θα είναι ορατή στους περαστικούς.
Σύμφωνα με την απόφαση Πιτσιλή  αυτό θα συμβαίνει όταν η εταιρία, η επιχείρηση ή το κατάστημα δεν έχουν εκδώσει περισσότερες από 10 αποδείξεις ή όταν η αξία των μη εκδοθέντων αποδείξεων υπερβαίνει τα 500 ευρώ.
Χαρακτηριστική των προθέσεων του γενικού γραμματέα είναι ότι στην απόφασή του αναφέρει πως οι προϊστάμενοι των εφοριών έχουν λάβει εξουσιοδότηση να υπογράφουν όταν προχωρούν στο κλείσιμο μιας επιχείρησης «Με εντολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων».
Τους καλεί δε, να είναι σε διαρκή ετοιμότητα όλο το εικοσιτετράωρο και όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
Πάντως το μέτρο του κλεισίματος των επιχειρήσεων έχει επιβληθεί και στο παρελθόν χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. 
Το πρόβλημα έχει γίνει εντονότερο το τελευταίο διάστημα διότι τα ελάχιστα ελεγκτικά συνεργεία που έχουν επιφορτισθεί με τον προληπτικό έλεγχο στις τουριστικές περιοχές της χώρας, σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν, έστω για να δημιουργήσουν το απαραίτητο κλίμα συμμόρφωσης με τη φορολογική νομοθεσία - και εν τέλει να κάνουν αισθητή την παρουσία των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών στις περιοχές που ανθεί το σπορ της φοροδιαφυγής.
Η ολιγωρία στο θέμα των ελέγχων έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων προβλημάτων που έχουν προκαλέσει οι καθυστερήσεις του υπουργείου Οικονομικών στην εφαρμογή συγκεκριμένων εξαγγελιών που σχετίζονται γενικότερα με το θέμα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο και με τα πρόστιμα - χάδι που είχε εφαρμόσει στην αρχή και στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να αυστηροποιηθούν  το πάρτι με την φοροδιαφυγή κρατούσε για τα καλά…
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στην διάθεση του  το υπουργείο Οικονομικών η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα εκτιμάται ότι κυμαίνεται από 7% έως 9% του ΑΕΠ.
Εξαιτίας της τεράστιας αυτής φοροδιαφυγής, το κράτος χάνει ως και 16 δισ. ευρώ το χρόνο ενώ αντίστοιχα, το κράτος δαπανά ετησίως 28 δισ. για συντάξεις, 15 δισ. ευρώ για μισθούς στο Δημόσιο και 12 δισ.  ευρώ το χρόνο κοστίζει η εξυπηρέτηση του χρέους.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε από τη Βουλή διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι από τις 25 Ιουλίου το συνολικό πρόστιμο για τη μη έκδοση αποδείξεων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από:

• 250 ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και

• 500 ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Επίσης τα πρόστιμα θα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια 5ετία, ενώ θα τετραπλασιάζονται εάν διαπιστωθεί η ίδια παράβαση και άλλη φορά.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος το πρόστιμο που επιβαλλόταν ήταν ίσο με το μισό του ποσού του ΦΠΑ που είχε χαθεί από τη μη έκδοση αποδείξεων.
Γεγονός το οποίο λειτουργούσε ως κίνητρο για τους επιχειρηματίες, ώστε να μην εκδίδουν αποδείξεις.

Μ. Χριστοδούλου
(Πρώτη Ενημέρωση: 01:11, Τρίτη 2 Αυγούστου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης