Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Τρύπα» μισό δισ. ευρώ στις εισπράξεις Ιουλίου - Πρώτο «καμπανάκι» από τον προϋπολογισμό - Σε εγρήγορση το ΥΠΟΙΚ

«Τρύπα» μισό δισ. ευρώ στις εισπράξεις Ιουλίου - Πρώτο «καμπανάκι» από τον προϋπολογισμό - Σε εγρήγορση το ΥΠΟΙΚ
Για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να εισπραχθούν φόροι αξίας 25 δισ. ευρώ
Με απόκλιση 500 εκατ. ευρώ στα έσοδα έκλεισε ο προϋπολογισμός τον Ιούλιο προκαλώντας «συναγερμό» στην κυβέρνηση εν όψει της δύσκολης διαπραγμάτευσης που έχει τον Σεπτέμβριο και των πιέσεων που θα ασκήσουν οι δανειστές για την κάλυψη αυτού του «κενού».
Σύμφωνα με πληροφορίες,  παρά την καταιγίδα των φόρων που πλήττει τα νοικοκυριά τα καθαρά έσοδα δεν ξεπέρασαν τα 4,8 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος ήταν να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 5,3 δισ ευρώ. Ωστόσο, το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου παραμένει θετικό, λόγω της υπεραπόδοσης των εσόδων το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η υστέρηση των εσόδων τον περασμένο μήνα αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι τον Ιούλιο οι επιστροφές φόρων ήταν αυξημένες κατά 180 εκατ. ευρώ.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος της «τρύπας» προήλθε και από τα χαμηλά έσοδα των έμμεσων φόρων στα καπνικά προϊόντα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η «κόπωση» του Ιουλίου έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο διότι αυτή συνέβη σε μια στιγμή που η φορολογική αφαίμαξη των πολιτών μόλις ξεκίνησε. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο καταβλήθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ ταυτόχρονα απέδωσαν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις τον ΦΠΑ με βάση τα νέα δεδομένα. Δηλαδή, με βάση την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%.
Επίσης, ο προβληματισμός που υπάρχει αφορά το πώς θα συμπεριφερθούν οι φορολογούμενοι τους επόμενους μήνες. Η πτώση του Ιουλίου στα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκε στο 9,5% σε σχέση με τον στόχο, ενώ σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο διαμορφώθηκε στο 3,5%.
Αν η εικόνα αυτή συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, τότε θα υπάρξει πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ κάνει «εγκαίνια» και ο ΕΝΦΙΑ, καθώς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, με τελευταία τον Ιανουάριο του 2017.
Πάντως, παρά τον προβληματισμό, προς το παρόν επικρατεί αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι κατά τη διάρκεια του έτους δεν θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα με τα έσοδα.
Η αισιοδοξία αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2017, τα έσοδα παραμένουν υψηλότερα του στόχου.
Συγκεκριμένα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν περίπου στα 25,7 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 25,5 δισ. ευρώ, λόγω της καλής πορείας των έμμεσων φόρων στο πρώτο εξάμηνο του έτους και ειδικά των εσόδων από τον ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καπνικά προϊόντα.
Είναι ενδεικτικό, ότι στο πρώτο μισό του 2016 ο ΕΦΚ στα καπνικά και άλλα προϊόντα ήταν κατά 404 εκατ. ευρώ ή 31,2% υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν.
Κάτι που αποδίδεται στο ότι οι εταιρείες έσπευσαν να εισαγάγουν καπνικά προϊόντα πριν από την αύξηση της φορολογίας σε αυτά και δικαιολογεί πιθανή πτώση των εσόδων από αυτή την κατηγορία τον Ιούλιο.
Να σημειωθεί ότι για να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να εισπραχθούν φόροι ύψους 25 δισ. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης