Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο SSM «κατηγορεί» το ΤΧΣ για το «χάος στα ΔΣ» και στοχοποιεί την Egon Zehnder

Ο SSM «κατηγορεί» το ΤΧΣ για το «χάος στα ΔΣ» και στοχοποιεί την Egon Zehnder
Όμως μέσα στον Σεπτέμβριο του 2016 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες για τις διοικήσεις των τραπεζών....
Μια νέα τροπή φαίνεται ότι λαμβάνει η υπόθεση….μαζικών και γενικευμένων αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και στις διοικήσεις καθώς σύμφωνα με πολύ αξιόπιστη πηγή ο SSM ο μόνιμος εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών επιρρίπτει ευθύνη «για το χάος που έχει υπάρξει στα διοικητικά συμβούλια» αλλά παραδόξως δεν φαίνεται να αγγίζει την Spenser Stuart που ανέλαβε την αξιολόγηση αλλά…την Egon Zehnder…για άλλους λόγους.
Ο SSM αναφέρει ότι η διοίκηση του ΤΧΣ ήταν αυτή που εξάντλησε την νομοθεσία οπότε την ευθύνη για το χάος έως χάλι που συμβαίνει με διοικητικά συμβούλια να μην είναι άρτια και να έχει ανακύψει ταυτόχρονα και διοικητική κρίση ευθύνονται…οι διοικούντες του ΤΧΣ, υπονοώντας την διοίκηση Ξενόφου.
Κατά ένα παράταιρο τρόπο αυτή η σκληρή κριτική του SSM προς το ΤΧΣ…συνδέεται σε κάποιο βαθμό με την θετική διάθεση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών….να αναλάβει πρόεδρος στην Πειραιώς ο Πλούταρχος Σακελλάρης.
Το επιχείρημα του SSM όμως είναι διάτρητο γιατί η Λούκα Κατσέλη η πρόεδρος της Εθνικής αλλεπάλληλες φορές είχε ενημερώσει τον εποπτικό μηχανισμό για τα αδιέξοδα του νόμου.
Επίσης κάποια στιγμή όταν είχε έρθει στην Ελλάδα η Nouy η επικεφαλής του SSM είχε τονίσει στις διοικήσεις των τραπεζών και ειδικά στην Κατσέλη που είχε θίξει το θέμα «καλύτερα ένα κακό νόμο αλλά αυστηρό παρά να μην υπάρχει σαφής νόμος».
Ο SSM ήξερε αυτό είναι 100% βέβαιο όπως ήξερε ή όφειλε να ήξερε και μέσω της Spenser Stuart που ήταν ο σύμβουλος του ΤΧΣ για την αξιολόγηση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.
Παραδόξως ο SSM και όχι μόνο όπως διαφαίνεται, έχουν στοχοποιήσει την Egon Zehnder την εταιρία συμβούλων αξιολόγησης ανθρώπινου δυναμικού καθώς τις αποδίδουν δύο αποτυχίες Παπαδόπουλος στην Πειραιώς και…την περίπτωση της Πουσκούρη όπου ανέκυψε ένα ζήτημα με δάνειο.
Ωστόσο ούτε η Egon Zehnder φέρει ευθύνη για το γεγονός ότι απορρίφθηκε ο Παπαδόπουλος, ούτε μπορεί να είναι ντεντέκτιβ.
Ένα στέλεχος αξιολογείται για τις διοικητικές ικανότητες του, όπως η Πουσκούρη η οποία κρίθηκε επαρκέστατη αλλά το πρόβλημα με το δάνειο…ίσως δρομολογήσει ακόμη και την παραίτηση της από την Attica bank.
 
Οι διοικητικές αλλαγές σε 4 τράπεζες τον Σεπτέμβριο του 2016 

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 όλες οι τράπεζες πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις αντικαταστάσεις των μελών στα διοικητικά τους συμβούλια.
Όμως μέσα στον Σεπτέμβριο του 2016 θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες για τις διοικήσεις των τραπεζών.
Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί εκτίμηση – πληροφόρηση αξιόπιστης θεσμικής πηγής που την παρουσιάζουμε ως έχει.

Εθνική
Μετά την μη ευόδωση του σχεδίου να αναλάβει ο Απόστολος Ταμβακάκης πρόεδρος της Εθνικής, σημερινός αντιπρόεδρος της Πειραιώς, πιθανό σενάριο είναι να τοποθετηθεί ξένος ή έλληνας του εξωτερικού.
Το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία της Εθνικής έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Λεωνίδα Φραγκιαδάκη τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής τράπεζας.

Πειραιώς
Κατά ένα παράδοξο τρόπο πέραν από τον Paulson φαίνεται ότι και ο SSM έχει θετική άποψη για τον Πλούταρχο Σακελλάρη, ο οποίος ωστόσο είχε απορριφθεί από το ΤΧΣ λόγω των όρων του νόμου που όριζε συγκεκριμένα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα στελέχη που θα στελεχώσουν τις τράπεζες.
Με βάση ένα σχεδιασμό θα ήθελαν ορισμένοι τον Σακελλάρη πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο ένα έλληνα του εξωτερικού όχι παλαιό τραπεζίτη ή στελέχη όπως ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής.

Alpha bank
Η απόφαση που έχει παρθεί είναι ότι όλα τα διοικητικά συμβούλια δεν μπορούν να έχουν πάνω από 13 μέλη και δεν μπορεί να είναι τα εκτελεστικά πάνω από 3 με τον ένα να είναι πάντα ο διευθύνων σύμβουλος.
Ο SSM έχει ενημερώσει όλες τις τράπεζες και την Alpha bank αλλά δεν είναι σαφές τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει καθώς αυτό το ζήτημα αφορά μόνο την Alpha bank που έχει 4 εκτελεστικά μέλη.
Το μείζον ζήτημα είναι τι θα πράξει ο ικανότατος και εμπειρότατος Δήμος Μαντζούνης ο CEO της Alpha bank και ο Αρτέμης Θεοδωρίδης εκ των βασικών στελεχών της τράπεζας.

Attica bank
Η Πουσκούρη η νέα πρόεδρος της Attica bank επιλέγει με ένα στόχο να οδηγήσει στην πλήρη εξυγίανση την Attica bank.
Έφερε σημαντικές περγαμηνές αλλά το ζήτημα του δανείου έχει φέρει πολλούς σε δύσκολη θέση.
Υπάρχει πιθανότητα αλλά όχι βεβαιότητα να παραιτηθεί ή αντικατασταθεί τον Σεπτέμβριο του 2016.
Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος διευθύνων σύμβουλος της Attica bank ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος εκδιώχθηκε από την τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης