Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όταν το ταμπλό του ΧΑ δείχνει από μόνο του το δρόμο της εξόδου στις εισηγμένες – Πλήρης αδιαφορία για το θεσμό

Όταν το ταμπλό του ΧΑ δείχνει από μόνο του το δρόμο της εξόδου στις εισηγμένες – Πλήρης αδιαφορία για το θεσμό
Μαραζώνουν καθημερινά δεκάδες εισηγμένες, οι οποίες έχουν κάνει ελάχιστες πράξεις τον τελευταίο μήνα
Εμμέσως πλην σαφώς στέλνει ένα πολύ ηχηρό μήνυμα το ΧΑ με πολλούς αποδέκτες έχοντας βάλει στο περιθώριο και στο κέντρο του κάδρου της απαξίωσης δεκάδες εισηγμένες εταιρείες.
Καθημερινά απαξιώνονται δεκάδες εταιρείες στο ταμπλό και ειδικά αυτήν την περίοδο που ο όγκος των συναλλαγών είναι περιορισμένος ακόμα και για μετοχές που έχουν ενταχθεί στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Οι μικρομέτοχοι που έχουν σημαντικό αριθμό μετοχών, έχουν ξεχάσει στους κωδικούς τους τις μετοχές, καθώς είναι αγορασμένες από παλιά και δεν έχουν καμία διάθεση να τις πουλήσουν τόσο χαμηλά, αλλά με τα μεγέθη που έχουν αρκετές από τις εταιρείες που εντάσσονται σε αυτήν την κατηγορία θα έπρεπε να είχαν περισσότερους πωλητές.
Και πωλητές όμως να υπήρχαν δεν υπάρχουν αγοραστές.
Αυτό βαθαίνει ακόμα πιο πολύ την απαξίωση και η μόνη λύση θα ήταν μια δημόσια προσφορά από τον βασικό μέτοχο.
Τότε όμως θα άρχιζε μια άλλη «μουρμούρα» αναφορικά με το πόσο ακριβά την έβαλε στο χρηματιστήριο και πόσο χαμηλά την αγοράζει, χωρίς να αντιλαμβάνεται κάποιος ότι τόσο καιρό που διαπραγματεύεται χαμηλά, αν διαπραγματεύεται, δεν συγκινείται κάποιος να αγοράσει μετοχές.
Τον τελευταίο μήνα όπου το χρηματιστήριο δεν έχει σχεδόν κανένα ενδιαφέρον και οι τζίροι έχουν προσγειωθεί σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα και δεν αναμένεται να αλλάξει αυτή η τάση άμεσα, στην κατηγορία της κύριας αγοράς δεκάδες τίτλοι βυθίζονται στην απαξίωση.
Είναι γεγονός πως καθημερινά δεν κάνουν πράξη περισσότερες από 50 μετοχές της κύριας αγοράς, της αγοράς δηλαδή που οι μετοχές που ανήκουν σε αυτήν βρίσκονται σε συνεχή διαπραγμάτευση.
Έτσι τον τελευταίο μήνα ή στις τελευταίες 25 συνεδριάσεις παρατηρούμε πως υπάρχουν μετοχές που δεν έχουν κάνει ούτε μία πράξη, ή έχουν κάνει πράξη σε μία ή δύο συνεδριάσεις.
Η Βιοκαρπέτ για παράδειγμα ενώ τον Μάρτιο ήταν αρκετά δραστήρια και κατέγραψε ράλι, με χαμηλό βέβαια τζίρο, τον τελευταίο μήνα έχει κάνει μία φορά πράξη και συγκεκριμένα στις 4 Ιουλίου έκανε όγκο 50 τεμάχια.
Η Fieratex επίσης έχει κάνει όγκο 100 τεμαχίων σε μία συνεδρίαση, ενώ η Κυριακούλης δεν έχει κάνει πράξη.
Η Minerva έχει κάνει σε μία συνεδρίαση όλα κι όλα 40 τεμάχια και ο Μαθιός έχει συνολικό όγκο στο ίδιο διάστημα 65 τεμάχια.
Η Λεβεντέρης έχει κάνει πράξη σε δύο συνεδρίασης, ενώ το προνόμιο που θα λάβει και μέρισμα έχει από την αρχή του έτους συνολικό όγκο 43 τεμάχια.
Η Logismos δεν έχει κάνει πράξη, ενώ από την αρχή του έτους έχει όγκο 1.848 τεμάχια.
Πιο τυχεροί θα πρέπει λογικά να αισθάνονται οι μέτοχοι της Σαραντόπουλος που η μετοχή έχει ανοίξει σε δύο συνεδριάσεις ή της Αφοί Κορδέλλου καθώς η μετοχή έχει διαπραγματευτεί τρείς φορές.
Τέλος η Έλαστρον έχει τον τελευταίο μήνα πραγματοποιήσει όγκο 1.000 τεμαχίων.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης