Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο ελεύθερος ανταγωνισμός κατά των ΕΛΤΑ - Πως κέρδισε η ACS την ΕΥΔΑΠ και τι θα κάνουν τα ΕΛΤΑ;

Ο ελεύθερος ανταγωνισμός κατά των ΕΛΤΑ - Πως κέρδισε η ACS την ΕΥΔΑΠ και τι θα κάνουν τα ΕΛΤΑ;
Η προσφορά της ACS δεν μπήκε στο μικροσκόπιο της εποπτικής Αρχής η οποία ήταν υψηλότερη
Με το … Χρυσόμαλλο δέρας μοιάζει η υπόθεση της ΕΥΔΑΠ  για τη διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η οποία αποχώρησε από το πελατολόγιο της εταιρείας.
Η διακίνηση της αλληλογραφία  της ΕΥΔΑΠ πέρασε στην ACS Α.Ε.Ε συμφερόντων του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, η οποία να σημειωθεί προσέφυγε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων αναφέροντας στην ένστασή της ότι τα ΕΛΤΑ παραβιάζουν τις αρχές της διαφάνειας και της αποφυγής των διακρίσεων και βάλλει ευθέως κατά του ελεύθερου ανταγωνισμού.
Η  Εθνική  Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών  & Ταχυδρομείων έκρινε ότι η προσφερόμενη  τιμή που έδωσαν τα ΕΛΤΑ ανά φάκελο ήταν  χαμηλότερη του κόστους που είχε προσδιορισθεί στα 0,50 λεπτά ανά φάκελο.
Τα ΕΛΤΑ είχαν δώσει  προσφορά μικρότερη  από τα  0,50 λεπτά η οποία  όμως ακυρώθηκε διότι θεωρήθηκε ότι είναι ζημιογόνος για την ίδια την εταιρεία  και κυρίως εκμεταλλεύεται τη δεσπόζουσα θέση που έχει στην αγορά.  
Η προσφορά της ACS  δεν  μπήκε στο μικροσκόπιο  της εποπτικής  Αρχής η οποία ήταν  υψηλότερη.
Η διαδικασία απέκλεισε στην ουσία τα ΕΛΤΑ  από  τον διαγωνισμό.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η εξέλιξη του διαγωνισμού  στην ουσία «ναρκοθετεί» το μέλλον των  ΕΛΤΑ καθώς όλοι οι Δημόσιοι Οργανισμοί όπως και οι Δήμοι υποχρεώνονται να κάνουν διαγωνισμούς για την ανάθεση της αλληλογραφίας και της μεταφοράς των δεμάτων.
Ο φόβος της διοίκησης  είναι ότι αν οι διαγωνισμοί συνεχίσουν με τα ίδια κριτήρια ο ιστορικός και παραδοσιακός Οργανισμός των Ελληνικών Ταχυδρομείων θα χάνει τον έναν πελάτη μετά τον άλλο και το κυριότερο θα πρέπει να υποστηρίζει  το έργο της προσλαμβάνοντας νομικούς οι οποίοι θα διεκδικούν νομικές λύσεις.
Το θέμα απασχολεί έντονα τη νέα διοίκηση των ΕΛΤΑ η οποία καλείται να εργασθεί σε εχθρικό περιβάλλον αρχικά  της ευρωπαϊκής  νομοθεσίας  περί ανταγωνισμού και σε δεύτερη φάση τις ανεξάρτητες Αρχές καθώς ...βλέπουν ότι τα ΕΛΤΑ έχουν μόνο υποχρεώσεις αλλά δε αναγνωρίζονται τα  δικαιώματά της.
 Έμπειρος στέλεχος της αγοράς υποστηρίζει ότι η νομοθεσία  φτιάχθηκε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε τα ΕΛΤΑ να χάσουν το “φιλέτο” της αγοράς για το χατίρι των ιδιωτών.
Η οικονομική απώλεια για τα ΕΛΤΑ εκτιμάται περίπου στις 450.000 ευρώ το χρόνο από την αποχώρηση της ΕΥΔΑΠ.
Από την πλευρά της η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ζήτησε γνωμοδότηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο αποφάνθηκε ότι η συμφωνία της εταιρείας με την ACS πληρεί όλα τα νομικά χαρακτηριστικά και μπορεί να υλοποιηθεί, η σχετική απόφαση βγήκε τον περασμένο Μάιο του 2016.
Πάντως τα ΕΛΤΑ  διεκδικούν αποζημίωση 50 εκατ. ευρώ από το κράτος καθώς επωμίζεται το κόστος της καθολικής τιμολόγησης της αλληλογραφίας για όλες τις  περιοχές της χώρας.
Το αίτημα έχει φθάσει στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών  και  Ταχυδρομείων αλλά ακόμη δεν έχει λάβει κάποια απάντηση.


Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης