Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ο Renzi στα χνάρια του Cameron - Μεγάλος ο κίνδυνος πολιτικής κρίσης στην Ιταλία

Ο Renzi στα χνάρια του Cameron - Μεγάλος ο κίνδυνος πολιτικής κρίσης στην Ιταλία
Οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση Renzi, ενώ η τραπεζική κρίση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για ενδεχόμενο «κούρεμα» στις καταθέσεις
Σε ρυθμούς... δημοψηφίσματος κινείται η Ιταλία, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έδωσε την έγκριση για τη διεξαγωγή του, με αντικείμενο την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ο πρωθυπουργός Matteo Renzi δείχνει να οδεύει στα χνάρια του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, David Cameron.
Η απόφασή του να θέσει προς έγκριση απευθείας από τον λαό την πρόταση για ραγδαίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας, δεν αποκλείεται να του στοιχίσει την πολιτική του καριέρα και να βυθίσει την Ιταλία σε μια πολιτική κρίση, στη χειρότερη δυνατή χρονική περίοδο.
Μπορεί το διακύβευμα του δημοψηφίσματος να είναι φαινομενικά «ακίνδυνο», ωστόσο ο Renzi έχει δεσμευθεί πως αν οι πολίτες δεν εγκρίνουν τις προτάσεις του, θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.
Η Citigroup εχει χαρακτηρίσει ενδεχόμενη παραίτηση Renzi, ως το μεγαλύτερο ρίσκο για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή το 2016, μετά τις εξελίξεις στη Βρετανία.
Ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είναι ο χειρότερος δυνατός, τόσο για την Ιταλία, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση Renzi, ενώ η τραπεζική κρίση που πλήττει τις ιταλικές τράπεζες, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία για ενδεχόμενο «κούρεμα» στις καταθέσεις.
Υπό αυτό το πρίσμα, το κίνημα Πέντε Αστέρων του Bebe Grillo, κερδίζει συνεχώς έδαφος και αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, έχει σοβαρές πιθανότητες να τις κερδίσει, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Σε ένα περιβάλλον αμφισβήτησης για την Ε.Ε, στον απόηχο του Brexit και μεσούσης της προσφυγικής κρίσης, με τη στήριξη στα λαϊκιστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα να αυξάνεται, το τελευταίο που χρειάζεται η Ευρώπη είναι να έρθει στην εξουσία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας, το ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα του Grillo.
Υπενθυμίζεται ότι βασική δέσμευση του Κινήματος Πέντε Αστέρων, αποτελεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή στην Ε.Ε.
Προφανώς ο Renzi είχε υποτιμήσει το μεγάλο ρίσκο και γι αυτό, σύμφωνα με την ιταλική La Stampa, θα επιχειρήσει να καθυστερήσει τη διεξαγωγή του έως τις 27 Νοεμβρίου.
Προς αυτή την κατεύθυνση τον πιέζει και ο πρόεδρος της Ιταλίας, Sergio Napolitano, έχοντας αντιληφθεί τον κίνδυνο πολιτικής κρίσης.
Η ιταλική κυβέρνηση διαθέτει πλέον 60 ημέρες για να καθορίσει την ημερομηνία του δημοψηφίσματος, μεταξύ Οκτωβρίου - Νοεμβρίου.
Ο Renzi υποστηρίζει πως οι συνταγματικές αλλαγές αποτελούν μονόδρομο για τη διασφάλιση μεγαλύτερης πολιτικής σταθερότητας και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Και ενδεχομένως να έχει δίκιο.
Ωστόσο απέτυχε να αποτιμήσει τον μεγάλο πολιτικό κίνδυνο, μεσούσης της τραπεζικής κρίσης και κινδυνεύει να το πληρώσει ακριβά.

Μαρία Παπαδάτου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης