Τελευταία Νέα
Οικονομία

Την Πέμπτη (18/8) η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ - Τα λάθη που θα κοστίσουν ακριβά

Την Πέμπτη (18/8) η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ - Τα λάθη που θα κοστίσουν ακριβά
Η πληρωμή του φόρου θα γίνει σε πέντε δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα είναι τον Σεπτέμβριο
Από την Πέμπτη 18 Αυγούστου του 2016 θα αρχίσει η σταδιακή ανάρτηση στο Taxisnet των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ.
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη θα είναι τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, σύμφωνα με φοροτεχνικούς, υπάρχουν και κάποια… λάθη που μπορεί να κοστίσουν πολύ ακριβά στους Έλληνες φορολογούμενους.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου, λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία ολόκληρου του νομού, ενώ κίνδυνος υπάρχει και για την κυριότητα και επικαρπία.
Ειδικότερα, από την ηλικία του επικαρπωτή εξαρτάται και το ποσοστό φόρου για τον ίδιο και αντίστοιχα για τον ψιλό κύριο.
Επισημαίνεται ότι η συμπλήρωση της ηλικίας στις στήλες 15,19,17 και 21 στον πίνακα 1.
«Θέμα» υπάρχει και με τον όροφο που βρίσκεται το εκάστοτε διαμέρισμα.
Όσο πιο ψηλά βρίσκεται το διαμέρισμα, τόσο πιο υψηλός είναι ο ΕΝΦΙΑ.
Επισημαίνεται ότι αν δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος, ο λογαριασμός βγαίνει με συντελεστή ρετιρέ (6ος όροφος).

Η ενημέρωση της γγ Δημοσίων Εσόδων

Πάντως, η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων ότι:
* Η υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2016 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 18 Αυγούστου στις 8:00 και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης-ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2016 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2016.
* Οι εφαρμογές Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ-Ε1), καθώς και η υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2017, δεν θα είναι διαθέσιμες την ίδια ημέρα, μεταξύ 8:00-12:00.
Οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2015), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Πρόσφατα (10-8-2016) το bankingnews.gr μετέδιδε:

Μετά τον δεκαπενταύγουστο θα έρθει η «λυπητερή» του φετινού ΕΝΦΙΑ για 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό την ερχόμενη Πέμπτη 18 Αυγούστου θα ξεκινήσει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του φόρου στους προσωπικούς λογαριασμούς που διατηρούν οι δικαιούχοι στο Taxisnet.
Οι υπόχρεοι θα έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ είτε εφάπαξ (στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016) είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εκπνέει 30 Σεπτέμβριο και η τελευταία (5η δόση) τον Ιανουάριο του 2017.
Να σημειωθεί ότι ο φόρος θα υπολογιστεί με το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο των 200.000 από 300.000 ευρώ που ήταν πέρυσι και με τους νέους αυξημένους φορολογικούς συντελεστές.
Επίσης, για πρώτη φορά φέτος δεν θα ισχύσει η έκπτωση του 20% για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που εφαρμόστηκε το 2014 και το 2015 ενώ το μόνο θετικό είναι ότι για το 2016 απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο τα αγροτεμάχια και διατηρούνται οι εκπτώσεις από τον ΕΝΦΙΑ όσοι είναι άνεργοι ή πολύτεκνοι και έχουν υψηλούς τόκους.
Ο φετινός «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ είναι αυξημένος από 1 λεπτό έως και 50 ευρώ για περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων ενώ μεγαλύτερες είναι οι επιβαρύνσεις για 278.052 φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα και κατοικίες όπου η αντικειμενική αξία των οποίων υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. Ακριβότερος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ του 2016 και για 24.218 επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών στον ΕΝΦΙΑ του 2016 υπάρχει «ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες», κάτι που σημαίνει ότι για 4,9 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ο φορο - λογαριασμός θα είναι ίδιος ή οριακά μειωμένος σε σχέση με τον περσινό.
Αυτό σημαίνει ότι μετά την εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό φόρο (230 εκατ. ευρώ είναι οι απώλειες για τα κρατικά ταμεία) οι συνολικές εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ θα κινηθούν στα επίπεδα των 2,65 δις. ευρώ ενώ ο συνολικός φόρος που θα βεβαιωθεί θα ανέλθει στα 3,3 δις. ευρώ.
Ειδικότερα, τα στοιχεία από τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου δείχνουν τα εξής:
* Το 34% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατομμύρια) θα πληρώσουν λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.
* Το 35% των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκατομμύρια) θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο.
* Το 21% των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5 εκατομμύριο) θα πληρώσουν από 1 λεπτό έως 10 ευρώ υψηλότερο φόρο.
* Το 5,8% περίπου των φυσικών προσώπων (πάνω από 420.000) θα πληρώσουν από 10 έως 50 ευρώ μεγαλύτερο φόρο.
* Το 3,8% περίπου των πολιτών (πάνω από 270.000) θα πληρώσουν επιπλέον φόρο που θα ξεπερνά τα 50 ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης