Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η κυβέρνηση ξορκίζει τις εκλογές... η κυβέρνηση στήνει προεκλογικό σκηνικό

Η κυβέρνηση ξορκίζει τις εκλογές... η κυβέρνηση στήνει προεκλογικό σκηνικό
Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης που κινούν υποψίες για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες
Τη στιγμή που όλα τα στελέχη της κυβέρνησης (υπουργοί, υφυπουργοί κλπ) όπου σταθούν και όπου βρεθούν ξορκίζουν το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, η κυβέρνηση είναι εκείνη που φαίνεται να στήνει προεκλογικό σκηνικό πυροδοτώντας τα σχετικά σενάρια.
Κανείς δεν θεωρεί τυχαία την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τις ανακοινώσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, κίνηση που εντάσσεται στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει ένα μέρος (ελάχιστο και χωρίς απτά οφέλη για τους Έλληνες) των προεκλογικών του υποσχέσεων.
Προσφέροντας δηλαδή άρτο και θεάματα η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι θα εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα.
Με τη μόνη διαφορά όμως ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν περιορίζει τους φόρους τους πληρώνουν οι Έλληνες, ούτε ρίχνει τον ΦΠΑ, ούτε κάνει φθηνότερο το καλάθι της νοικοκυράς.

Η περίπτωση... του ΕΝΦΙΑ

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση προχωράει στην αύξηση των δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ.
Συγκεκριμένα, μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης «προειδοποιούσε» ότι ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε τέσσερις δόσεις (σσ. πέρυσι ήταν έξι) τελικά ως… δια μαγείας και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση κατάφερε να κάνει πέντε τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο σημειωτέον συνεχίζει να χαρακτηρίζει «βάρβαρο» και «άδικο».

Οι υποσχέσεις για προσλήψεις

Την ίδια στιγμή, «βροχή» πέφτουν οι υποσχέσεις για προσλήψεις.
Αύριο (17/8/2016) αναμένεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ ο προσωρινός πίνακας κατάταξης ανέργων στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα, για 3.737 θέσεις εργασίας σε 17 δήμους.
Επίσης θέμα χρόνου θεωρείται η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη 1.660 μόνιμων (!) στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όλης της χώρας μέσω του ΑΣΕΠ.
Επισημαίνεται ότι από την προσεχή Δευτέρα (22/8/2016) αναμένεται να φτάσει στο ΑΣΕΠ η νέα προκήρυξη του υπουργείου Υγείας και ο διαγωνισμός να δρομολογηθεί ως τα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Αντισταθμιστικά μέτρα για τα... μαχαίρια

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση άρχισε τις κοινωνικές παρεμβάσεις ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες από το «μαχαίρι» στις συντάξεις και την κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι 160.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν στο τέλος του Ιουνίου το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έως το 2020.
Ειδικότερα, σύμφωνα με εγκύκλιο που υπεγράφη από τον υφυπουργό κοινωνικών ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο, η απαλλαγή από τη συμμετοχή στα φάρμακα σε ποσοστό 10% ισχύει από την 1η Αυγούστου 2016 και μέχρι την τελική κατάργηση του ΕΚΑΣ, δηλαδή την 1/1/2020.
Οι «χαμένοι» χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στα συνταγογραφημένα φάρμακα, έναντι 25% που πληρώνουν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.

Η συσπείρωση των ψηφοφόρων

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές απώτερος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αριστερή στροφή (έστω και επιφανειακά) προκειμένου να ανακτήσει ένα μέρος από το χαμένο έδαφος αλλά και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της Κουμουνδούρου.
Πόσο τυχαία μπορεί να θεωρηθεί η επαναφορά του θέματος της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό;
Και βέβαια θα πρέπει σημειωθεί ότι πολλά θα κριθούν από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (στις 3 Οκτωβρίου του 2016), το πρώτο συνέδριο του κόμματος μετά την υπογραφή του μνημονίου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η άποψη που φαίνεται να επικρατεί εντός του πρωθυπουργικού επιτελείου ότι εάν η χώρα οδηγηθεί νωρίς σε εκλογές θα μειώσει ενδεχόμενο προβάδισμα της ΝΔ λόγω των σκληρών μέτρων του μνημονίου.

Ο ξορκισμός των εκλογών

Και τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση ξορκίζει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στης κάλπες.
Σήμερα (16/8/2016) ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης απέκλεισε τις εκλογές επισημαίνοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι απαγορευτικό καθώς τώρα ξεδιπλώνεται το έργο της κυβέρνησης.
Σήμερα επίσης, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης επεσήμανε ότι οι εκλογές δεν μπορούν να λύσουν προβλήματα.
Εκλογές βλέπει μόνο η ΝΔ επεσήμανε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη τονίζοντας ότι «η εκλογολογία που συντηρείται από τη Νέα Δημοκρατία και μερίδα των ΜΜΕ έχει καταντήσει γραφική».
Πρόσφατα (1/8/2016) εξάλλου ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι «οι εκλογές δεν αποτελούν μια πιθανή επιλογή για το επόμενο διάστημα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης