Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τελειωμένη ιστορία το χρηματιστήριο και χωρίς Grexit – Eπικίνδυνες οι μετοχές όσο καθυστερεί η διεθνής διόρθωση

Τελειωμένη ιστορία το χρηματιστήριο και χωρίς Grexit  – Eπικίνδυνες οι μετοχές όσο καθυστερεί η διεθνής διόρθωση
Θα πρέπει όλοι να προβληματιστούν γιατί ενώ το Grexit – με βάση την ανάλυση της Bank of America αποτελούσε μηδενική πιθανότητα τον Αύγουστο του 2016 – το ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύεται σε επίπεδα Grexit....
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι τελειωμένη ιστορία και οι αποτιμήσεις αυτό επιβεβαιώνουν.
Το Grexit σχεδόν έχει μηδενίσει ως πιθανότητα αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται μόλις 150 μονάδες υψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία διαπραγματευόταν την περίοδο του φόβου με το Grexit.
Θα πρέπει όλοι να προβληματιστούν γιατί ενώ το Grexit – με βάση την ανάλυση της Bank of America αποτελούσε μηδενική πιθανότητα τον Αύγουστο του 2016 – το ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύεται σε επίπεδα Grexit.
Προφανώς και υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι εσωτερικού ενδιαφέροντος αλλά υπάρχει ένα ακόμη πιο σοβαρός κίνδυνος.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά παγιδεύτηκε σε μια περίοδο όπου όλοι περιμένουν την διεθνή διόρθωση και αυτή καθυστερεί α εμφανιστεί.
Όσο καθυστερεί η διεθνής διόρθωση τόσο πιο επικίνδυνες οι μετοχές παγκοσμίως αλλά αυτός ο φόβος…ότι θα ξεκινήσει μια διεθνής διόρθωση θα κρατήσει καθηλωμένη την μικρή, ρηχή και ασήμαντη ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Στην ανάλυση μας αποτιμούμε

1)την μεγάλη εικόνα, με πολλαπλές φούσκες στις αγορές και την αυξανόμενη ανάγκη για διεθνή διόρθωση

2)Την μεσαία εικόνα τους λόγους που έχουν καθηλωθεί οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη

3)Την μικρή εικόνα, τους εσωτερικούς λόγους που δεν επιτρέπουν το ελληνικό χρηματιστήριο να ανακάμψει.

4)Γιατί χάθηκε η διασύνδεση της αγοράς ομολόγων με το ελληνικό χρηματιστήριο.
Με απόδοση ετήσιου ομολόγου στο 7% ή 6% με 7% που είναι την τρέχουσα περίοδο το ελληνικό χρηματιστήριο στο τέλος του 2014 βρισκόταν στο 930 μονάδες και σήμερα με τις ίδιες αποδόσεις στα ομόλογα βρίσκεται στις 565 μονάδες…

Οι διεθνείς φούσκες μετοχών και ομολόγων – Η παγκόσμια αγορά είναι μια τεράστια φούσκα

Με αρνητικά επιτόκια.
Με αρνητικές αποδόσεις ομολόγων κρατικών και εταιρικών που ξεπερνούν τα 13,4 τρισεκ. δολάρια.
Με προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης
Με ενέσεις ρευστότητας τρισεκ.
Έχουμε οδηγηθεί στο εξής σκηνικό.
Στην Ευρώπη 126 ομόλογα έχουν αρνητικά επιτόκια δηλαδή πρώτη φορά τα κράτη βρίσκονται σε περιβάλλον μηδενικού ή αρνητικού κόστους δανεισμού αλλά σοβαρή ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται;
Τα κράτη πριν 6-7 χρόνια όπως η Γερμανία δανείζονταν στο 3% και η ανάπτυξη της Γερμανίας ήταν ισχυρότερη.
Σήμερα η καμπύλη αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων είναι αρνητική δηλαδή το γερμανικό κράτος αντλεί δανεικά με μηδενικό ή αρνητικό κόστος και η ανάπτυξη είναι υποτυπώδης.
Η βασική αιτία δεν πρέπει να αποδοθεί μόνο στον αποπληθωρισμό.
Όταν οι κεντρικές τράπεζες δανείζουν με μηδέν κόστος και η πιστωτική επέκταση στην Ευρώπη βρίσκεται περί το μηδέν η έννοια πιστωτική επέκταση και ανάπτυξη δεν υφίσταται.
Στην Ελλάδα το 2005 το 60% της ετήσιας ανάπτυξης προερχόταν από τα δάνεια των τραπεζών.
Το βασικό πρόβλημα των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης είναι ότι χρησιμοποιούν τις τιμές – μειώνοντας το ρίσκο από τις τιμές – με συνεχή ρεκόρ σε μετοχές και ομόλογα φουσκώνοντας τις αποτιμήσεις χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη υποστήριξη από τα θεμελιώδη.
Αν δει κανείς την γεωμετρική αύξηση του P/E του δείκτη κεφαλαιοποίησης προς κέρδη διεθνώς αποδεικνύεται ότι ειδικά στις ΗΠΑ έχουμε την πιο μακρά περίοδο αύξησης του πολλαπλασιαστή κερδών στην ιστορία, ξεπερνάει τα 7,5 χρόνια.
Οι κεντρικές τράπεζες φουσκώνουν τις αποτιμήσεις σε μετοχές και ομόλογα με άνοδο τιμών και πτώση αποδόσεων δημιουργώντας ένα περιβάλλον τεχνικής ευφορίας.
Οι εταιρίες χρησιμοποιούν την ρευστότητα τους για να προβαίνουν σε επαναγορές μετοχών που ξεπερνούν τα 675 δισεκ. διεθνώς και 530 δισεκ. μόνο στις ΗΠΑ άρα οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις είναι περιορισμένες.
Είναι σαν κάποιος να σας δίνει 10.000 ευρώ και αντί να τα επενδύσετε σε κάτι παραγωγικό να τα «επενδύετε» σε σιλικόνη στην όμορφη φίλη ή σύζυγο σας.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν εγκληματήσει γιατί κοιτάζουν την εικόνα και όχι την ουσία.
Οι κεντρικές τράπεζες είναι θεματοφύλακες τις σταθερότητας αλλά χρησιμοποιούν τα πιο επαίσχυντα εργαλεία για να πετύχουν την σταθερότητα.

Αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο όσοι βλέπουν μεγάλη διόρθωση διεθνώς

Διεθνείς funds managers – κατά ένα περίεργο τρόπο – οι ισχυρότεροι του πλανήτη βλέπουν διόρθωση στην Wall και στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.
Όμως μέχρι τώρα αυτή η πολυπόθητη διόρθωση δεν έχει έρθει.
Προφανώς αν ως δια μαγείας σήμερα εξαφανίζονταν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης και τα επιτόκια αυξάνονταν οι μετοχικές αγορές θα άξιζαν έως -30% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.
Όμως ειδικά για την Ελλάδα που είναι παγιδευμένη η χρηματιστηριακή αγορά και διαπραγματεύεται μόλις 150 μονάδες υψηλότερα από τα επίπεδα του Grexit….η καθυστέρηση της διόρθωσης διεθνώς είναι καταστροφική.
Η ελληνική αγορά είναι παγιδευμένη και όσο καθυστερεί ή διεθνής διόρθωση στις μετοχές τόσο πιο επικίνδυνες θα γίνονται οι μετοχές και προφανώς τόσο πιο αδιάφορη αγορά θα καθίσταται για τους ξένους το ελληνικό χρηματιστήριο.
Το ελληνικό χρηματιστήριο θα έβγαινε κερδισμένο από μια μεγάλη διόρθωση στις αγορές γιατί μετά την διόρθωση…θα έπαιρνε εμπρός…

Οι μετοχές των τραπεζών στην Ευρώπη θα παραμείνουν καθηλωμένες

Τα stress tests όσο και αν ωραιοποιήθηκαν άνοιξαν το κεφάλαιο των αναγκών σε νέες ΑΜΚ και κεφαλαιακές ενισχύσεις σε τράπεζες στην Ευρώπη.
Μια από τις βασικές αιτίες όπου π.χ. οι Ιταλικές τράπεζες βρίσκονται κοντά στα ιστορικά τους χαμηλά π.χ. Monte Dei Paschi είναι προφανώς η ανησυχία των ανακεφαλαιοποιήσεων και το dilution η απίσχναση που θα ακολουθήσει για τους μετόχους.

Οι τράπεζες με την χειρότερη επίδοση στα stress tests και εικόνα μετοχής
Τράπεζα

Core tier 1 στο δυσμενές σενάριο

Μετοχή 17 Αυγούστου του 2016

Monte Dei Paschi   Ιταλία

-2,44%

-0,1% / 0,2486 ευρώ

Allied Irish Bank Ιρλανδία

4,31%

-1,52% / 6,50 ευρώ

Raiffeisen Αυστρία

6,12%

-0,1% / 11,84 ευρώ

Bank of Ireland Ιρλανδία

6,15%

+0,86% / 0,1880 ευρώ

Banco Popular Ισπανία

6,62%

-2,26% / 1,20 ευρώ

Unicredit Iταλία

7,10%

-1% / 2,09 ευρώ

Barclays Βρετανία

7,30%

+0,28% / 162,12 στερλ.

Commerzbank Γερμανία

7,42%

-0,17% / 5,77 ευρώ

Societe Generale Γαλλία

7,5%

-1% / 31,11 ευρώ

Deutsche bank Γερμανία

7,8%

-0,63% / 12,60 ευρώ

Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

Οι ειδικοί λόγοι της Ελλάδος που καθηλώνουν το ελληνικό χρηματιστήριο

Πέραν των διεθνών υπάρχουν και ειδικοί λόγοι που καθηλώνουν το ελληνικό χρηματιστήριο και τις τραπεζικές μετοχές
1)Η αναξιοπιστία των δημοσίων οικονομικών, με λογιστικά τρικ ωραιοποιούν τα πρωτογενή πλεονάσματα.
2)Καμία διεθνής επιβράβευση δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα και εννοούμε αναβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
3)Οι τράπεζες με NPLs 92 δισεκ. και NPEs 117 δισεκ. δηλαδή με προβληματικά δάνεια χάος ουδείς επενδυτής αισθάνεται ασφάλεια.
4)Η διοικητική κρίση στις τράπεζες έχει βλάψει την αξιοπιστία του κλάδου.
Εμφανιζόμαστε ως σκορποχώρι.
5)Οι διεθνείς επενδυτές θα στραφούν στην Ιταλία και σε άλλες αγορές ποντάροντας στο recovery story και όχι στην Ελλάδα που δεν έχει ούτε recovery και το χειρότερο δεν έχει ούτε story.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης