Τελευταία Νέα
Διεθνή

Liberation: Νέα κυβέρνηση στην Τυνησία με 40χρονο πρωθυπουργό και οκτώ γυναίκες υπουργούς

Liberation: Νέα κυβέρνηση στην Τυνησία με 40χρονο πρωθυπουργό και οκτώ γυναίκες υπουργούς
Προτεραιότητές της η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της διαφθοράς και της ανεργίας
Ο νέος πρωθυπουργός της Τυνησίας, Youssef Chahed, ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης με την υπόσχεση να ανορθώσει την οικονομία και να δώσει ελπίδα στον λαό πέντε χρόνια μετά την επανάσταση, όπως γράφει η Liberation.
H κυβέρνησή του που περιλαμβάνει οκτώ γυναίκες θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα στις επόμενες 12 μέρες.
Ο Youssef που είναι 40 ετών έχει έναν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο και τις προσδοκίες από τις 3 Αυγούστου, οπότε και πήρε το χρίσμα από τον πρόεδρο Beji Caid Essebsi.
«Θέλουμε να ακολουθήσουμε μία μέθοδο που θα εγγυάται την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου και η κυβέρνηση θα δομηθεί έτσι ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις προτεραιότητες που έχουμε θέσει και είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της διαφθοράς και της ανεργίας» εξήγησε ο νέος πρωθυπουργός της αφρικανικής χώρας.
Παρά τις υποσχέσεις για αλλαγές, αρκετοί υπουργοί διατήρησαν τις θέσεις τους, όπως οι υπουργοί Παιδείας, Εσωτερικών και Άμυνας.
Αλλαγές υπήρξαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης (Ghazi Jeribi) και Οικονομικών, όπου μία γυναίκα η Lamia Zribi διαδέχτηκε τον Slim Chaker.
Αν και η υπόσχεση για ένα ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο δεν τηρήθηκε με 26 υπουργούς και 14 γραμματείς, εν τούτοις «έχουμε οκτώ γυναίκες υπουργούς και σε σημαντικά υπουργεία, όπως αυτό της Υγείας (Samira Merai), αλλά και 14 νέους» υπογράμμισε ο Youssef.
Πέντε από αυτούς είναι, μάλιστα, κάτω των 35 ετών, ενώ και ο ίδιος θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός, εφόσον η κυβέρνηση λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο Youssef Chahed επέμεινε και στην ανάγκη για εθνική ενότητα και για να υπάρξει διαβούλευση ανάμεσα στα εννέα κόμματα και τους τρεις οργανισμούς με βάση τη συμφωνία της Καρχηδόνας τον Ιούλιο του 2016.
Ο πρόεδρος Beji είχε πάει ένα βήμα πιο μπροστά, μιλώντας τον Ιούνιο για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Η κυβέρνηση του Youssef θα κριθεί, ωστόσο, και από την ικανότητά της να βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων της Τυνησίας.
«Η χώρα χρειάζεται την κοινή προσπάθεια όλου του κόσμου» δήλωσε και ο νέος πρωθυπουργός και αυτό γράφει και ο τύπος, αναφέροντας ότι «κυβέρνηση εθνικής ενότητας σημαίνει κυβέρνηση σωτηρίας μίας χώρας πτωχευμένης, με την Τυνησία να βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας της».
Ερωτηθείς, πάντως, από το AFP (γαλλικό πρακτορείο) ο αναλυτής Selim Kherat σχετικά με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, δήλωσε ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι λίγα για τον νέο πρωθυπουργό που θα εξακολουθήσει να υπόκειται στον πρόεδρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης