Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Υπόθεση» Brexit - Που είναι ο αναμενόμενος Αρμαγεδδών; - Το χειρότερο σενάριο για την ΕΕ

«Υπόθεση» Brexit - Που είναι ο αναμενόμενος Αρμαγεδδών; - Το χειρότερο σενάριο για την ΕΕ
Το ενδεχόμενο η βρετανική κυβέρνηση να μειώσει δραστικά τους εταιρικούς φόρους «τρομάζει» τις Βρυξέλλες
Στο κενό έπεσαν οι προβλέψεις περί κατάρρευσης της βρετανικής οικονομίας που είχαν κυριεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο την περίοδο πριν το δημοψήφισμα και προειδοποιούσαν τους ψηφοφόρους του Brexit προκειμένου να ξανασκεφτούν την ψήφο τους.
Τι συνέβη όμως με τον… αναμενόμενο Αρμαγεδδών;
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Αρμαγεδδών του Brexit ήταν ένα τρομακτικό όραμα, αλλά απλά δεν έχει συμβεί.

Τι ακουγόταν πριν το Brexit

Σύμφωνα με το δημοσίευμα λοιπόν πριν το βρετανικό δημοψήφισμα υπήρχαν «προειδοποιήσεις» ότι η ανεργία θα εκτοξευόταν, οι τιμές των μετοχών θα συντρίβονταν, η βρετανική κυβέρνηση θα δυσκολευόταν να βρει αγοραστές για τα κρατικά ομόλογα, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα κατέρρεαν, ενώ η Βρετανία θα βυθιζόταν αμέσως σε βαθιά ύφεση.
Με φόντο όλα αυτά ο κόσμος ήταν κατηφής όχι μόνο κατά τις εβδομάδες πριν το βρετανικό δημοψήφισμα αλλά και κατά τις εβδομάδες έπειτα από αυτό.
Τελικά, όμως, οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ήρεμες, οι τιμές των μετοχών είναι κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, και οι φόβοι ότι οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να δανειστούν αποδείχθηκαν δεν επιβεβαιώθηκαν.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι οικονομολόγοι του City προέβλεπαν άμεση αύξηση της ανεργίας τον Ιούλιου.
Ωστόσο, ούτε αυτό συνέβη.
Αντιθέτως, σύμφωνα με τον Guardian, τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας δείχνουν ότι αντί της αύξησης κατά 9.000 υπήρξε μια μείωση κατά 8.600.

To… χειρότερο σενάριο για την ΕΕ

Επί του παρόντος, λοιπόν, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.
Ο Αρμαγεδδών δεν συνέβη και το παιχνίδι του… φόβου απέτυχε.
Έτσι, όλο αυτό αποδείχθηκε το χειρότερο σενάριο για την ΕΕ, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει ζωή μετά το Brexit.

Οι προειδοποιήσεις της Σουηδίας

Εν τω μεταξύ, η Σουηδία προειδοποιεί το Ηνωμένο Βασίλειο κατά των επιθετικών φορολογικών περικοπών εν μέσω των συνομιλιών για το Brexit.
Αυτό το ενδεχόμενο (δηλ. η μείωση των εταιρικών φόρων) είναι που ανησυχεί ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αποφύγει τυχόν δραστικά μέτρα σχετικά με τη μείωση των εταιρικών φόρων ή άλλα παρόμοια τη στιγμή που ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ» δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Stefan Loefven.
«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει χρόνο για να σκεφτεί την κατάσταση, αντίστοιχο χρόνια θα έχουν και τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Από την άλλη πλευρά, έχετε ακούσει για τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου, για παράδειγμα να μειώσει σημαντικά τους εταιρικούς φόρους.
Αν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αρχίσει έναν αγώνα τέτοιου είδους, φυσικά οι συζητήσεις θα γίνουν πιο δύσκολες» ανέφερε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης