Τελευταία Νέα
Διεθνή

Atlantico: Η Daesh του ISIS δεν πρέπει να διαλυθεί - Θα αναβιώσουν νέες συγκρούσεις

tags :
Atlantico: Η Daesh του ISIS δεν πρέπει να διαλυθεί - Θα αναβιώσουν νέες συγκρούσεις
Η κατάρρευση του ISIS θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την μέση ανατολή αναφέρει το γαλλικό Altantico
Σε μια ομολογουμένως ριζοσπαστική προσέγγιση προβαίνει το Γαλλικό Atlantico όσον αφορά την σκληροπυρηνική τρομοκρατική παραφυάδα του ISIS Daesh.
Η εξάλειψη της Daesh δεν είναι πολύ μακριά, ωστόσο η γαλλική ιστοσελίδα Atlantico πραγματοποίησε μια γεωπολιτική ανάλυση για το τι θα συμβεί μετά την κατάρρευση του ISIS.
"Θα είναι κυνικό να πω, αλλά το ισλαμικό κράτος (Daesh) έχει τουλάχιστον ένα πλεονέκτημα:
δεν επιτρέπει σε ορισμένες ομάδες να επαναστατήσουν.
Η Deash είναι καταδικασμένη να εξαφανιστεί αλλά όχι ως ιδεολογία.
Μακροπρόθεσμα, οι παλιές συγκρούσεις θα αναβίωσουν και αφύσικες συμμαχίες θα καταρρεύσουν.
Κατά τη διάρκεια της ανόδου του ισλαμικού κράτους μεταξύ 2012 και 2014, υπήρχαν φόβοι ότι τα σύνορα διαφόρων χωρών θα καταρρεύσεουν.
Η συμφωνία Sykes-Picot, επίσημα γνωστή ως Συμφωνία της Μικράς Ασίας, ήταν μια μυστική συμφωνία του 1916 μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας με την σύμφωνη γνώμη της Ρωσικής Αυτοκρατορίας για το διαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η συμφωνία οδήγησε στη διαίρεση της τουρκικής σε Συρία, το Ιράκ, το Λίβανο, την Παλαιστίνη και σε διάφορες γαλλόφωνες περιοχές και υπό βρετανική διοίκηση περιοχές.
Το πρόβλημα παραμένει άθικτο.
Η έξαρση μεταξύ αυτών των εθνο-θρησκευτικών ομάδων είναι τεράστιες, όπως είναι η αντιπαλότητα τους.
Αυτές οι πολύχρονες συγκρούσεις απειλούν περισσότερο από ένα νέο έθνος-κράτος
Θα μπορούσαν πολλά κράτη στην Μέση Ανατολή να καταρρεύσουν όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Υεμένη, η Λιβύη - όλοι τους είναι πολύ εύθραυστα έθνη.
Θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τη Σαουδική Αραβία.
Το Ισλαμικό Κράτος έχει πιθανότατα αναβιώσει όλες αυτές τις αποσχιστικές τάσεις.
Οι πιο σταθερές χώρες όπως η Αίγυπτος (η οποία παραμένει σταθερή λόγω του στρατού του), η Τουρκία και το Ιράν, μπορεί να διατηρήσουν την εδαφική τους ακεραιότητα
Η Μοσούλη αργά ή γρήγορα θα βρεθεί στο επίκεντρο όλων των εμπλεκομένων στην Μέση Ανατολη.
Οι Άραβες και οι Κούρδοι (για να μην αναφερθεί η αντιπαλότητα μεταξύ σιιτών και σουνιτών) δεν θα συμφωνήσουν για τον έλεγχο της Μοσούλης.
Οι Κούρδοι πιστεύουν ότι η Μοσούλη είναι ιστορικά κουρδική και πρέπει να επιστραφεί σε αυτούς, έστω και αν ήταν σε αραβικά χέρια για δεκαετίες.
Επιπλέον, αυτή η περιοχή είναι εξαιρετικά πλούσια σε πετρέλαιο και η Μοσούλη είναι η μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, που δεν απέχει πολύ από την Τουρκία και τη Συρία.
Οι εντάσεις θα επανεμφανιστούν μόνο μετά την ήττα του ισλαμικού κράτους, γιατί προς το παρόν δεν υπάρχει προφανής κατανόηση ή συμφωνίες μεταξύ των αράβων σουνιτών, σιιτών, Σουνιτών Κούρδων, σιιτών Τουρκμένων, Χριστιανών, Yazidis, Shabbaks και ούτω καθεξής.
Η κατάρρευση του ISIS θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την μέση ανατολή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης