Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές ο Τσίπρας - Ποντάρει στον χρόνο για να αντιστρέψει το κλίμα

Ξορκίζει τις πρόωρες εκλογές ο Τσίπρας - Ποντάρει στον χρόνο για να αντιστρέψει το κλίμα
Καυτός ο Σεπτέμβριος για την κυβέρνηση
Απαρχή σημαντικών εξελίξεων και αποφάσεων για την πορεία της κυβέρνησης θεωρείται η τρέχουσα εβδομάδα, μια και το φετινό φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα είναι από τις πλέον καθοριστικές περιόδους για την επόμενη ημέρα του Αλέξη Τσίπρα.
Αν και ο πρωθυπουργός ξόρκισε πρόσφατα με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, χαρακτηρίζοντας ανόητο όποιον το ζητά, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως το σενάριο αυτό φαντάζει εξ’ολοκλήρου εξωπραγματικό.
Οι επόμενες ημέρες θα είναι πραγματικά δύσκολες για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Οι φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών χτυπούν κόκκινο, ενώ στα τέλη του μήνα θα προστεθεί και ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ.
Η εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν θα συνοδεύεται από ηχηρές εξαγγελίες και παροχές.
Ακόμα και οι υποσχέσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας, για τόνωση της ανάπτυξης, για μάχη με τη διαπλοκή δεν αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο.
Ούτε αναμένεται να ανατρέψουν τη γενικευμένη δυσαρέσκεια και απογοήτευση των πολιτών, οι οποίοι διαπιστώνουν μέρα με την ημέρα πως το βαρέλι μοιάζει να μην έχει πάτο.
Και όλα αυτά, όταν ανοιχτά είναι καίριας σημασίας μέτωπα με τους δανειστές.
Η κυβέρνηση δεν έχει χρόνο για χάσιμο και θα πρέπει να τρέξει γρήγορα και αποφασιστικά έτσι ώστε να υλοποιήσει εγκαίρως τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου για την υποδόση των 2,8 δις ευρώ και παράλληλα να κλείσει σύντομα και τη δεύτερη αξιολόγηση, όπου και αναμένεται να ανοίξει ο φάκελος των εργασιακών.
Και σε αυτήν περίπτωση όμως δεν μπορούν να αποκλειστούν εξελίξεις με πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Τσίπρα.
Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό φθινοπωρινό τοπίο, μια σειρά από καθοριστικές παραμέτρους (π.χ. η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η ελάφρυνση του χρέους, το προσφυγικό) όχι μόνο για την κυβέρνηση αλλά για την ίδια την χώρα παραμένουν αδιευκρίνιστες.
Οι προκλήσεις για την κυβέρνηση παραμένουν τεράστιες.
Η ήδη αρνητική εικόνα της, αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω.
Αλλά η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τη μάχη της μέχρι το τέλος.
Πολλοί εκτιμούν ότι παρά την κατηγορηματική άρνηση του πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Υπό το σκεπτικό ότι απώτερος στόχος δεν θα είναι τόσο η νίκη όσο η παραμονή σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ακόμα και εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές, δεν θα πιάσει αυτοδυναμία, άρα η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές, όπου χάρη στην απλή αναλογική, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει και πάλι να έχει τον πρώτο λόγο.
Πρόκειται για ένα σενάριο όμως που θα επιβεβαιώσει την «ήττα» - όχι μόνο πολιτική - του Τσίπρα.
Διότι θα δείξει ότι μπροστά στα δύσκολα, που εν πολλοίς ο ίδιος δρομολόγησε, κάνει πίσω, ποντάροντας σε σκοπιμότητες για τη διασφάλιση της πολιτικής του επιβίωσης.
Θα είναι μια πολιτική επιλογή που μόνο καταστροφικές διαστάσεις θα έχει για τον πρωθυπουργό και το κόμμα του.
Για αυτό – και προς το παρόν – ο Αλέξης Τσίπρας ποντάρει στον χρόνο, παραπέμποντας για το μέλλον τις όποιες τυχόν εκλογικές διεργασίες, γνωρίζοντας παρόλο αυτά ότι ο χρόνος τρέχει ακόμα σε βάρος του…

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης