Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μια καθυστερημένη «δικαίωση» του μαρξισμού από την αμερικανική Bernstein investments.... έναντι του καπιταλισμού

tags :
Μια καθυστερημένη «δικαίωση» του μαρξισμού από την αμερικανική Bernstein investments.... έναντι του καπιταλισμού
Ο καπιταλισμός, θεωρείται ότι είναι το πιο αποτελεσματικό οικονομικό σύστημα για την κατανομή των κεφαλαίων σε μια οικονομία...
Αιρετική η μεγάλη αμερικανική επενδυτική εταιρία Bernstein investments συγκρίνει στον κόσμο των επενδύσεων τις παθητικές τοποθετήσεις με τον Μαρξισμό και καταλήγει σε ορισμένα αξιόλογα συμπεράσματα.
Αιρετική γιατί αν μια τέτοια σύγκριση πραγματοποιείτο εν μέσω ψυχρού πολέμου θα δημιουργείτο τεράστιο πολιτικό και τραπεζικό σκάνδαλο.
Τι λέει η αμερικανική Bernstein;
Η αύξηση της παθητικής επένδυσης είναι η μεγαλύτερη τάση του κόσμου στην διαχείριση των χρημάτων.
Σε πρόσφατη ανάλυση της η Vanguard ανέφερε ότι τα χρήματα που τοποθετούνται σε παθητικές επενδύσεις έχουν φθάσει στα 4 τρισεκ. δολάρια το 2015 σε σχέση με τα 11 εκατ πριν 40 χρόνια.
Η αύξηση της παθητικής επένδυση παρουσιάζει ορισμένα σοβαρά και επικίνδυνα προβλήματα στον πραγματικό κόσμο των επενδύσεων.
Ο καπιταλισμός, θεωρείται ότι είναι το πιο αποτελεσματικό οικονομικό σύστημα για την κατανομή των κεφαλαίων σε μια οικονομία, που στηρίζεται στο κέρδος και οδηγεί σε πιο επωφελή οικονομικά αποτελέσματα.
Η εναλλακτική λύση στον καπιταλισμό σε γενικές γραμμές, είναι ο μαρξισμός.
Βάσει του μαρξιστικού συστήματος η κατανομή του κεφαλαίου είναι κεντρικά προγραμματισμένη.
Το κίνητρο δεν είναι η συσσώρευση των κερδών, αλλά μια συλλογική κοινή χρήση με στόχο την κοινή ευημερία.
Κατά την Bernstein, αυτός ο κεντρικός σχεδιασμός είναι καλύτερος  από μια οικονομία όπου πολλά χρήματα επενδύονται παθητικά.
Οι επιθετικές οι active επενδυτικές αποφάσεις αποτελούν ένα κρίσιμο μέρος της διαδικασίας κατανομής των κεφαλαίων σε μια οικονομία
Μια πιθανή εναλλακτική λύση είναι η μαρξιστική οικονομία όπου προγραμματίζεται η διάθεση κεφαλαίων.
To μαρξιστικό σύστημα είναι απόλυτα βιώσιμο, αλλά λιγότερο αποτελεσματικό από τον καπιταλισμό.
 Ωστόσο, μια δήθεν καπιταλιστική οικονομία χωρίς ενεργητικές επενδύσεις όπου η παθητική διαχείριση είναι η μόνη διαδικασία κατανομής του κεφαλαίου είναι η χειρότερη λύση.
Η Bernstein πρόσθεσε ότι τα κοινά στοιχεία μεταξύ της ενεργητικής διαχείρισης της αγοράς και της μαρξιστικής προσέγγισης είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που προσπαθούν - τουλάχιστον στην αρχή – να βελτιστοποιήσουν τις ροές κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία.
Αυτό δεν υπάρχει στην παθητική διαχείριση των κεφαλαίων.
Κατά την Bernstein τα ποσά που επενδύουν με την λογική των παθητικών επενδύσεων υπερβαίνει τις επενδύσεις στις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Ο πολλαπλασιασμός των παθητικών κεφαλαίων θα μπορούσε να θεωρηθεί εξέλιξη χειρότερη από την κεντρικά σχεδιαζόμενη μαρξιστική θεωρία.
Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε ακούσει τον μαρξισμό ή τον ξάδελφο του, τον σοσιαλισμό, που επικαλείται υποτιμητικά ως παράδειγμα σύγκρισης την παθητική επένδυση.
Η CLSA, σε έκθεση της ανάφερε ότι η παθητική επένδυση του καπιταλισμού είναι ισοδύναμη του «σοσιαλιστή επενδυτή».

Screen Shot 2016 08 24 at 9.31.24 AM

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης