Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Danske: Έρχεται μεγάλη εξασθένηση της στερλίνας έναντι του ευρώ λόγω BoE και βρετανικών οικονομικών ανισορροπιών

Danske: Έρχεται μεγάλη εξασθένηση της στερλίνας έναντι του ευρώ λόγω BoE και βρετανικών οικονομικών ανισορροπιών
Η Danske προβλέπει, ότι η ισοτιμία ευρώ-στερλίνας (EUR/GBP) θα ανέλθει στις 0,95 λίρες στο επόμενο εξάμηνο
Μεγάλη εξασθένηση θα καταγράψει η βρετανική στερλίνα έναντι του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος στους ερχόμενους μήνες, τόσο λόγω της νομισματικής χαλάρωσης που ακολουθεί πλέον η κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) προς αντιστάθμιση της απόφασης υπέρ του Brexit στο ιστορικό βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016, όσο και λόγω των ανισορροπιών στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αυτό αναφέρει σε τεχνική της ανάλυση η δανέζικη τράπεζα Danske Bank, σύμφωνα με την οποία στα ερχόμενα τρίμηνα το βρετανικό νόμισμα θα επιτείνει τις απώλειές του έναντι του ευρώ πέρα από τo ασθενές σημερινό του επίπεδο, καθώς προβλέπει ότι στην προγραμματισμένη σύνοδο της BoE τον Νοέμβριο του 2016 θα ληφθεί η απόφαση νέας μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων της στερλίνας κατά 15 μονάδες βάσης σε μόλις 0,10%, αλλά και ενίσχυσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω περισσότερων αγορών - κρατικών και εταιρικών - ομολόγων.
Όπως αναφέρει η τράπεζα, η αγορά φαίνεται να έχει ήδη αποτιμήσει την επερχόμενη μείωση των επιτοκίων της BoE σε 0,10%, με το βασικό επιτόκιό της να προβλέπεται από την αγορά ότι θα βρεθεί σε 0,05% για την επόμενη διετία.
Όμως, η Danske επισημαίνει, ότι οι εκτιμήσεις της για αξιόλογη περαιτέρω διολίσθηση της στερλίνας έναντι του ευρώ δεν εδράζεται αποκλειστικά στη νομισματική πολιτική της BoE, αλλά εξ ίσου και στις οικονομικές ανισορροπίες του Ηνωμένου Βασιλείου: Για παράδειγμα, το τεράστιο βρετανικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών 6,4% του ΑΕΠ το 2015 ήταν το υψηλότερο στην ομάδα των χωρών G10 και υψηλότερο από το αντίστοιχο έλλειμμα πολλών αναπτυσσόμενων οικονομιών.
Επίσης, το καθαρό εξωτερικό χρέος που έχει συσσωρευτεί ακριβώς λόγω σειράς ετών με αντίστοιχα ελλείμματα έχει καταστήσει τη βρετανική στερλίνα ευάλωτη στις επενδυτικές ροές και ιδιαίτερα στην πορεία των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Για όλους αυτούς του λόγους, η Danske προβλέπει, ότι η ισοτιμία ευρώ-στερλίνας (EUR/GBP) θα ανέλθει στις 0,95 λίρες στο επόμενο εξάμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης