Τελευταία Νέα
Διεθνή

El País: Ο Rajoy παίζει το τελευταίο του χαρτί με την ψήφο εμπιστοσύνης - Πιο κοντά σε νέες εκλογές η Ισπανία

El País: Ο Rajoy παίζει το τελευταίο του χαρτί με την ψήφο εμπιστοσύνης - Πιο κοντά σε νέες εκλογές η Ισπανία
Ο Rajoy δεν θα καταφέρει να εκλεγεί πρωθυπουργός αυτήν την εβδομάδα και τα προγνωστικά δεν είναι ευνοϊκά γι αυτόν
Τον τελευταίο άσσο από το μανίκι του βγάζει στις 30 Αυγούστου ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Mariano Rajoy ο οποίο ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για να αποφύγει ένα ακόμη πολιτικό αδιέξοδο.
Όμως αυτό φαίνεται ότι έχει μεγάλο πολιτικό ρίσκο για τον ίδιο.
Η εφημερίδα El País θεωρεί "σχεδόν βέβαιο ότι ο Rajoy δεν θα καταφέρει να εκλεγεί πρωθυπουργός αυτήν την εβδομάδα" και η αλήθεια είναι ότι τα προγνωστικά δεν είναι ευνοϊκά γι αυτόν, με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων:
το Λαϊκό Κόμμα παραμένει μεν πρώτη δύναμη στην Ισπανία, αλλά, ακόμη και με τη σύμπραξη των Ciudadanos, δεν συγκεντρώνει πάνω από 169 επί συνόλου 350 ψήφων στο κοινοβούλιο.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ψηφίσουν τον Rajoy τουλάχιστον κάποιοι μεμονωμένοι, ανεξάρτητοι ή "διαφωνούντες" βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 176 εδρών.
Δύσκολο το εγχείρημα, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης- πλην Ciudadanos- επιμένουν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος.


Ο επικεφαλής της ισπανικής Κεντροδεξιάς είχε βγει "νικητής και ηττημένος" από τις κάλπες της 20ης Δεκεμβρίου: κατάφερε μεν να διατηρήσει την πρωτιά, παρά την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά η ισχύς των σοσιαλιστών, των φιλελεύθερων Ciudadanos και του αριστερού κόμματος Podemos ψαλίδισε την πλειοψηφία και τις πολιτικές φιλοδοξίες του.
Σε έναν ασυνήθιστο ελιγμό, ο Rajoy άφησε την πρωτοβουλία κινήσεων στον ηγέτη των Σοσιαλιστών (PSOE) Pedro Sanchez, ο οποίος επιχείρησε από την πλευρά του να σχηματίσει κυβέρνηση ως αρχηγός του "δεύτερου κόμματος", αλλά ούτε εκείνος κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετούς συμμάχους.
Και αυτό, παρά τη στήριξη του από τους Ciudadanos.
Ακολούθησαν επαναληπτικές εκλογές στις 26 Ιουνίου, αλλά το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν "μία από τα ίδια".
Όλα δείχνουν ότι η κριτική των Podemos και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα σκάνδαλα διαφθοράς στο "σύστημα Rajoy", αλλά και τις πρωτοφανείς περικοπές στην Ισπανία της κρίσης, πέφτουν σε εύφορο έδαφος.
Αν σε όλα αυτά προστεθούν το πολιτικό τέλμα και η απροθυμία των πολιτικών δυνάμεων να συνεργαστούν, το αποτέλεσμα είναι ένα εκρηκτικό μείγμα.
"Κυριαρχία των ηλιθίων" (tontocracia) το αποκαλεί ο συνταγματολόγος Jorge de Esteban σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα El Mundo.

"Πιέζει" η προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου

Η σαπουνόπερα των κομματικών διαβουλεύσεων έχει παραλύσει κάθε ουσιαστική πολιτική και νομοθετική δραστηριότητα στη χώρα.
Αλλά ο χρόνος πιέζει, καθώς, από τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τη Μαδρίτη διορθώσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη της με τελική προθεσμία στις 15 Οκτωβρίου.
Αν ο Rajoy δεν αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος δεν θα έχει άλλη επιλογή από την προκήρυξη νέων, επαναληπτικών εκλογών και μάλιστα, με βάση τις προβλεπόμενες συνταγματικές προθεσμίες, ανήμερα τα Χριστούγεννα.
«Μόνο ένας διεστραμμένος εγκέφαλος θα μπορούσε να σκεφτεί κάτι τέτοιο» λέει ο συνταγματολόγος Jorge de Esteban.
Η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, την Τετάρτη και, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία μετά από δύο μέρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης