Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αρνητική εξέλιξη - Μόλις 1 από τα 15 προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου 2016 έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση!

Αρνητική εξέλιξη - Μόλις 1 από τα 15 προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου 2016 έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση!
Η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ με τους συνεργάτες της πρόκειται να επιστρέψουν στις 12 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα 
Στην «μάχη» της ενδιάμεσης αξιολόγησης καλείται να ριχτεί η κυβέρνηση αμέσως μετά την ΔΕΘ η οποία, μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρώσει μόλις ένα από τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα που είναι συνδεδεμένα με την υποδόση των 2,8 δις. ευρώ.
Όπως επιβεβαιώθηκε χθες από την Ουάσινγκτον, η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ με τους συνεργάτες της πρόκειται να επιστρέψουν στις 12 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ενώ την ίδια ημέρα αναμένεται να αφιχθεί και η ομάδα των θεσμών αποτελούμενη από τους Ντέκλαν Κοστέλο από την Ε.Ε., Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και Νικόλα Τζαμαριόλι από τον ESΜ.
Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων η ευρωπαϊκή τρόικα θα ετοιμάσει βαλίτσες αναχώρησης.
Αντίθετα, το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα επί ελληνικού εδάφους λόγω της έκθεσης για την ελληνική οικονομία που πρέπει να συντάξουν στο πλαίσιο του άρθρου 4 που προβλέπει το καταστατικό του Ταμείου.
Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το πλήρες κείμενο της οποίας θα είναι έτοιμο προς το τέλος του χρόνου. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση είχε ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις είπε χθες ότι όλη η διαδικασία για τη σύνταξη της έκθεσης θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες.
Απέφυγε ωστόσο να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μια νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Το μόνο που δήλωσε είναι ότι αυτές θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η διεξαγωγή αυτών να γίνει κατά τη φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ.
Ερωτηθείς για την υπόθεση Γεωργίου, ο Τζέρι Ράις ξεγλίστρησε λέγοντας ότι δεν σχολιάζει υποθέσεις που σχετίζονται με νομικές διαδικασίες.
Από την άλλη πρόσθεσε πως «το Ταμείο συμμερίζεται τις ανησυχίες που εξέφρασε η Κομισιόν.
Σημαντικό είναι να διατηρηθεί η πρόοδος που έχει συντελεστεί στα στατιστικά».
«Θα συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές για να βεβαιωθούμε ότι τα στοιχεία που φτάνουν σε μας είναι ακριβή», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι του ελέγχου, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές ετοιμάζονται να «τρίξουν τα δόντια» στην Αθήνα που παραμένει σε θερινή ραστώνη δεδομένου ότι πρόοδος έχει σημειωθεί μόλις σε ένα από τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα που συνδέονται με την υποδόση.
Έτσι, εκτός από τον ΑΔΜΗΕ που μπήκε σε τροχιά πώλησης (το 24% των μετοχών του διαχειριστή σε στρατηγικό επενδυτή), σε εκκρεμότητα παραμένουν οι υπόλοιπες δεκατέσσερις μνημονιακές δράσεις.
Η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τέλους Οκτωβρίου να ολοκληρώσει αυτό το «πακέτο» των προαπαιτούμενων πριν ξεκινήσει η δεύτερη επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας, που θα σε εστιάσει σε 41 «σημεία» του ελληνικού προγράμματος.
Πάντως, τόσο η ενδιάμεση όσο και η δεύτερη αξιολόγηση περιλαμβάνει πολλές και δύσκολες «στροφές» για το οικονομικό επιτελείο.
Από τον πρώτο κατάλογο των μνημονιακών δράσεων που αφορούν την ενδιάμεση αξιολόγηση ξεχωρίζει η στελέχωση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών.
Μάλιστα, το θέμα αυτό μαζί με το ΤΧΣ και τα «κόκκινα» δάνεια βρέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε χθες στη Φρανκφούρτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νουί, στα γραφεία της ΕΚΤ.
«Κάβο» για την κυβέρνηση αποτελεί και η νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται για την «εναρμόνιση των κοινωνικών εισφορών μέσω εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, κατάργησης όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας και αναθεώρησης προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ».
Η συγκεκριμένη διάταξη θα αποτελέσει νέο πλήγμα για τους αγρότες καθώς θα εκτοξεύσει στα ύψη τη συμμετοχή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Από το «πακέτο» δράσεων του δεύτερου γύρου τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2017-2020).
Η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει μείωση κάτω από το 3,5% των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 ώστε να αποκλείσει την ενεργοποίηση του μισθολογικού «κόφτη», πράγμα για το οποίο, όπως φάνηκε και από το EuroWorking Group της περασμένης Δευτέρας, οι δανειστές εξακολουθούν να έχουν αρνητική στάση.
Ενδιάμεσος σταθμός πριν από τη «μίνι» αξιολόγηση θα είναι το Eurogroup της επόμενης Παρασκευής, 9 Σεπτεμβρίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης