Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απελπισμένοι και εξοργισμένοι οι Ισπανοί για το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα - Νέες εκλογές στο προσκήνιο

Απελπισμένοι και εξοργισμένοι οι Ισπανοί για το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα - Νέες εκλογές στο προσκήνιο
Ο Rajoy ωστόσο υποστηρίζει οτι θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται για να αποφευχθούν τρίτες εκλογές
Απογοήτευση και απελπισία είναι οι λέξεις που κυριαρχούν πλέον στην Ισπανία μετά και τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Mariano Rajoy να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την ισπανική Βουλή.
Το επόμενο βήμα είναι η τρίτη κατά σειρά διεξαγωγή εκλογών στη χώρα με τους Ισπανούς να δηλώνουν κουρασμένοι από την πολιτική αστοχία των κομμάτων τους και την αδυναμία να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Στη χθεσινή (2/9) κοινοβουλευτική συνεδρίαση, ο Rajoy συγκέντρωσε μόνο 33% των ψήφων.
Δεν έλαβε παρά μόλις 170 ψήφους υπέρ της παραμονής του στην εξουσία, ακριβώς όπως και την Τετάρτη (31/8).
Χωρίς να σημειωθεί κάποια έκπληξη, οι άλλοι 180 βουλευτές ψήφισαν εναντίον του.
Τίθεται έτσι μια προθεσμία μικρότερη των δύο μηνών, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, για να επιχειρήσουν τα κόμματα να σχηματίσουν μια κυβέρνηση, κάτι που δεν καταφέρνουν να κάνουν εδώ και οκτώ μήνες.
Ο Rajoy μπορεί να είναι και πάλι υποψήφιος για την πρωθυπουργία, όπως και ο αρχηγός των σοσιαλιστών Pedro Sanchez.
Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, αμφότεροι αλληλοκατηγορήθηκαν ότι στην πραγματικότητα θέλουν νέες εκλογές στο τέλος του χρόνου.
«Αν επιμένετε στην πολιτική σας του όχι, όχι και όχι, επιτρέψτε τουλάχιστον να σχηματισθεί μια κυβέρνηση στην Ισπανία», είπε στους σοσιαλιστές ο Rajoy
Έχοντας την υποστήριξη μόνο των βουλευτών του Λαϊκού Κόμματος (PP), αυτών του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos και μιας βουλευτή του αρχιπελάγους των Καναρίων, δεν ήταν δυνατό να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, αν δεν απείχαν από την ψηφοφορία οι σοσιαλιστές βουλευτές.
Ο Rajoy ο οποίος υπερηφανεύεται ότι ευνόησε την επιστροφή της ανάπτυξης και τη μείωση της ανεργίας, επέμεινε στη θέση πως η συνέχιση της παράλυσης θα έχει "ένα κόστος" και πως όλοι οι Ισπανοί θα πληρώσουν "τον αυξημένο λογαριασμό".
Από την πλευρά του, ο Pedro Sanchez συνέδεσε το κατηγορηματικό "όχι" των σοσιαλιστών με τις πολυάριθμες "υποθέσεις διαφθοράς" στις οποίες εμπλέκονται μέλη του PP. Κατηγόρησε επίσης τον Rajoy ότι χρησιμοποίησε την οικονομική κρίση, που άρχισε το 2008, για να διεξαγάγει μια υπερφιλελεύθερη πολιτική και "να διαλύσει το σύστημα κοινωνικής προστασίας".
Την άνοιξη ο σοσιαλιστής ηγέτης είχε και ο ίδιος αποτύχει στην προσπάθειά του να σχηματίσει μια κυβέρνηση η οποία βασιζόταν μόνο σε μια συμφωνία με τους φιλελεύθερους.
Χθες το βράδυ, μια εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Pedro Sanchez "θα μιλήσει με τις δυνάμεις της αλλαγής", τους Ciudadanos και τους Podemos.
"Αν ενεργήσουμε όλοι, θα βρούμε μια λύση και (...) η σοσιαλιστική κοινοβουλευτική ομάδα θα αποτελέσει μέρος της", τους είπε στη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο, χωρίς να γίνει περισσότερο σαφής.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter, διαβεβαίωνε πως "ο Rajoy θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται για να αποφευχθούν τρίτες εκλογές".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης