Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δούρου: Ας αναλάβουν πλήρως οι δήμοι τη διαχείριση των απορριμμάτων

Δούρου: Ας αναλάβουν πλήρως οι δήμοι τη διαχείριση των απορριμμάτων
«Εκείνο που πραγματικά σήμερα χρειάζεται ο τόπος είναι η Νέα Αριστερά», αναφέρει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου
«Ας αναλάβουν πλήρως οι δήμοι τη διαχείριση των απορριμμάτων όπως την είχαν στο παρελθόν», αναφέρει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, σημειώνοντας πως «καμία εμμονή δεν έχει η Περιφέρεια - μπορεί μάλιστα να προσφέρει όση εργασία έχει κάνει ως σήμερα».
Η κ. Δούρου σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ερώτηση για  το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Αττική που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλαπλές κατευθύνσεις, τονίζει πως «στόχος μας είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να καταστεί οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη, με δημόσιο και αποκεντρωμένο χαρακτήρα, με έμφαση στην πρόληψη, την ανακύκλωση, την επανάχρηση, στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας.
Στη βάση του Εθνικού Σχεδιασμού και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που η εφαρμογή της καθυστερεί αδικαιολόγητα εδώ και χρόνια.
Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε είναι αποκαλυπτικά της γενικότερης υστέρησης σε επίπεδο δημόσιας διοίκησης καθώς εγγράφεται σε ένα ευρύτερο, ελλειμματικό θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην ίδια τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Όπως σημειώνει, «σήμερα ο β' βαθμός Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες βρίσκονται μεταξύ συμπληγάδων.
Συνθλίβονται, μεταξύ της γραφειοκρατίας από την κεντρική εξουσία και των δίκαιων αιτημάτων και αναγκών των δήμων, που διεκδικούν την εξ ολοκλήρου αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων».
Η ίδια αναφέρει πως «υπάρχουν μεταρρυθμίσεις, που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος» και μάλιστα, «ενισχύουν τη χώρα στη δύσκολη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και απελευθερώνουν από «βαρίδια» την Αυτοδιοίκηση, που επιτέλους πρέπει να γίνει πραγματική Αυτοδιοίκηση και όχι ετεροδιοίκηση όπως είναι σήμερα. Μεταρρυθμίσεις που ο υπουργός Εσωτερικών πρέπει να τολμήσει άμεσα».
Σχετικά με διαδοχικές ανακοινώσεις προέδρου ΚΕΔΕ για διαχείριση απορριμμάτων, η κ. Δούρου υπογραμμίζει ότι «η μη απάντησή μου δεν αποτελεί αδυναμία αλλά θέση.
Θέση σαφή που αποσκοπεί στην προστασία του κρίσιμου για τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης θεσμού της ΚΕΔΕ.
Και αυτό γιατί δεν επιθυμώ με κανέναν τρόπο να γίνω συνένοχη στην απαξία που δυστυχώς έχει περιβάλλει τους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους θεσμούς που είναι κοντύτερα στον πολίτη και οφείλουν να τον υπηρετούν».
Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι υπάρχει η ωρίμανση και η εμπειρία για τη διαμόρφωση μιας «Νέας Αριστεράς σε συγχρονία με τις σημερινές προκλήσεις για την καθημερινότητα του πολίτη αλλά και του διεθνούς στερεώματος», με εμβάθυνση της δημοκρατίας και φωνή στην κοινωνία, μακριά από καταγγελίες - προκάτ και απλοϊκές διαπιστώσεις.
Ακόμη, για την απουσία της από τον δημόσιο διάλογο εμμένει στην άποψη ότι ο τόπος χρειάζεται «πολιτικούς έργων και όχι λόγων».
«Το σχήμα «θέση - αντίθεση - σύνθεση» είναι άγνωστο στην πολιτική σήμερα.
Ε, λοιπόν ναι, αν αυτή είναι η πολιτική σκηνή κανείς από τους αιρετούς δεν θα πρέπει να έχει παρουσία, τροφοδοτώντας την περαιτέρω απαξίωση και την υπονόμευση της Δημοκρατίας.
Οι ίδιοι οι πολίτες οφείλουν να απαιτούν πολιτικούς έργων και δράσης, όχι διαπιστώσεων και λόγων», αναφέρει χαρακτηριστικά
Τέλος, σχετικά με μεταναστευτικό, η κ. Δούρου υπογραμμίζει ότι έθεσε το θέμα του ρόλου των περιφερειών και των δήμων για την υποδοχή και την ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται όπως ανακοινώνει και «η επίσκεψη του προέδρου του Κογκρέσου Ζαν Κλοντ Φρεκόν, τη Δευτέρα στη χώρα μας, επικεφαλής αντιπροσωπείας, για να επισκεφθεί το Κέντρο Διαχείρισης Ειδών Πρώτης Ανάγκης, τον Ελαιώνα και τον Σκαραμαγκά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης