Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Διαδήλωσαν και στη Μαδρίτη χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας κατά του Maduro

Le Monde: Διαδήλωσαν και στη Μαδρίτη χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας κατά του Maduro
Οι διαδηλωτές ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την αποχώρηση του προέδρου Nicolas Maduro
Η διαμάχη των πολιτών της Βενεζουέλας με τον πρόεδρό τους Nicolas Maduro έφτασε μέχρι την Ισπανία, όπως γράφει η Le Monde.
Ανάμεσα σε 3.000, σύμφωνα με την αστυνομία, ή, 4.500 άτομα με βάση τα στοιχεία των διοργανωτών της πορείας, διαδήλωσαν την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στη Μαδρίτη κατά του διαδόχου του Hugo Chavez.
Οι διαδηλωτές ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να απαλλαγούν από τον σοσιαλιστή πρόεδρό τους.
«Δημοψήφισμα στη Βενεζουέλα», «Φύγε Μaduro», «Δεν θέλουμε έναν δικτάτορα» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν.
Η πολιτική ένταση είναι μεγάλη στη Βενεζουέλα, όπου η αντιπολίτευση ζητάει εδώ και μήνες δημοψήφισμα κόντρα στον αντιδημοφιλή πρόεδρο Nicolas Maduro που είναι στην εξουσία από το 2013, έτσι ώστε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει οικονομική ύφεση εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, το οποίο αποφέρει το 96% των εσόδων της.
«Δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχουν τρόφιμα, οι γέροι πρέπει να σηκωθούν από την αυγή για να στηθούν στις ουρές των καταστημάτων» εξηγεί η Lorena Monroy, έμπορος 50 ετών, που τα τελευταία 13 χρόνια βρίσκεται στην Ισπανία.
Δεν υπάρχουν δολάρια για τις εισαγωγές και μοιραία παρατηρούνται ελλείψεις στο 80% των προϊόντων.
«Θέλουμε να ξαναβρούμε την πατρίδα μας» επιβεβαιώνει η Caren Goncalvez, 19 ετών, που βρίσκεται εδώ και τρεις μήνες στην Ισπανία.
Στην πόλη καταγωγής της, τη Valencia, τρίτη μεγαλύτερη της Βενεζουέλας, «η οικογένειά μου ασχολείται με το εμπόριο, αλλά δεν υπάρχουν εμπορεύματα, ούτε νομίσματα και πρέπει να πάνε στην Κολομβία για να αγοράσουν πράγματα και να τα πουλήσουν μετά».
Πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, πήραν μέρος στη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου για να ζητήσουν δημοψήφισμα έτσι ώστε να απομακρυνθεί ο Nicolas Maduro.
Νέες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 7 και τις 14 Σεπτεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης