Πως μπορεί να διασωθεί η Attica bank; – Θεραπεία σοκ σε διοικητική δομή και NPLs και έλεγχος στην ΑΜΚ του 2013

Πως μπορεί να διασωθεί η Attica bank; – Θεραπεία σοκ σε διοικητική δομή και NPLs και έλεγχος στην ΑΜΚ του 2013
Η Κυβέρνηση έχει μια ευκαιρία να προχωρήσει στην κάθαρση της Attica bank και να εγκαταλείψει τα αλλότρια σχέδια να διαθέτει μια τράπεζα για να χρηματοδοτεί κολλητούς επιχειρηματίες.
(Upd5)Σήμερα 6 Σεπτεμβρίου του 2016 αναβλήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Attica bank καθώς το ΤΑΛΙΛΤΑΤ ζήτησε να υπάρξει αναβολή καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος στην Attica bank. 
Η νέα συνέλευση έχει οριστεί για τις 19 ή 20 Σεπτεμβρίου ως η πρώτη επαναληπτική συνέλευση.
Το bankingnews είχε τονίσει ήδη από χθες 5 Σεπτεμβρίου ότι η Συνέλευση θα αναβληθεί.

Συγκεκριμένα τονίζαμε...
Το πιθανότερο σενάριο είναι να μην υπάρξουν αποφάσεις στη συνέλευση της 6ης Σεπτεμβρίου, αλλά σε αυτή της 19ης, διότι, μεταξύ άλλων, υπάρχει διχογνωμία-διαφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδας για τη διοικητική διάρθρωση της Attica Bank.
Το βασικό θέμα της γενικής συνέλευσης είναι η διοικητική αποκατάσταση της τράπεζας.
Διαθέτει πρόεδρο, δεν διαθέτει διευθύνοντα σύμβουλο ενώ υπάρχει ακόμη μια ομάδα, ένας πυρήνας ανομίας στην τράπεζα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως καρκίνωμα με επιθετική χημειοθεραπεία.
Η Άννα Πουσκούρη η νέα πρόεδρος βρέθηκε στοχοποιημένη από την κυβέρνηση για μια προσωπική της υπόθεση με ένα δάνειο και προφανώς η στοχοποίηση αυτή είχε στόχο και την ίδια αλλά την ΤτΕ που προσπαθεί να ελέγξει την Attica bank.
Προσέξτε η Attica bank εποπτεύεται από την ΤτΕ αλλά τον έλεγχο της τράπεζας δεν τον έχει η ΤτΕ αλλά η κυβέρνηση.
Νέος διευθύνων σύμβουλος ακόμη δεν έχει βρεθεί αλλά πρακτικά υπάρχει κινητικότητα με ενδιαφερόμενους, ενώ υπήρξε μια καλή λύση αλλά απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.
Μάλιστα το ΤΣΜΕΔΕ είχε απευθύνει ανοικτή διερευνητική πρόσκληση μη δεσμευτικού χαρακτήρα προς τα μέλη του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ, με σκοπό να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε όργανα διοίκησης της Attica Bank.
Τα βιογραφικά σημειώματα τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να τα αποστείλουν, μέχρι Κυριακή 28 Αυγούστου και ώρα 24:00.

Όμως η Attica bank χρειάζεται να λύσει άμεσα τις διοικητικές εκκρεμότητες της γιατί συνεχίζει να αποτελεί μια άρρωστη τράπεζα που χρειάζεται σωστή θεραπεία και όχι απλά μια θεραπεία

1)Η πορεία της μετοχής αντικατοπτρίζει αυτό το φιάσκο.
Η αύξηση κεφαλαίου του 2015 πραγματοποιήθηκε στα 0,30 ευρώ σε μια ακραία τιμή και η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή (5/9/2016) στα 0,07 ευρώ δηλαδή λογιστική ζημία -77%.
Όσοι επένδυσαν 580 εκατ στην ΑΜΚ του 2015 (ΤΣΜΕΔΕ, ΕΥΔΑΠ, ΤΑΠΙΛΤΑΤ, Αερολιμένας Ελ. Βενιζέλος και ιδιώτες κυρίως κατασκευαστικές) καταγράφουν λογιστική ζημία -77%.
Υπήρχε ένα οικονομικό μέσο ενημέρωσης το bankingnews που προειδοποιούσε πριν την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου ότι η ΑΜΚ της Attica bank θα μετεξελιχθεί σε φιάσκο…λόγω τιμής.

2)Ενώ η αύξηση κεφαλαίου ολοκληρώθηκε η Attica bank ακόμη δεν έχει καλύψει πλήρως τις κεφαλαιακές της ανάγκες.
Χρειάζεται να βρει άλλα 70 εκατ tier 1.
Η απόπειρα που είχε γίνει με το βρετανικό fund Duet δεν ευδοκίμησε.
Το Duet θα κάλυπτε τα 70 εκατ του tier 1 και θα έπαιρνε ως «εγγύηση» το 1 δισεκ. NPLs προβληματικά δάνεια της Attica bank.
Το ζήτημα των 70 εκατ ομολογιακού Tier 1 παραμένει ανοικτό ζήτημα.

3)Η Attica bank συνεχίζει να εμφανίζει το χειρότερο δείκτη NPEs μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων στο ελληνικό banking 57,2% ή 2,28 δισεκ. σε σύνολο δανείων 3,98 δισεκ.

4)Υπήρξε ένα πρώτο κύμα διοικητικών αλλαγών αλλά δεν φθάνει.
Χρειάζεται να γίνει μεγάλη εκκαθάριση και κάθαρση στο εσωτερικό της τράπεζας σε στελέχη του μέσου management τα οποία έβλαψαν στρατηγικά την τράπεζα.
Εδώ υπάρχει στέλεχος της Attica bank που είχε εμπλακεί σε απάτη σε κατάστημα και συνεχίζει να έχει διοικητικές αρμοδιότητες.
Υπάρχει ένα καρκίνωμα στην Attica bank 4-5 διευθυντικών και άλλων στελεχών που πρέπει να αντιμετωπιστεί ΜΟΝΟ με θεραπεία σοκ, επιθετική χημειοθεραπεία ώστε να μην συνεχίζει να μολύνει την τράπεζα.
(Αν χρειαστεί να γράψουμε και ονόματα…  θα γράψουμε και ονόματα)

5)Η διοίκηση με την Πουσκούρη και τον νέο CEO θα πρέπει για λόγους εξυγίανσης και αποκάλυψης πολλών να ερευνήσουν ένα θέμα…ΠΩΣ ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΑΜΚ του 2013;
Ποιοι συμμετείχαν στην ΑΜΚ του 2013, πόσα δάνεια δόθηκαν από την τράπεζα σε επιχειρηματίες και σε ποιους και αν τα δάνεια αυτά είναι εξυπηρετούμενα.
Η έρευνα αυτή θα φέρει στο φως ένα θησαυρό και μόνο έτσι θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος της τράπεζας με την διαπλοκή.

6)Προφανώς η νέα διοίκηση και όσα στελέχη έρθουν στην τράπεζα δεν έχουν ευθύνη για τις ανομίες του παρελθόντος.
Μόνο όταν έρθουν στο φως οι ανομίες του παρελθόντος – αλλά στο φως όχι στο ημίφως – η Attica bank θα έχει εξυγιανθεί.

7)Η Κυβέρνηση έχει μια ευκαιρία να προχωρήσει στην κάθαρση της Attica bank και να εγκαταλείψει τα αλλότρια σχέδια να διαθέτει μια τράπεζα για να χρηματοδοτεί κολλητούς επιχειρηματίες.

Θα πούμε μόνο το εξής.
Όσοι προσπαθήσουν να συγκαλύψουν την αλήθεια θα βρεθούν υπόλογοι στο μέλλον.
Αν θέλετε η Attica bank και οι εργαζόμενοι της να αντιμετωπίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, κοιτάξτε στο παρελθόν και αντιμετωπίστε τα καρκινώματα.
Αν δεν υπάρχει τέτοια διάθεση, ότι και να γίνει η Attica bank θα βρεθεί αργά ή γρήγορα σε αδιέξοδο.

Υποσημείωση;

Η Attica bank μπορεί να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό αν έδωσε και με ποιες προϋποθέσεις εγγυητική επιστολή στον επιχειρηματία Καλογρίτσα ο οποίος έλαβε τηλεοπτική άδεια;

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS