Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

«Συναγερμός» στη ΔΕΗ για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ - Γιατί ανησυχεί ο Παναγιωτάκης

«Συναγερμός» στη ΔΕΗ για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ - Γιατί ανησυχεί ο Παναγιωτάκης
Με δραματικούς τόνους περιέγραψε ο επικεφαλής της ΔΕΗ τις παρενέργειες που θα προκαλέσουν στην επιχείριση οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας
«Συναγερμός» έχει σημάνει στη διοίκηση της ΔΕΗ εν όψει των δημοπρασιών ΝΟΜΕ που θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Οκτώβριο, καθώς στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και των μνημονιακών δεσμεύσεων για τη μείωση του μεριδίου της επιχείρισης κάτω από το 50% ως τα τέλη του 2019 (από 90% περίπου σήμερα) υποχρεώνεται να πωλεί Η/Ε στους ανταγωνιστές της σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.
Κατά την παρέμβαση του στην ημερίδα της ΡΑΕ για τα ΝΟΜΕ, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης εξέφρασε για ακόμη μία φορά του φόβους που υπάρχουν στην οδό Χαλκοκονδύλη για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι δημοπρασίες στη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας.
Μίας επιχείρησης με υπερμοχλευμένο ισολογισμό, καθώς ο καθαρός δανεισμός έχει σκαρφαλώσει στα 4,8 δισ. ευρώ, την ίδια ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 2,3 δισ. ευρώ.
Το μέλλον της ΔΕΗ φαντάζει σήμερα πιο αβέβαιο από ποτέ, καθώς χάνει ένα από τα πιο πολύτιμα περιουσιακά της στοιχεία (τον ΑΔΜΗΕ), που της προσέφερε σε ετήσια βάση EBITDA της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, ενώ αναγκάζεται να μειώσει το μερίδιο της στη λιανική αγορά με απότομο και μάλλον βιαίο τρόπο.
Όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν ήταν ένας αναγκαίος μηχανισμός και ίσως αποβεί επικίνδυνος, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη ζημιά για τη ΔΕΗ και στην αποσταθεροποίηση συνολικά της ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα μας.
Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τα ΝΟΜΕ σε μία αγορά γεμάτη στρεβλώσεις τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική, προσέθεσε.
Το πλέον καθοριστικό ζήτημα στις δημοπρασίες, κατά τις οποίες η ΔΕΗ θα πωλεί «πακέτα» ηλεκτρικής ενέργειας από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της στους εναλλακτικούς προμηθευτές, είναι ο προσδιορισμός της τιμής εκκίνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή αυτή θα διαμορφωθεί κοντά στα 37 ευρώ/μεγαβατώρα, επίπεδο που η διοίκηση της ΔΕΗ εκτιμά ότι είναι πολύ χαμηλό και σε κάθε περίπτωση κάτω από το κόστος παραγωγής.
Δηλαδή, η ΔΕΗ θα αναγκαστεί να πωλεί τα επόμενα τρία χρόνια Η/Ε επί ζημία, με ανυπολόγιστες συνέπειες στον ήδη βεβαρυμένο ισολογισμό της και στις ταμειακές ροές της.
Εφόσον, όπως φαίνεται, η τιμή εκκίνησης διαμορφωθεί κάτω από την χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας (την Οριακή Τιμή Συστήματος) και η ΔΕΗ υποχρεωθεί να διαθέσει στους ανταγωνιστές της μεγάλο μέρος της παραγωγής σε τιμές κάτω του κόστους, τότε, σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης, θα κινδυνεύσει να οδηγηθεί σε κατάρρευση, απειλώντας συνολικά τη σταθερότητα του συστήματος.
«Ποια είναι η φθηνή παραγωγής της ΔΕΗ» αναρωτήθηκε, επισημαίνοντας ότι η λιγνιτική παραγωγή δεν είναι ανταγωνιστική, σε σύγκριση με την παραγωγή από τις μονάδες καύσης φυσικού αερίου, αφού οι τιμές του ΦΑ έχουν υποχωρήσει αισθητά τα τελευταία χρόνια.
Τα ΝΟΜΕ είναι ένα εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς και όχι αυτοσκοπός, συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι οι ιδιώτες θα πρέπει να προχωρήσουν σε επενδύσεις και να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα μερίδια τους στην αγορά.
Απ΄αυτή την άποψη βλέπουμε με ικανοποίηση τις συμπράξεις των ιδιωτών με τα δίκτυα λιανικής, ανέφερε, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά δεν μπορούμε να κρατήσουμε τους πελάτες μόνο με ένα call center.
Όπως είναι γνωστό, ο κ. Παναγιωτάκης προωθεί τις συμπράξεις με τους ιδιώτες στη λιανική αγορά ως «αντίμετρο» στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.
Σύμφωνα με όσα είχε πει πριν μερικούς μήνες στο συνέδριο του Economist, η ΔΕΗ θα προχωρήσει στη σύσταση θυγατρικών εταιρειών στις οποίες θα εισφέρει πελάτες της από όλο το φάσμα (η πρώτη εταιρεία, όπως έχει πει, θα αποτελείται από 400.000 πελάτες ή το το 6%-7% της λιανικής αγοράς), με στόχο στη συνέχεια να τις πωλήσει σε άλλες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος.
Η ΔΕΗ θα έχει μειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο των νέων εταιρειών, επιτυγχάνοντας έτσι τη μείωση του μεριδίου της χωρίς παρενέργειες.
Γι' αυτό λοιπόν και από το βήμα της ημερίδας της ΡΑΕ, απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση προς τους εναλλακτικούς προμηθευτές να συνεργαστούν με τη ΔΕΗ ώστε να ανοίξει η αγορά με ομαλό, όπως είπε, τρόπο.
Η διοίκηση της ΔΕΗ περιμένει την έκβαση της πρώτης δημοπρασίας ΝΟΜΕ, ώστε στη συνέχεια να παρουσιάσει αναλυτικά το σχέδιο της για τις συμπράξεις στη λιανική.
Αν και αυτό το σχέδιο αντιμετωπίζεται από τους εναλλακτικούς προμηθευτές με έντονες επιφυλάξεις, ίσως είναι και η μόνη ελπίδα της ΔΕΗ να καταφέρει να προσαρμοσθεί επιτυχώς στις απαιτήσεις για το άνοιγμα της αγοράς, χωρίς να επιδεινώσει περαιτέρω τα οικονομικά της μεγέθη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης