Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Μένει πίσω ο Τσίπρας, προηγείται χωρίς να πείθει ο Μητσοτάκης – Στα ύψη η αναξιοπιστία τους

Μένει πίσω ο Τσίπρας, προηγείται χωρίς να πείθει ο Μητσοτάκης – Στα ύψη η αναξιοπιστία τους
Αν η πίεση στην κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να αποκλείονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις
Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες και δεύτερες αναγνώσεις στην κυβέρνηση.
Η ΝΔ είναι μπροστά με 10 μονάδες διαφορά από ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου και με 34 ποσοστιαίες μονάδες στην παράσταση νίκης (52,5% έναντι 18,5%) ενώ και ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται του Αλ.Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.
Την ίδια στιγμή, η κοινή γνώμη απορρίπτει όλους τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα φλέγοντα ζητήματα.
Στο οικονομικό πεδίο το 81% δηλώνει πως τα πράγματα κινούνται στη λάθος κατεύθυνση, το 85,5% εκφράζει τη δυσαρέσκεια του για τις έως σήμερα επιδόσεις της κυβέρνησης ενώ περισσότεροι από έξι στους δέκα θεωρούν πως η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επόμενους 12 μήνες.
Στο προσφυγικό, το 66% υποστηρίζει ότι διαφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Ακόμα και στο πρόσφατο θέμα με τις τηλεοπτικές άδειες, το 64% εκτιμά ότι υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από το διαγωνισμό.
Με λίγα λόγια, το μήνυμα που στέλνει η εν λόγω μέτρηση είναι πως η κοινωνία είναι κουρασμένη, απογοητευμένη και κυρίως εξαιρετικά δύσπιστη απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση, στους χειρισμούς της και στις όποιες εξαγγελίες της.
Πρόκειται για μηνύματα που καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα τους επόμενους μήνες.
Διότι η υλοποίηση το ταχύτερο δυνατό των συμφωνηθέντων με τους δανειστές είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως υπάρχει η πιθανότητα να δρομολογηθεί η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια και την κρίση.
Αλλά αυτό συνεπάγεται πρόσθετα μέτρα, νέες απαιτήσεις και ενδεχομένως και άλλες «δυσάρεστες εκπλήξεις» που χωρίς αμφιβολία θα ενισχύσουν κατά πολύ περισσότερο τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις της κοινωνίας απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση.
Εάν μάλιστα οι δανειστές επιμείνουν στη σκληρή γραμμή (κάτι που μάλλον θα πρέπει να θεωρείται ως το πιθανότερο αν λάβει κανείς υπόψη του τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γερμανία, Γαλλία), η πίεση στην κυβέρνηση θα κορυφωθεί και τότε κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει πολιτικές εξελίξεις και ενδεχομένως μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Δεδομένου ότι η ΝΔ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που ζητά διακαώς πρόωρες εκλογές, προφανώς από την εξέλιξη αυτή θα βγει αν μη τι άλλο δικαιωμένη.
Αλλά όχι απαραίτητα και κερδισμένη.
Το ποσοστό που λαμβάνει (27,5%), δεν της επιτρέπει σε καμία περίπτωση να αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει να σχηματίσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση ή ένα πλειοψηφικό ρεύμα.
Ενδεχομένως να μην βρει να καταφέρει ακόμα και συμμάχους, μια και η Δημοκρατική Συμπαράταξη περιορίζεται στο 5,5% ενώ το Ποτάμι μένει εκτός Βουλής (1,5%).
Επιπλέον, η πρωτιά που απολαμβάνει οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη δυσαρέσκεια, στην πικρία και στην απογοήτευση που νιώθουν οι πολίτες απέναντι στην κυβέρνηση.
Μια και μέχρι στιγμής, ο κ.Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν έχουν παρουσιάσει το πρόγραμμα τους, πέρα από τις όποιες γενικόλογες αναφορές περί μείωσης της φορολογίας, μείωσης των κρατικών δαπανών, αύξηση των επενδύσεων, κοκ.
Είναι προφανές πως όταν ο κ.Μητσοτάκης ξεδιπλώσει το πρόγραμμα του, θα βρεθεί και αυτός αντιμέτωπος με καχυποψίες, αντιδράσεις και ενστάσεις.
Και τότε θα φανεί η πραγματική δυναμική του και κατά πόσο η κοινωνία πιστεύει ή όχι στο πρόγραμμα του.
Σε κάθε περίπτωση το 57% των πολιτών που υποστηρίζει ότι ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης θα παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα στη ΔΕΘ, αποτυπώνει με σαφήνεια το πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες τις δύο κύριες πολιτικές δυνάμεις που «ερίζουν» για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης