Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Η ακυβέρνητη ευρωπαϊκή χώρα, με την αξιοζήλευτη ανάπτυξη

CNN Money: Η ακυβέρνητη ευρωπαϊκή χώρα, με την αξιοζήλευτη ανάπτυξη
Κατά περισσότερο από 3% αυξάνεται το ισπανικό ΑΕΠ τους τελευταίους 15 μήνες, παρότι η χώρα παραμένει ακυβέρνητη από τα τέλη του 2015
Στην ακυβέρνητη, ευρωπαϊκή χώρα, με την αξιοζήλευτη οικονομική ανάπτυξη, αναφέρεται με σημερινό (6/9) δημοσίευμά του, το αμερικανικό δίκτυο CNN Money.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, μπορεί το καλοκαίρι να φτάνει στο τέλος του, όμως η οικονομία της Ισπανίας συνεχίζει να απολαμβάνει τον ήλιο.
Με βάση πρόσφατα στοιχεία, το ισπανικό ΑΕΠ αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό ταχύτερο του 3% τους τελευταίους 15 μήνες, αν και η Ισπανία τελεί ουσιαστικά χωρίς κυβέρνηση από τα τέλη του 2015.
Τα νέα στοιχεία, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, σηματοδοτούν την εντυπωσιακή και βιώσιμη επιστροφή της Ισπανίας, μιας χώρα που τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε βρεθεί γονατισμένη, όταν οι ισπανικές τράπεζες βρέθηκαν στην ανάγκη διάσωσης, στον απόηχο της κατάρρευσης της αγοράς κατοικιών.
«Πώς, όμως, τα καταφέρνει τόσο καλά η Ισπανία, όταν χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία πνίγονται;», διερωτάται το CNN Money και επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα.

Ακυβερνησία; Κανένα πρόβλημα

Το αδιέξοδο στο κοινοβούλιο σημαίνει πως η Ισπανία έχει μόνο μια υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Οι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο τρίτης διαδοχικής εκλογικής διαδικασίας αργότερα μέσα στο έτος, αλλά εν τω μεταξύ η οικονομία τα καταφέρνει μια χαρά, σημειώνει το CNN Money.
Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε ο πρώην πρωθυπουργός Mariano Rajoy έχουν βοηθήσει τη χώρα να αναπηδήσει πίσω από μια σοβαρή ύφεση.
Οι αλλαγές έχουν καταστήσει ευκολότερο για τις εταιρείες να προσλαμβάνουν και να απολύουν, αλλά και να ορίζουν τους μισθούς.
Επιπλέον, οι κυβερνητικές δαπάνες σε πολλούς τομείς συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, επειδή κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει περί του αντιθέτου.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει προβλήματα στο μέλλον, όπως αύξηση των αναγκών δανεισμού, όμως προς το παρόν βοηθάει την οικονομία.
«Όχι μόνο η οικονομία βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο, αλλά έχει λάβει ώθηση από το γεγονός ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι πιο χαλαρή, από ό,τι θα έπρεπε να είναι», δήλωσε σχετικά ο Stephen Brown, οικονομολόγος της Capital Economics.

Τουρισμός

Η Ισπανία έχει μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό, με τον αριθμό των επισκεπτών να έχουν αυξηθεί κατά 11% τους πρώτος επτά μήνες του 2016.
Αυτό συνέβη εν μέρει επειδή οι τουρίστες αποφεύγουν τη Γαλλία, την Τουρκία και την Αίγυπτο, χώρες που έχουν υποστεί μια σειρά από τρομοκρατικές επιθέσεις.
Η εισροή των τουριστών έχει δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας.
Η ανεργία υποχώρησε πρόσφατα κάτω του 20%, έχοντας αγγίξει στην κορύφωσή της ποσοστό ανώτερο του 26% (2013), ενώ η απασχόληση στον τουρισμό έχει προσφέρει τη δυνατότητα σε εργαζομένους χαμηλότερης ειδίκευσης ευκαιρίες να βρουν ξανά απασχόληση, εκτιμά το CNN Money.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Brown, το άλμα στον τουρισμό φαίνεται να έχει προσθέσει σχεδόν 1 ποσοστιαία μονάδα στην ισπανική ανάπτυξη.

Η επιστροφή των καταναλωτών

Τέλος, όπως αναφέρει το CNN Money, οι ισπανοί καταναλωτές αισθάνονται πιο σίγουροι για τα οικονομικά τους, γεγονός που μεταφράζεται σε μεγαλύτερη πιθανότητα να προχωρήσουν σε έξοδα.
Η αύξηση της απασχόλησης σίγουρα βοηθάει.
Και ακόμα κι αν η αύξηση των μισθών είναι περιορισμένη, αυτό αντισταθμίζεται από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, δήλωσε ο οικονομολόγος της Capital Economics.
Συν τοις άλλοις, τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια έχουν ευνοήσει τη λήψη ενυπόθηκων δανείων.
Η ισπανική κτηματική ένωση ανέφερε πρόσφατα ότι τα νέα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 24% το α’ εξάμηνο του 2016 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2015.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης