Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Peterson Institute: H ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει και μετοχές όπως το Χονγκ Κονγκ το 1990

Peterson Institute: H ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει και μετοχές όπως το Χονγκ Κονγκ το 1990
Το παράδειγμα της κεντρικής τράπεζας του Χονγκ Κονγκ καλεί την ΕΚΤ να ακολουθήσει ο Joseph Gagnon
«Δεν βλέπω κάποιον λόγο, για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δε θα έπρεπε να αγοράζει μετοχές», δήλωσε ο Joseph Gagnon, ανώτερος συνεργάτης του Peterson Institute for International Economics.
Πιο αναλυτικά ανέφερε πως «δεν είναι ξεκάθαρο για εμένα γιατί μια κεντρική τράπεζα δε θα έπρεπε να επιθυμεί να έχει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, που να συμπεριλαμβάνει και μετοχές».
Ο Gagnon προτείνει μια πιο επιθετική προσέγγιση, με βάση το επιτυχημένο μοντέλο της κεντρική τράπεζας του Χονγκ Κονγκ στα τέλη της δεκαετίας του 1990 που στήριξε την οικονομία, κατά την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση, αγοράζοντας περίπου το 10% του δείκτη Hang Seng.
Αυτή η κίνηση πυροδότησε ένα ράλι της τάξεως του 40% στις μετοχές μέσα σε δύο μήνες, ενώ τους επόμενους 18 μήνες η αξία του δείκτη υπερδιπλασιάστηκε, εξέλιξη με την οποία ο Gagnon δε βρίσκει κάποιο πρόβλημα…
Παράλληλα, ανησυχίες σχετικά με το ότι οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν μόνο δημόσια και εταιρικά ομόλογα εκφράζουν ορισμένοι αναλυτές, εκτιμώντας ότι μπορεί να δημιουργήσουν φούσκες σε ευαίσθητους τομείς, όπως η μεσιτική.
Με την άποψη του Gagnon φέρεται να συμφωνεί και ο Patrick Artus, επικεφαλής οικονομολόγος της γαλλικής, επενδυτικής τράπεζας Natixis, καθώς υποστηρίζει ότι η αγορά μετοχών από την ΕΚΤ θα ήταν αιτιολογημένη, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν υποτιμημένες, όσο υπάρχει φούσκα - που η ΕΚΤ συνεχίζει να φουσκώνει - στα ομόλογα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης