Πως ο ΣΥΡΙΖΑ - και όχι η ΤτΕ - διόρισε την διοίκηση της Attica bank - Το παρασκήνιο των υποψηφίων και οι προκλήσεις της τράπεζας

Πως ο ΣΥΡΙΖΑ - και όχι η ΤτΕ - διόρισε την διοίκηση της Attica bank  -  Το παρασκήνιο των υποψηφίων και οι προκλήσεις της τράπεζας
Διευθύνων σύμβουλος της Attica bank αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης
Η νέα διοικητική διάρθρωση της Attica bank προήλθε κατ΄ εντολή του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η ΤτΕ μάλλον εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τις επιλογές. 
Καθαίρεσαν την Πουσκούρη την πρόεδρο που είχε προτείνει η ΤτΕ η οποία παραμένει μεν στο διοικητικό συμβούλιο αλλά θα αποχωρήσει σε λίγο καιρό και νέος πρόεδρος ανέλαβε ο Γεράσιμος Σαπουντζόγλου που προέρχεται από την Ιονική και Proton bank και ο οποίος υποστηρίχθηκε και από την Λούκα Κατσέλη.
Διευθύνων σύμβουλος της Attica bank αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ο οποίος είχε προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις με τα κυβερνητικά στελέχη, όπως και με τον Μιχάλη Σάλλα.
Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι ο Ρουμελιώτης ήταν επιλογή ΣΥΡΙΖΑ.
Από την Τράπεζα της Ελλάδος διατυπώνεται δυσφορία για τις επιλογές αυτές και γεννάται το ερώτημα αν αυτό το διοικητικό σχήμα θα εγκριθεί από την ΤτΕ.
Η Attica bank αποκτάει δύο αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους των Αθανάσιο Τσάδαρη και τον Ιωάννη Τσακιράκη που προέρχεται από την Probank.
Το σχήμα αυτό θα αναλάβει τον δύσκολο έργο της εξυγίανσης της Attica bank με δύο ερωτηματικά
1)Την τραπεζική εμπειρία των δύο βασικών στελεχών της διοίκησης
2)Αν οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ επιτρέψουν να υπάρξει εξυγίανση στην Attica bank.
Πρωτίστως πρέπει να ειπωθεί ότι υπήρχαν διάφοροι υποψήφιοι.
Την επιλογή της ΤτΕ που ήταν η Αναστασία Σακελλαρίου δεν την αποδέχθηκε η κυβέρνηση.
Τον Γιώργο Τανισκίδη τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Millennium bank τον έκοψαν λόγω… ΝΔ.
Τον Άρη Ξενόφο  τον πρώην CEO του ΤΧΣ μάλλον δεν τον επέλεξαν λόγω του τρόπου με τον οποίο αποχώρησε από το Ταμείο.
Τον Νίκο Μπερετάνο πρώην Geniki bank και Μαρινόπουλος δεν τον επέλεξαν λόγω… Μαρινόπουλου.
Πρωτίστως να πούμε ότι η νέα διοίκηση της Attica bank είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, δεν αποτελεί γενναία ανανέωση - σε καμία περίπτωση - αλλά σίγουρα είναι διοικητικό σχήμα μακράν καλύτερο από το προηγούμενο ή προηγούμενα στην Attica bank.
Οπότε είναι ένα βήμα προς τα εμπρός αλλά θα δούμε αν αυτό το διοικητικό σχήμα θα είναι και το τελικό....

Όμως η Attica bank χρειάζεται άμεσα λύσεις συνεχίζει να αποτελεί μια άρρωστη τράπεζα που χρειάζεται σωστή θεραπεία και όχι απλά μια θεραπεία
Θα επαναλάβουμε πρόσφατο ρεπορτάζ του bankingnews.

1)Η πορεία της μετοχής αντικατοπτρίζει αυτό το φιάσκο.
Η αύξηση κεφαλαίου του 2015 πραγματοποιήθηκε στα 0,30 ευρώ σε μια ακραία τιμή και η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή (7/9/2016) στα 0,068 ευρώ δηλαδή λογιστική ζημία -78%.
Όσοι επένδυσαν 580 εκατ στην ΑΜΚ του 2015 (ΤΣΜΕΔΕ, ΕΥΔΑΠ, ΤΑΠΙΛΤΑΤ, Αερολιμένας Ελ. Βενιζέλος και ιδιώτες κυρίως κατασκευαστικές) καταγράφουν λογιστική ζημία -77%.
Υπήρχε ένα οικονομικό μέσο ενημέρωσης το bankingnews που προειδοποιούσε πριν την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου ότι η ΑΜΚ της Attica bank θα μετεξελιχθεί σε φιάσκο…λόγω τιμής.

2)Ενώ η αύξηση κεφαλαίου ολοκληρώθηκε η Attica bank ακόμη δεν έχει καλύψει πλήρως τις κεφαλαιακές της ανάγκες.
Χρειάζεται να βρει άλλα 70 εκατ tier 1.
Η απόπειρα που είχε γίνει με το βρετανικό fund Duet δεν ευδοκίμησε.
Το Duet θα κάλυπτε τα 70 εκατ του tier 1 και θα έπαιρνε ως «εγγύηση» το 1 δισεκ. NPLs προβληματικά δάνεια της Attica bank.
Το ζήτημα των 70 εκατ ομολογιακού Tier 1 παραμένει ανοικτό ζήτημα.
Υπάρχουν πολλά ενδιαφερόμενα funds στα οποία ρόλο και λόγο θέλει να έχει η ΤτΕ αφού έχασε τον διοικητικό έλεγχο.

3)Η Attica bank συνεχίζει να εμφανίζει το χειρότερο δείκτη NPEs μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων στο ελληνικό banking 57,2% ή 2,28 δισεκ. σε σύνολο δανείων 3,98 δισεκ.

4)Υπήρξε ένα πρώτο κύμα διοικητικών αλλαγών αλλά δεν φθάνει.
Χρειάζεται να γίνει μεγάλη εκκαθάριση και κάθαρση στο εσωτερικό της τράπεζας σε στελέχη του μέσου management τα οποία έβλαψαν στρατηγικά την τράπεζα.
Εδώ υπάρχει στέλεχος της Attica bank που είχε εμπλακεί σε απάτη σε κατάστημα και συνεχίζει να έχει διοικητικές αρμοδιότητες.
Υπάρχει ένα καρκίνωμα στην Attica bank 4-5 διευθυντικών στελεχών που πρέπει να αντιμετωπιστεί ΜΟΝΟ με θεραπεία σοκ, επιθετική χημειοθεραπεία ώστε να μην συνεχίζει να μολύνει την τράπεζα.
(Αν χρειαστεί να γράψουμε και ονόματα…  θα γράψουμε και ονόματα)

5)Η νέα διοίκηση θα πρέπει για λόγους εξυγίανσης και αποκάλυψης πολλών να ερευνήσει ένα θέμα…ΠΩΣ ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΑΜΚ του 2013;
Ποιοι συμμετείχαν στην ΑΜΚ του 2013, πόσα δάνεια δόθηκαν από την τράπεζα σε επιχειρηματίες και σε ποιους και αν τα δάνεια αυτά είναι εξυπηρετούμενα.
Η έρευνα αυτή θα φέρει στο φως ένα θησαυρό και μόνο έτσι θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος της τράπεζας με την διαπλοκή.

6)Προφανώς η νέα διοίκηση και όσα στελέχη έρθουν στην τράπεζα δεν έχουν ευθύνη για τις ανομίες του παρελθόντος.
Μόνο όταν έρθουν στο φως οι ανομίες του παρελθόντος – αλλά στο φως όχι στο ημίφως – η Attica bank θα έχει εξυγιανθεί.

7)Η Κυβέρνηση έχει μια ευκαιρία να προχωρήσει στην κάθαρση της Attica bank και να εγκαταλείψει τα αλλότρια σχέδια να διαθέτει μια τράπεζα για να χρηματοδοτεί κολλητούς επιχειρηματίες.

Θα πούμε μόνο το εξής.
Όσοι προσπαθήσουν να συγκαλύψουν την αλήθεια θα βρεθούν υπόλογοι στο μέλλον.
Αν θέλετε η Attica bank και οι εργαζόμενοι της να αντιμετωπίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, κοιτάξτε στο παρελθόν και αντιμετωπίστε τα καρκινώματα.
Αν δεν υπάρχει τέτοια διάθεση, ότι και να γίνει η Attica bank θα βρεθεί αργά ή γρήγορα σε αδιέξοδο.

Υποσημείωση;

Η Attica bank μπορεί να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό αν έδωσε και με ποιες προϋποθέσεις εγγυητική επιστολή στον επιχειρηματία Καλογρίτσα ο οποίος έλαβε τηλεοπτική άδεια;

(Πρώτη Ενημέρωση: 20:00, Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου)
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS