Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μείωση έως 21% στην προσυνταξιοδοτική παροχή 11.000 συνταξιούχων τραπεζικών

Μείωση έως 21% στην προσυνταξιοδοτική παροχή 11.000 συνταξιούχων τραπεζικών
Το ψαλίδι αφορά υπαλλήλους της Εμπορικής, της πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και της Αττικής Τράπεζας που αποχώρησαν με το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΤΑΤ 
Όριο προστασίας τα 620 ευρώ μικτά και μειώσεις έως και 21% της προσυνταξιοδοτικής παροχής που λαμβάνουν 11.000 συνταξιούχοι τραπεζικοί προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που αποκαλύπτει το bankingnews.
Το ψαλίδι αφορά υπαλλήλους της Εμπορικής, της πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και της Αττικής Τράπεζας που αποχώρησαν με το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΤΑΤ αλλά και ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται πως επειδή το νέο ποσοστό αναπλήρωσης (1,75%) εφαρμόζεται μεσοσταθμικά και ότι «το ποσοστό μείωσης της μικτής προσυνταξιοδοτικής παροχής, στο ύψος που αυτή διαμορφώνεται μετά την αναπροσαρμογή της, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 21% συγκριτικά προς το ποσό της καταβαλλόμενης προσυνταξιοδοτικής παροχής, στο ύψος που είχε διαμορφωθεί κατά την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού, συνυπολογιζομένων της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και εισφοράς αλληλεγγύης του 2011».
Ταυτόχρονα διευκρινίζεται πως η προσυνταξιοδοτική παροχή ωστόσο μπαίνει όριο προστασίας προκειμένου μετά τον επανυπολογισμό να μην διαμορφώνεται σε καμία περίπτωση κάτω των 620 ευρώ μικτά ( συμπεριλαμβανομένων δηλαδή της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης και εισφοράς αλληλεγγύης του 2011).
Η εγκύκλιος ορίζει πως το νέο ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης αντιστοιχεί μεσοσταθμικά σε ποσοστό 1,75% υπολογιζόμενου επί των συντάξιμων αποδοχών. Και εξειδικεύει το επίμαχο ποσοστό για κάθε πρ. Ταμείο ως εξής:

- Για τους συνταξιούχους του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος ΤΕΑΠΕΤΕ αναπλήρωση 0,930% για κάθε συντάξιμο χρόνο κύριας και επικουρικής ασφάλισης επί των συντάξιμων αποδοχών.

- Για τους συνταξιούχους του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος των πρώην ΤΑΠΤΠ και ΛΑΚ αναπλήρωση 1,75% για κάθε συντάξιμο χρόνο επικουρικής ασφάλισης επί των συντάξιμων αποδοχών.

Επίσης διευκρινίζεται πως η νέα σύνταξη «μοιράζεται» ως προς τις κρατήσεις των προηγούμενων μνημονίων.
Το 50% του συνολικού ακαθάριστου ποσού υπόκειται στην παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων του νόμου 3863/2010 και της επιπλέον εισφοράς (συνταξιούχοι κάτω των 60 με συντάξεις από 1.700 ευρώ και πάνω) του νόμου 3986/2011.
Το υπόλοιπο 50% υπόκειται στην παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης του νόμου 3986/2011 (3%-10% για επικουρικές από 300 ευρώ και πάνω).
Οι συντάξεις του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος, οι διαφορές ποσών επικουρικής σύνταξης ΤΕΑΠΕΤΕ και δεύτερη επικουρική σύνταξη ΛΑΚ του ΕΤΑΤ αναπροσαρμόζονται και καταβάλλονται από 1.6.2016 στο ποσό που προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό (συντάξεις προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος με ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης 0,93-1,75%, διαφορές ποσών επικουρικής σύνταξης ΤΕΑΠΕΤΕ και δεύτερη επικουρική σύνταξη ΛΑΚ με ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45 %).
Μετά τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων χορήγησης κύριας σύνταξης, το συνολικό ποσό της προσυνταξιοδοτικής παροχής μειώνεται κατά τα ποσά κύριας και επικουρικής που λαμβάνει ο δικαιούχος και το τυχόν απομένων ποσό επανυπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε χρόνο ασφάλισης.
Σε καμία περίπτωση το άθροισμα κύριας, επικουρικής σύνταξης και τυχόν διαφοράς δεν μπορεί να υπερβαίνει το ακαθάριστο συνολικό ποσό της προσυνταξιοδοτικής παροχής.

Ποιοι δικαιούνται προσυνταξιοδοτική παροχή

Στην ίδια εγκύκλιο επίσης διευκρινίζεται πως από τους σημερινούς ασφαλισμένους τραπεζουπάλληλους προσυνταξιοδοτική παροχή δικαιούνται μόνο όσοι είναι «παλαιοί» ασφαλισμένοι (πρωτοασφαλίστηκαν δηλαδή πριν την 1/1/1993) και μέχρι 12/5/2016 είχαν θεμελιώσει δικαίωμα. Ειδικότερα διευκρινίζεται πως όσοι «παλαιοί» (μέχρι 31.12.1992) ασφαλισμένοι του ΕΤΑΤ έχουν συμπληρώσει μέχρι και τις 12.5.2016 τις απαιτούμενες από το ΤΕΑΠΕΤΕ, ΤΑΠΤΠ και ΛΑΚ προϋποθέσεις ηλικίας (όπου απαιτείται) και χρόνου ασφάλισης για άμεση καταβολή της προσυνταξιοδοτικής παροχής μπορούν να την λάβουν με τις προϋποθέσεις αυτές οποτεδήποτε.
Την προσυνταξιοδοτική παροχή δικαιούνται να λάβουν και τα πρόσωπα για τα οποία έχει εκδοθεί απόφαση αναστολής (έχουν δηλαδή αποχωρήσει από την ασφάλιση στο Ταμείο έχοντας συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης αλλά όχι και το όριο ηλικίας) εφόσον η αποχώρηση έχει λάβει χώρα έως και 12-5-2016.
Ομοίως δικαιούνται να λάβουν την προσυνταξιοδοτική παροχή και τα πρόσωπα που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις και υποβάλλουν αίτηση για λήψη της παροχής με αναστολή.
Οι «παλαιοί» (μέχρι 31.12.1992) ασφαλισμένοι του ΕΤΑΤ που δεν θεμελιώνουν μέχρι 12.5.2016 δικαίωμα άμεσης καταβολής της προσυνταξιοδοτικής παροχής και έχουν καταβάλλει εισφορές επικουρικής ασφάλισης ανώτερες από τις προβλεπόμενες για το ΕΤΕΑ δεν θα λάβουν προσυνταξιοδοτική παροχή αλλά επικουρική σύνταξη προσαυξημένη με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς και κάθε έτος.
Δεδομένου ότι η διαδικασία αναπροσαρμογής των προσυνταξιοδοτικών και άλλων παροχών ΕΤΑΤ και προσυνταξιοδοτικών παροχών ΕΤΕΑ εφαρμόζεται από τις πληρωμές μηνός Ιουνίου 2016, η εγκύκλιος ορίζει πως «τα υπερβάλλοντα ποσά που καταβάλλονται μέχρι την πλήρη εφαρμογή της διαδικασίας (σ.σ. Δηλαδή τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά για Ιούνιο – Σεπτέμβριο) παρακρατούνται σε ισόποσες δόσεις το αργότερο μέχρι και τις πληρωμές Δεκεμβρίου 2016. Από 1/7/2016 μετράει και η παρακράτηση 6% για εισφορά υγειονομικής περίθαλψης υπέρ ΕΟΠΥΥ που υπολογίζεται στις νέες συντάξεις και μετά την αναπροσαρμογή των παλιών.
Οι διαφορές που θα προκύψουν θα συμψηφιστούν με το χορηγούμενο ποσό προσυνταξιοδοτικής παροχής.
Εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μέχρι και 12-5-2016 κρίνονται σύμφωνα με το παλιό νομικό πλαίσιο και αναπροσαρμόζονται στη συνέχεια βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης