Αμοιβαιότητα και αλληλεγγύη επιδιώκει στην αυριανή μίνι-σύνοδο κορυφής των Αθηνών ο Hollande

Αμοιβαιότητα και αλληλεγγύη επιδιώκει στην αυριανή μίνι-σύνοδο κορυφής των Αθηνών ο Hollande
Η δημιουργία ενός Ταμείου Αμοιβαιότητας για την Ευρωπαϊκή 'Αμυνα είναι μια ιδέα που προωθεί ο πρώην υπουργός οικονομίας, Thierry Breton και η οποία φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Hollande
Την αποσαφήνιση των προτεραιοτήτων και το συντονισμό των χωρών του Νότου ώστε να συμμετάσχουν με κοινή φωνή στη σύνοδο κορυφής στην Μπρατισλάβα, θα επιδιώξει ο Γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande, κατά τη σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου που διεξάγεται αύριο Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 στην Αθήνα.
Σύμφωνα με κύκλους της γαλλικής προεδρίας που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ-ΜΠΕ, απώτερος στόχος του Γάλλου προέδρου είναι να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε κατά την επέτειο των 60 χρόνων της Συνθήκης της Ρώμης (17 Μαρτίου 2017) να είναι σε θέση να ορίσουν έναν οδικό χάρτη, μια ατζέντα και να δοθούν εντολές.
Η γαλλική προεδρία απορρίπτει κάθε ιδέα δημιουργίας ενός «λόμπι» του Νότου κατά του άξονα των χωρών του Βορρά, όπως συχνά έχει αναφέρει σε σχόλιά του.
«Δεν είναι αυτό το πνεύμα», εξήγησε διπλωμάτης που συμμετείχε στην προετοιμασία του ταξειδιού του προέδρου.
«Στόχος είναι το πνεύμα αμοιβαιότητας και αλληλεγγύης, ώστε να καταγραφούν οι προτεραιότητες για το σύνολο των χωρών» πρόσθεσε.
Οι χώρες που συμμετέχουν στην αυριανή συνάντηση στην Αθήνα (Ιταλία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα) ανήκουν στην ευρωζώνη και στη ζώνη Σένγκεν και έχουν αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, ακόμα και σε θέματα αλληλεγγύης.
Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι παρ' ότι η πρόκληση είναι μεγάλη λόγω της περιπλοκότητας των καταστάσεων σε κάθε χώρα, εν τούτοις, οι προτεραιότητες των χωρών του νότου, «αποτελούν και προτεραιότητες για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τη σημερινή εποχή, η ασφάλεια και η άμυνα θεωρούνται οι πρώτες βασικές προτεραιότητες για τον Γάλλο πρόεδρο.
Σχετικά με την ασφάλεια, οι Γάλλοι μιλούν τόσο για την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών στο εσωτερικό των χωρών τους, όσο και για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε..
Αναμένεται ότι ο Hollande θα ζητήσει από τους ομολόγους του, του Νότου, μεγαλύτερη συνεργασία σε αστυνομία, δικαιοσύνη και μυστικές υπηρεσίες.
Ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύει ότι η Ευρώπη, θα πρέπει επίσης να αναλάβει πλέον στα σοβαρά την άμυνά της, με δεδομένο ότι η Αμερική, από την οποία εξαρτιόταν, έχει αποσυρθεί, με δε το Brexit θα μειωθούν οι αντιστάσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης.
Σαφής στόχος του Γάλλου προέδρου είναι να αναλάβει πλέον η Ευρώπη τις ευθύνες της, ενισχύοντας μεταξύ άλλων την έρευνα στον τομέα των εξοπλισμών και στη βιομηχανία.
Θέση του Γάλλου προέδρου αποτελεί, ότι όλα τα κράτη-μέλη της Ένωσης θα πρέπει να συμβάλλουν από κοινού στα έξοδα για την άμυνα της Ευρώπης.
Η δημιουργία ενός Ταμείου Αμοιβαιότητας για την Ευρωπαϊκή 'Αμυνα είναι μια ιδέα που προωθεί τελευταία ο πρώην υπουργός οικονομίας, Thierry Breton και η οποία φαίνεται να ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Hollande.
Το θέμα της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να αφαιρούνται από τον προϋπολογισμό τα έξοδα που κάνει μια χώρα για λογαριασμό της άμυνας της Ευρώπης, παραμένει μια επιδίωξη του Hollande, ο οποίος συνεχίζει να δυσκολεύεται για την τήρηση του ορίου 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Παρά τα προβλήματα λιτότητας που συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια χώρα σαν την Ελλάδα, το προεδρικό περιβάλλον υποστηρίζει ότι «το δόγμα της λιτότητας» που ακολουθείτο το 2012, δεν ισχύει πλέον και ότι σήμερα οι πάντες πιστεύουν στις επενδύσεις και στην ανάπτυξη.
Έτσι σήμερα οι Γάλλοι μιλούν για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Ο Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει το διπλασιασμό του προγράμματος Juncker για τις επενδύσεις, με στόχο μάλιστα την επέκτασή του στις αφρικάνικες χώρες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS