Διεθνή

FT: Ο Draghi αγωνίζεται για να διατηρήσει την αξιοπιστία της ΕΚΤ

FT: Ο Draghi αγωνίζεται για να διατηρήσει την αξιοπιστία της ΕΚΤ
Ανησυχητική η ανικανότητα της ΕΚΤ να λάβει περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί
Στη χθεσινή (8/9/2016) συνεδρίαση της ΕΚΤ αλλά και στη συνέντευξη Τύπου του Mario Draghi αναφέρονται οι Financial Times.
«Η συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν αξιοσημείωτη, όχι τόσο για το τι δεν κάνει η ΕΚΤ αλλά όσο για το τι δεν είπε» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η απόφαση για τη διατήρηση της νομισματικής πολιτικής σε αναμονή για τώρα είναι λογική, λόγω των αμετάβλητων οικονομικών προεκτάσεων αλλά και των νέων δεδομένων που υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης παρέμεινε σταθερή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Ωστόσο, η αδυναμία του Mario Draghi να δώσει λεπτομέρειες για τα μέτρα που θα λάβει η ΕΚΤ εάν χρειαστεί κατά τους επόμενους μήνες είναι ανησυχητική» επισημαίνει στο ίδιο δημοσίευμα.
Η ΕΚΤ αντιμετωπίζει το ίδιο δίλημμα που αντιμετωπίζουν όλες οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες: πως θα βρουν φρέσκες πηγές μέτρων, όταν έχουν ήδη ωθήσει τη νομισματική πολιτική σε αχαρτογράφητα νερά.
Η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων αποδεικνύεται αποτελεσματικά αλλά απειλεί σημαντικά τα κέρδη των τραπεζών.
«Πιο ριζοσπαστικές επιλογές, όπως τα ΄΄χρήματα από το ελικόπτερο΄΄ δεν είναι πάνω στο τραπέζι.
Η περισσότερο προφανής λύση για την ΕΚΤ θα ήταν η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
«Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να δυσκολευτεί να ανταποκριθεί ακόμα και στην υπάρχουσα δέσμευση της -για να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 80 δισ. δολ. μέχρι το Μάρτιο του 2017- αν δεν χαλαρώσει τα κριτήρια της σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία που είναι επιλέξιμα» επισημαίνουν οι Financial Times.

Οι αντιδράσεις της Γερμανίας

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, θα υπάρξουν ισχυρές αντιδράσεις κυρίως από την Γερμανία, σε οποιαδήποτε αλλαγή που θα μπορούσε να ζημιώσει τις κεντρικές τράπεζες ή να παραποιήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων προς τα ομόλογα των πιο χρεωμένων χωρών.
Όσον αφορά στις ανακοινώσεις του κ. Draghi, οι Financial Times επισημαίνουν ότι τα περί αναγκαιότητας του QE και της βούλησης της ΕΚΤ για να δράσεις όταν χρειαστεί εξυπηρετούν μόνο την άμεση ανάγκη.
Σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ εκτός εάν η ΕΚΤ είναι θέση να διευκρινίσει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της.

Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού, στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να υποστηρίζει ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν σταθεροποιημένες.
Όπως αναφέρεται μπορεί ο Draghi να νιώθει λίγο «άνετα» λόγω των προσδοκιών που ανακοινώνουν οι αρμόδιες αρχές, αλλά και «ο ίδιος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, όπως η χαμηλή αύξηση των μισθών στη Γερμανία, είναι ανησυχητικές».
«Η ευρωζώνη θα ήταν σε καλύτερη θέση τώρα αν η ΕΚΤ ήταν σε θέση να προχωρήσει περισσότερο και να το κάνει με τη στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις που μπορούν να το κάνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης