Τελευταία Νέα
old

Στην «σκιά» της διπλής αξιολόγησης και των επικρίσεων του Eurogroup οι εξαγγελίες του Τσίπρα στη ΔΕΘ

Στην «σκιά» της διπλής αξιολόγησης και των επικρίσεων του Eurogroup οι εξαγγελίες του Τσίπρα στη ΔΕΘ
Οι δανειστές έχουν κλείσει όλα τα «παράθυρα» για παροχές 
Στην ΔΕθ στρέφονται οι προβολείς της δημοσιότητας και στις εξαγγελίες που θα κάνει ο Πρωθυπουργός Aλέξης Τσίπρας και οι οποίες λόγω τρίτου Μνημονίου θα είναι εξαιρετικά «φτωχές».
Οι δανειστές όχι μόνο έχουν κλείσει όλα τα «παράθυρα» για παροχές, αλλά ούτε καν έχουν αφήσει κάποιο υπονοούμενο για χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος στο άρμα του οποίου θα βρίσκεται η χώρα μέχρι τον Aύγουστο του 2018.
Έτσι πέρα από κάποιες υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις στα ακίνητα μέσω του ΕΝΦΙΑ που θα αλλάξει όνομα πλην όμως θα παραμείνει προσηλωμένος στον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ ο Πρωθυπουργός δεν έχει άλλα περιθώρια κινήσεων.
Έχει προηγηθεί η δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα ότι τα 246 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών θα πάνε στις ευπαθείς ομάδες (όποτε όμως αυτά τα λεφτά εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία).
Άλλωστε οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού που θα εστιάσουν περισσότερο στην διαφθορά, γίνονται στην «σκιά» του διπλής αξιολόγησης που ξεκινά την Δευτέρα από το κουαρτέτο των θεσμών.
Οι επικεφαλής από την Ε.Ε., τον ESM,την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα μείνουν έως τις 19 Σεπτεμβρίου στην χώρα μας.
Ενώ, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έφυγε χθες από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας με την εξής υπόσχεση:
«Ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν διευθετηθεί και τα 15 προαπαιτούμενα που εκκρεμούν από την πρώτη αξιολόγηση».
Έχοντας εκπληρώσει λίγες μόνο δράσεις από αυτό το «πακέτο», όπως η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, το οικονομικό επιτελείο καλείται να βάλει «φτερά στα πόδια» προκειμένου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου να έχει περαιώσει το 100% αυτού του «μενού».
«Εξετάσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.
Υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα τα οποία εκκρεμούν για να ολοκληρωθεί πλήρως η πρώτη αξιολόγηση και να προχωρήσουν οι περαιτέρω εκταμιεύσεις.
Το γενικό αίσθημα ήταν πως δεν πρέπει να χαθεί χρόνος» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας του Eurogroup.
Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ.
Σύμφωνα με τον ίδιο ο ESM είναι τεχνικά έτοιμος να προχωρήσει στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ αλλά θα πρέπει να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα.
Υπενθύμισε ότι η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου διαφορετικά η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλλει νέο αίτημα.
«Είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθούν σύντομα όλα τα προαπαιτούμενα» τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup.
Εφόσον η δέσμευση του Έλληνα υπουργού ότι μέσα στις επόμενες 20 ημέρες θα έχουν κλείσει τα «πάντα» τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ που θα «ξεκλειδώσει» - εφόσον καταστεί εφικτό - ή στην επόμενη συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group) στις 29 Σεπτεμβρίου ή στο επόμενο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 10 Οκτωβρίου.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν χθες το ρεπορτάζ που έχει μεταδώσει ήδη το bankingnews σύμφωνα με το οποίο μέχρι το τέλος Αυγούστου είχαν αποπληρωθεί οφειλές 1,45 δισ. ευρώ από τα 1,8 δισ. ευρώ που ήταν ο μνημονιακός στόχος, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου εξοφλήθηκαν άλλα 150 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας στα 1,6 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί στους προμηθευτές του Δημοσίου.
Η πλήρης απορρόφηση των 1,8 δισ. ευρώ αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δεύτερη εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ (από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ), καθώς το υπόλοιπο ποσό των 1,1 δισ. ευρώ συνδέεται με τα 15 προαπαιτούμενα.

Μ. Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης