Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Οι κεντρικές τράπεζες ξεμένουν από πυρομαχικά - Έρχεται κατάρρευση

Phoenix Capital: Οι κεντρικές τράπεζες ξεμένουν από πυρομαχικά - Έρχεται κατάρρευση
Τους τελευταίους 12 μήνες οι κεντρικές τράπεζες έχουν αποκαλύψει ότι οι πολιτικές τους δε λειτουργούν
Το sell off της Παρασκευής (9/9) ήταν η χειρότερη ημέρα για τις αγορές, μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), αναφέρει η εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital.
Το Brexit υποτίθεται ότι θα ήταν μία κρίση, ωστόσο οι κεντρικές τράπεζες έσπρωξαν τις αγορές ανοδικά, για να διατηρήσουν το αφήγημα της παντοδυναμίας τους.
Επειδή κανείς δεν πίστεψε στην άνοδο, οι bulls δε θέλησαν να δεσμευτούν να αγοράσουν στα νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, ωστόσο φοβήθηκαν και να πουλήσουν, λόγω της χειραγώγησης της αγοράς.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένα διάστημα 40 ημερών, όπου οι μετοχές έμεναν ουσιαστικά αμετάβλητες, κάτι που συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια, σύμφωνα με τη Phoenix Capital.




Τώρα, που οι αγορές έσπασαν αυτό το βεληνεκές, η ερώτηση είναι πότε θα χτυπήσει η επόμενη κρίση.



Μέχρι στιγμής, οι κεντρικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να κρατήσουν ένα όριο σε αυτή την κατάρρευση
Αλλά εδώ και μήνες εμφανίζονται τρομοκρατημένες από κάτι.
Αρκεί κανείς να σκεφτεί ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συζητούν ανοιχτά για «τη ρίψη χρημάτων από το ελικόπτερο» και άλλες πιο ακραίες νομισματικές πολιτικές.
«Γιατί το κάνουν αυτό όταν ήδη έχουν εμπλακεί σε προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, συνολικού ύψους 200 δισ. δολαρίων τον μήνα;», διερωτάται η Phoenix Capital και σημειώνει πως πρόκειται για τον πιο γρήγορο ρυθμό ποσοτικής χαλάρωσης από την κρίση του 2008.
Στις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι της Fed συζητούν τα πάντα, από αρνητικά επιτόκια μέχρι και απαγόρευση των μετρητών, και όλα αυτά κατά τη διάρκεια μιας περιόδου, κατά την οποία η Fed δήθεν βρίσκεται σε κύκλο νομισματικής σύσφιγξης.
Μάλιστα, σημειώνει η Phoenix Capital, το έκαναν αυτό ενώ οι αγορές βρίσκονταν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Με απλά λόγια, οι κεντρικές τράπεζες γνώριζαν κάτι που οι άλλοι δεν γνώριζαν.
Δεν υπήρχε κανένας λόγος να συζητούν για πιο ακραία μέτρα, με βάση τα οικονομικά δεδομένα και την εικόνα της αγοράς.
Η Phoenix Capital εκτιμά ότι ο λόγος συζήτησης αυτών των πολιτικών είναι ότι εισερχόμαστε σε φάση End Game του κεντρικού σχεδιασμού.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, τους τελευταίους 12 μήνες οι κεντρικές τράπεζες έχουν αποκαλύψει ότι οι πολιτικές τους δε λειτουργούν.
Ως συνήθως, οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με χρήση ήπιας γλώσσας, αλλά το μήνυμα ήταν σαφές: Δεν έχουμε άλλα πυρομαχικά.
Η αγορά δεν το έχει αντιληφθεί ακόμα, αλλά όταν το κάνει, τότε θα χτυπήσει η πραγματική κρίση, προειδοποιεί η Phoenix Capital.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης