Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στην μάχη των χαμηλότερων πλεονασμάτων η κυβέρνηση από 3,5% στο 2,5% με 2% - Θα κρίνει την λύση για το χρέος

Στην μάχη των χαμηλότερων πλεονασμάτων η κυβέρνηση από 3,5% στο 2,5% με 2% - Θα κρίνει την λύση για το χρέος
Οι Ευκλείδης Τσακαλώτος - Γιώργος Χουλιαράκης θα θέσουν το «κούρεμα» των πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον στο 2,5% για το 2019
Ενα πρώτο «νεύμα» από τους δανειστές ότι θα μειωθούν κάτω από το 3,5% οι στόχοι στα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 θέλει να αποσπάσει στη σημερινή συνάντηση για τα δημοσιονομικά που θα έχει η κυβέρνηση με το κουαρτέτο.
Σε αυτό το πλαίσιο το ελληνικό «δίδυμο» Ευκλείδης Τσακαλώτος - Γιώργος Χουλιαράκης πρόκειται να θέσει για ακόμη μία φορά στους θεσμούς θέμα «κουρέματος» των πρωτογενών πλεονασμάτων τουλάχιστον στο 2,5% για το 2019 και στο 2% για το 2020.
Η εντολή που έχει δοθεί από το μέγαρο Μαξίμου είναι το θέμα να μην πάρει άλλη αναβολή και να συζητηθεί «εδώ και τώρα» προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη ένδειξη από το κουαρτέτο για το πώς θα αντιμετωπιστεί στη συνέχεια της αξιολόγησης και των τελικών αποφάσεων.
Η ελληνική πλευρά θέλει να προκαταλάβει αυτές τις αποφάσεις για τις οποίες οι Βρυξέλλες όχι μόνο κρατούν «κλειστά τα χαρτιά τους, αλλά διά των αξιωματούχων τους, όπως μέσω του Γάλλου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ή του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχουν διαμηνύσει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία που υπέγραψε.
Η Αθήνα όμως, που πιέζεται με την κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2017-2020), έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή της και θέλει να ξεκαθαρίσει από τώρα το τοπίο σε επίπεδο στόχων, σε μια προσπάθεια αυτοί να είναι περισσότερο ρεαλιστικοί.
Πρόσφατα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνέδεσε το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων με τις αποφάσεις για το χρέος.
Οπως η Αθήνα, έτσι και το ΔΝΤ υποστηρίζει πως θα πρέπει να χαμηλώσουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2018 και μετά (2019 και 2020) για να μπορέσει να ανασάνει η ελληνική οικονομία που διανύει τον έβδομο χρόνο ύφεσης.
Μάλιστα, στην έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, το Ταμείο ζητούσε οι στόχοι να κατέβουν στο 1,5% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Μαξίμου, με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, στη σημερινή συνάντηση όπου οι Ελληνες υπουργοί θα ζητήσουν μικρότερη δημοσιονομική προσαρμογή.
«Θέση» για το θέμα έχει κατ' επανάληψη πάρει και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, επιμένοντας στην άποψη ότι ανάπτυξη χωρίς χαμηλότερους στόχους στα πλεονάσματα, τουλάχιστον στο 2%, δεν μπορεί να υπάρξει.
Αλλωστε, μόνο η Ιρλανδία μπόρεσε να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Για την Ιστορία και μόνο, 3,5% πλεόνασμα αντιστοιχεί σε ένα «μαξιλάρι» εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 6,3 δισ. ευρώ, ενώ 2,5% και 2% που επιδιώκει η κυβέρνηση σε 4,5 δισ. ευρώ και 3,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Επομένως στη διετία 2019-2020 η προσαρμογή είναι μικρότερη κατά 4,5 δισ. ευρώ.
Βάσει Μνημονίου, η Αθήνα θα πρέπει φέτος να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, διαφορετικά καραδοκεί ο «κόφτης», ο οποίος θα μπει σε λειτουργία από το 2017 «κουρεύοντας» εκ νέου μισθούς και συντάξεις προκειμένου η δημοσιονομική εικόνα του προϋπολογισμού να ευθυγραμμιστεί με το πρόγραμμα προσαρμογής.
Για το 2017 ο στόχος ανεβαίνει στο 1,75% του ΑΕΠ και αυξάνει στο 3,5% το 2018.
Στο νέο Μεσοπρόθεσμο θα περιγράφονται αναλυτικά τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ τα επόμενα χρόνια για να μπορέσουν να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Για το 2017 το μέγεθος της προσαρμογής μόνο από τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,61% του ΑΕΠ, ενώ άλλα 405 εκατ. ευρώ θα έρθουν από το 2018.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης