Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εκπτώσεις τέλος για επιτηδευματίες, αγρότες και επιστήμονες – Κρίσιμη συνάντηση Κατρούγκαλου - Θεσμών

Εκπτώσεις τέλος για επιτηδευματίες, αγρότες και επιστήμονες – Κρίσιμη συνάντηση Κατρούγκαλου - Θεσμών
Το σχέδιο που θα συζητηθεί προβλέπει ασφαλιστική ενημερότητα σε οφειλέτες που θα σπεύσουν να πληρώσουν και θα είναι συνεπείς 
Στην κρίση των δανειστών θα τεθεί σήμερα το σχέδιο του υπουργείου εργασίας για «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και εν συνεχεία για νέα ρύθμιση με στόχο θα δοθεί ανάσα στην αγορά, αλλά και για να ενισχυθούν τα έσοδα των ταμείων.
Το σχέδιο που θα συζητηθεί κατά τη δεύτερη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας με τους θεσμούς, σήμερα στις 11:30 πμ, προβλέπει ασφαλιστική ενημερότητα σε οφειλέτες που θα σπεύσουν να πληρώσουν και θα είναι συνεπείς στις καταβολές των τρεχουσών εισφορών τους, με ταυτόχρονο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Για ενταχθεί ο οφειλέτης στο πρόγραμμα θα πρέπει να καταβάλει ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές (από σήμερα, όχι από τις 31 Δεκεμβρίου) για να μην βγει εκτός ρύθμισης.
Στο τραπέζι θα πέσει επίσης η πρόταση για δυνατότητα σύστασης επαγγελματικών Ταμείων Πρόνοιας και Επικούρησης από αυτοαπασχολούμενους, ώστε να μειωθούν οι εισφορές καθώς και η παρακράτηση των αναδρομικών για τις επικουρικές σε ποσοστό έως 10% της μικτής σύνταξης
Παράλληλα, στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθούν οι επονομαζόμενες «ουρές» της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης με τις οποίες ακυρώνονται διευκολύνσεις και εκπτώσεις μετά το βέτο που έθεσαν οι δανειστές.
Συγκεκριμένα, επιστρέφουν σε καθεστώς ΟΑΕΕ οι επιτηδευματίες ( τουριστικά καταλύματα, καφενεία) που δραστηριοποιούνται σε δήμους κάτω των 2.000 κατοίκων και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ περίπου, οι οποίοι είχαν μέχρι σήμερα το δικαίωμα να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.
Πρόκειται για περίπου 45.000 ασφαλισμένους οι οποίοι με την αλλαγή του καθεστώτος θα χάσουν το προνόμιο της μεταβατικής περιόδου στην αύξηση της εισφοράς.

-Καταργούνται οι εκπτώσεις που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για τις εισφορές υπέρ υγείας ειδικά για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες.
Έτσι από την 1/1/2017 αγρότες και επιστήμονες θα καταβάλουν τις ίδιες εισφορές ασθενείας με τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς καμία μεταβατική περίοδο, για λόγους ισονομίας.

-Καταργείται η έκπτωση 15% που είχε προβλεφθεί για όσους ασφαλισμένους είχαν προγραμματίσει να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια εφάπαξ προκειμένου να πληρώσουν λιγότερα.
Η έκπτωση ορίζεται σε 2% για κάθε έτος εξαγοράς, με αποτέλεσμα η εξαγορά πλασματικών ετών να κοστίζει τρεις φορές ακριβότερα.
Το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία στο οποίο έχουν προσαρτηθεί οι συγκεκριμένες διατάξεις έχει κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και αναμένεται να πάρει άμεσα το δρόμο προς τη Βουλή.

Στο μέτωπο των εργασιακών που συζητήθηκαν χθες, δόθηκε η αίσθηση ότι οι δανειστές θα επιμείνουν στην αρχική ατζέντα των αξιώσεων τους.
Η καυτή ατζέντα θα ανοίξει κατ΄ ουσίαν μετά τις 17 Οκτωβρίου που θα επιστρέψουν οι δανειστές..
Σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας, η καθυστέρηση επιβάλλεται για δύο λόγους.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα παραδοθεί το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές στο πεδίο της εργασίας που θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης ενώ προς το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ με την οποία θα κρίνει εάν θα αρθεί το υπουργικό βέτο για τις ομαδικές απολύσεις.
Στο μεσοδιάστημα οι δύο πλευρές θα επικοινωνούν με τηλεδιασκέψεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails).
Οι διαφορές με το ΔΝΤ είναι τόσο ακραίες, που δεν θα μπορούσε να γίνει ουσιώδης συζήτηση αν δεν υπάρχει ένα κείμενο αναφοράς, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος εξερχόμενος του ραντεβού.
Νωρίτερα μιλώντας στο Reuters, είχε χαρακτηρίσει «ακραίο παίκτη» το ΔΝΤ, ενώ προσέθετε πως η Αθήνα δεν μπορεί να αποδεχθεί τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί το Ταμείο, αλλά θα παλέψει για να διατηρήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Το Ταμείο έχει κατά καιρούς εκφράσει εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις από την ελληνική πλευρά, ιδίως στα θέματα των ομαδικών απολύσεων και του τρόπου διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού.

Φανή Θεοδοσίου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης