Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα για φοροδιαφυγή 1 δισ. ευρώ από την IKEA ξεκίνησε η ευρωπαϊκή επιτροπή Ανταγωνισμού

Έρευνα για φοροδιαφυγή 1 δισ. ευρώ από την IKEA ξεκίνησε η ευρωπαϊκή επιτροπή Ανταγωνισμού
Σειρά μετά την Apple για πρόστιμο από την Κομισιόν δεν έχει η IKEA, αλλά ο αμερικανικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, που αναμένει σχετική απόφαση της επιτροπής Ανταγωνισμού
Στη μηχανική φοροαποφυγής της IKEA στρέφει τώρα την προσοχή της η επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, εκκινώντας την εξέταση καταγγελιών της κοινοβουλευτικής ομάδος των Πρασίνων, σύμφωνα με τις οποίες η τεράστια σουηδική πολυεθνική εταιρεία ειδών σπιτιού φέρεται να έχει αποφύγει την καταβολή φόρων αξίας τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ την τελευταία εξαετία.
Αυτό δήλωσε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 η (Δανέζα) αρμόδια επίτροπος, Margrethe Vestager σε συνέντευξή της στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, η οποία κατηγορήθηκε πρόσφατα για αντι-αμερικανικό μένος όταν ηγήθηκε φορολογικής έρευνας εναντίον του τεχνολογικού γίγαντα των ΗΠΑ Apple, η οποία κατέληξε σε άνευ προηγουμένου πρόστιμο 13 δισ. ευρώ υπό τη μορφή επιστροφής παρανόμως χορηγηθέντων κρατικών επιχορηγήσεων από την ιρλανδική κυβέρνηση.
Αν και ουσία σουηδική, η εταιρεία συμμετοχών INGKA Holding B.V. στην οποία ανήκει το IKEA Group έχει έδρα στην Ολλανδία.
Απαντώντας σε έκθεση των Πρασίνων τον Φεβρουάριο του 2016, η IKEA είχε αναφέρει ότι το 2015 κατέβαλε φόρους 822 εκατ. ευρώ παγκοσμίως, το οποίο εκτίμησε πως αντιστοιχεί σε ισοδύναμο φορολογικό συντελεστή επιχειρηματικών κερδών λίγο κάτω από 20%.
Πάντως, σειρά μετά την Apple για πρόστιμο από την Κομισιόν δεν έχει η IKEA, αλλά ο αμερικανικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, που αναμένει απόφαση της επιτροπής Ανταγωνισμού αναφορικά με αμφιλεγόμενο χειρισμό των φορολογικών του υποθέσεων στην Ε.Ε..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης