Νέα εμπλοκή στην Attica bank – Ο Σαπουτζόγλου δεν εγκρίνεται λόγω Proton - Δεν μπορεί να είναι CEO ο Ρουμελιώτης

Νέα εμπλοκή στην Attica bank – Ο Σαπουτζόγλου δεν εγκρίνεται λόγω Proton - Δεν μπορεί να είναι CEO ο Ρουμελιώτης
Συνεχίζεται το σήριαλ στην Attica bank - Δεν εγκρίνεται η νέα διοίκηση που πρόσφατα προτάθηκε
Νέα εμπλοκή έχει προκύψει στην Attica bank καθώς με βάση διασταυρωμένες πληροφορίες ο Γεράσιμος Σαπουτζόγλου που είχε προταθεί για πρόεδρος στην Attica bank απορρίπτεται λόγω της σχέσης του με την Proton bank. 
Ταυτόχρονα δεν εγκρίνεται ούτε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης για διευθύνων σύμβουλος στην Attica bank.
Μπορεί να είναι μόνο ως μη εκτελεστικό μέλος όχι ως διευθύνων σύμβουλος.
Με βάση τις ίδιες πηγές η Τράπεζα της Ελλάδος αποφάσισε να ακολουθήσει πιστά τον νόμο και να στείλει και ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση... ότι η εποπτική αρχή δεν θα δεχθεί παιχνίδια από κανένα.
Να σημειωθεί ότι η ΤτΕ είχε ζητήσει την παραίτηση Γαμβρίλη και Αντωνόπουλου που ήταν η προηγούμενη διοίκηση στην Attica bank.
Η διοίκηση καθαιρέθηκε μέσα σε ένα απόγευμα.
Ανέλαβε ως πρόεδρος η Πουσκούρη η οποία ωστόσο αντικαταστάθηκε πολύ γρήγορα με το πρόσχημα ενός δανείου της που βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Εν συνεχεία η ΤτΕ πρότεινε μια άριστη λύση την Αναστασία Σακελλαρίου την πρώην CEO του ΤΧΣ για την θέση της επικεφαλής της Attica bank αλλά δεν εγκρίθηκε από τον Τσακαλώτο τον υπουργό Οικονομικών.
Η υποψηφιότητα Γιώργου Τανισκίδη του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Millennium Bank προσέκρουσε στην άρνηση του ΤΣΜΕΔΕ και της κυβέρνησης.
Η υποψηφιότητα του Άρη Ξενόφου του πρώην CEO του ΤΧΣ προσέκρουσε στον νόμο που ορίζει ότι δεν μπορεί να εργαστεί απερχόμενος CEO του ΤΧΣ για 6 μήνες σε τράπεζες που εποπτεύονται από την ΤτΕ. 
Για μια ακόμη φορά η Attica bank βρίσκεται στο επίκεντρο με αρνητικό τρόπο.

Τι είχε επισημάνει το bankingnews πρόσφατα

Σε δίλημμα βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας με την Attica bank.
Προτάθηκε από την κυβέρνηση το διοικητικό σχήμα με πρόεδρο τον Γεράσιμο Σαπουντζόγλου που προέρχεται από την Ιονική και Proton bank και ο οποίος υποστηρίχθηκε και από την Λούκα Κατσέλη.
Διευθύνων σύμβουλος της Attica bank προτάθηκε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ο οποίος διατηρεί σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΤτΕ, δεν θέλει αυτή την διοίκηση γιατί θεωρεί ότι είναι μια διορισμένη διοίκηση που θα έχει στόχο να εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα.
Όμως ο Στουρνάρας βρίσκεται σε δίλημμα.
Αν απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Attica bank είναι 100% βέβαιο ότι θα έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση και είναι επίσης σίγουρο ότι θα επιχειρήσουν να τον πλήξουν πανταχόθεν.
Ήδη έχουν υπάρξει κάποια προεόρτια.
Αν δεν απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Attica bank θα φανεί ανακόλουθος και θα αποδεχθεί ότι ηττήθηκε στην προσπάθεια του να ελέγξει την Attica bank.
Θα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η ΤτΕ έχει εποπτική αρμοδιότητα και έλεγχο στην Attica bank άρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να μπλοκάρει αποφάσεις αν θεωρήσει ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία.
Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Η κυβέρνηση θέλει την Attica bank όχι για αναπτυξιακή τράπεζα και άλλες τέτοιες ανοησίες αλλά ως παραμάγαζο…όπως ήταν δυστυχώς για πολλά χρόνια αυτή η τράπεζα.

Θα υπάρξει εξυγίανση της Attica bank;

Όμως η Attica bank χρειάζεται άμεσα λύσεις συνεχίζει να αποτελεί μια άρρωστη τράπεζα που χρειάζεται σωστή θεραπεία και όχι απλά μια θεραπεία
Θα επαναλάβουμε πρόσφατο ρεπορτάζ μας….

1)Η πορεία της μετοχής αντικατοπτρίζει αυτό το φιάσκο.
Η αύξηση κεφαλαίου του 2015 πραγματοποιήθηκε στα 0,30 ευρώ σε μια ακραία τιμή και η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή (15/9/2016) στα 0,06 ευρώ δηλαδή λογιστική ζημία -80%.
Όσοι επένδυσαν 580 εκατ στην ΑΜΚ του 2015 (ΤΣΜΕΔΕ, ΕΥΔΑΠ, ΤΑΠΙΛΤΑΤ, Αερολιμένας Ελ. Βενιζέλος και ιδιώτες κυρίως κατασκευαστικές) καταγράφουν λογιστική ζημία -80%.
Υπήρχε ένα οικονομικό μέσο ενημέρωσης το bankingnews που προειδοποιούσε πριν την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου ότι η ΑΜΚ της Attica bank θα μετεξελιχθεί σε φιάσκο…λόγω τιμής.

2)Ενώ η αύξηση κεφαλαίου ολοκληρώθηκε η Attica bank ακόμη δεν έχει καλύψει πλήρως τις κεφαλαιακές της ανάγκες.
Χρειάζεται να βρει άλλα 70 εκατ tier 1.
Η απόπειρα που είχε γίνει με το βρετανικό fund Duet δεν ευδοκίμησε και το συγκεκριμένο fund έχει αποσυρθεί.  
Το Duet θα κάλυπτε τα 70 εκατ του tier 1 και θα έπαιρνε ως «εγγύηση» το 1 δισεκ. NPLs προβληματικά δάνεια της Attica bank.
Το ζήτημα των 70 εκατ ομολογιακού Tier 1 παραμένει ανοικτό.
Υπάρχουν πολλά ενδιαφερόμενα funds στα οποία ρόλο και λόγο θέλει να έχει η ΤτΕ αφού έχασε τον διοικητικό έλεγχο.

3)Η Attica bank συνεχίζει να εμφανίζει το χειρότερο δείκτη NPEs μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων στο ελληνικό banking 57,2% ή 2,28 δισεκ. σε σύνολο δανείων 3,98 δισεκ.

4)Υπήρξε ένα πρώτο κύμα διοικητικών αλλαγών αλλά δεν φθάνει.
Χρειάζεται να γίνει μεγάλη εκκαθάριση και κάθαρση στο εσωτερικό της τράπεζας σε στελέχη του μέσου management τα οποία έβλαψαν στρατηγικά την τράπεζα.
Εδώ υπάρχει στέλεχος της Attica bank που είχε εμπλακεί σε απάτη σε κατάστημα και συνεχίζει να έχει διοικητικές αρμοδιότητες.
Υπάρχει ένα καρκίνωμα στην Attica bank 4-5 διευθυντικών στελεχών που πρέπει να αντιμετωπιστεί ΜΟΝΟ με θεραπεία σοκ, επιθετική χημειοθεραπεία ώστε να μην συνεχίζει να μολύνει την τράπεζα.
(Αν χρειαστεί να γράψουμε και ονόματα…  θα γράψουμε και ονόματα)

5)Η νέα διοίκηση για λόγους εξυγίανσης και αποκάλυψης πολλών θα πρέπει να ερευνήσει ένα θέμα…ΠΩΣ ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΑΜΚ του 2013;
Ποιοι συμμετείχαν στην ΑΜΚ του 2013, πόσα δάνεια δόθηκαν από την τράπεζα σε επιχειρηματίες και σε ποιους και αν τα δάνεια αυτά είναι εξυπηρετούμενα.
Η έρευνα αυτή θα φέρει στο φως ένα θησαυρό και μόνο έτσι θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος της τράπεζας με την διαπλοκή.

6)Προφανώς η νέα διοίκηση και όσα στελέχη έρθουν στην τράπεζα δεν έχουν ευθύνη για τις ανομίες του παρελθόντος.
Μόνο όταν έρθουν στο φως οι ανομίες του παρελθόντος – αλλά στο φως όχι στο ημίφως – η Attica bank θα έχει εξυγιανθεί.

7)Η Κυβέρνηση έχει μια ευκαιρία να προχωρήσει στην κάθαρση της Attica bank και να εγκαταλείψει τα αλλότρια σχέδια να διαθέτει μια τράπεζα για να χρηματοδοτεί κολλητούς επιχειρηματίες.

Θα πούμε μόνο το εξής.
Όσοι προσπαθήσουν να συγκαλύψουν την αλήθεια θα βρεθούν υπόλογοι στο μέλλον.
Αν θέλετε η Attica bank και οι εργαζόμενοι της να αντιμετωπίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, κοιτάξτε στο παρελθόν και αντιμετωπίστε τα καρκινώματα.
Αν δεν υπάρχει τέτοια διάθεση, ότι και να γίνει η Attica bank θα βρεθεί αργά ή γρήγορα σε αδιέξοδο.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS