Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Οι αγορές θέλουν τη Merkel στο τιμόνι της Γερμανίας - Θα καταρρεύσουν εάν «παραιτηθεί»

Bloomberg: Οι αγορές θέλουν τη Merkel στο τιμόνι της Γερμανίας - Θα καταρρεύσουν εάν «παραιτηθεί»
Η απομάκρυνση της Merkel από την καγκελαρία θα προκαλέσει δραματικές συνέπειες στις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος
Τη στιγμή που η Angela Merkel σκέφτεται το πολιτικό της μέλλον, οι θεσμικοί επενδυτές τη θέλουν να παραμείνει στη Καγκελαρία, για τον πολύ απλό λόγο ότι σε περίπτωση που η ίδια παραιτηθεί, οι αγορές θα καταρρεύσουν.
Σύμφωνα με το Bloomberg, έπειτα από μια μάχη με την οικονομική κρίση για περισσότερο από μία δεκαετία, η Merkel επαινείται διεθνώς για την ηγεσία της παρά την κριτική που δέχεται στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μια μικρή πλειοψηφία των Γερμανών ψηφοφόρων δεν θέλουν η Merkel να συνεχίσει να κρατά τα ηνία της καγκελαρίας.
«Η Angela Merkel δικαίως ή αδίκως θεωρείται -ακόμα και από εκείνους που δεν συμπαθούν τις πολιτικές της- ως κυρίαρχη πολιτική φιγούρα στην Ευρώπη» λέει ο Jacob Funk Kirkegaard, ανώτερος συνεργάτης στο Peterson Institute.
«Η αποχώρηση της Merkel θα αφήσει ένα σημαντικό κενό» με αποτέλεσμα «η αντίδραση της αγοράς να είναι αρκετά αρνητική» είπε ο ίδιος.
Επισημαίνεται ότι η Merkel δεν έχει αποφασίσει εάν θα θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 2017 καθώς ο χειρισμός της μεταναστευτικής κρίσης της έχει κοστίσει δημοσκοπικά.


Ωστόσο, οι επενδυτές μπορούν πλέον να «διαβάζουν» τη Merkel καθώς βρίσκεται στο τιμόνι της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης για περισσότερο από μία δεκαετία.
Οι αγορές θεωρούν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού κατά διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρώπη.
«Δεν είναι ότι οι αγορές είναι ερωτευμένες με την Merkel, αλλά τουλάχιστον καταλαβαίνουν τη θέση της σε μια σειρά από πολιτικές, καταλαβαίνουν το στυλ της» δήλωσε ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής αναλυτής της Ευρώπης στη Eurasia Group.
Αν όμως, η Merkel αποφασίσει να μην θέσει υποψηφιότητα, «τα γεράκια θα έχουν το πάνω χέρι στη Γερμανία» που σημαίνει «αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική και περισσότερους περιορισμούς στην ΕΚΤ», είπε ο ίδιος.
«Οι αγορές δεν θα το ήθελαν καθόλου».



Η πτώση της Merkel θα προκαλέσει «ακραία αβεβαιότητα» για το μέλλον της ηγεσίας της Γερμανίας και κατά συνέπεια θα επηρεάσει δραματικά τις αγορές συναλλαγμάτων και ομολόγων.
Ωστόσο αυτό εξακολουθεί να είναι ένα «πολύ απίθανο σενάριο» λέει ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.
«Αυτό θα δημιουργήσει μια μεγάλη αβεβαιότητα, ιδιαίτερα στη διεθνή σκηνή, όπου η Merkel έχει πολύ καλύτερη φήμη απ' ό,τι έχει στο εσωτερικό της Γερμανίας» είπε ο ίδιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης