Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στην έδρα εταιρίας της συζύγου του Στουρνάρα (ΤτΕ) οι εισαγγελείς Διαφθοράς για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ - Οι ανακοινώσεις

Στην έδρα εταιρίας της συζύγου του Στουρνάρα (ΤτΕ) οι εισαγγελείς Διαφθοράς για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ - Οι ανακοινώσεις
Οι εισαγγελείς κατέσχεσαν πλήθος εγγράφων και ηλεκτρονικών στοιχείων 
(upd6) Έφοδο στην έδρα της εταιρείας Mind Work Business Solutions που εκπροσωπείται από την κα Σταυρούλα Νικολοπούλου-Στουρνάρα, σύζυγο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, πραγματοποίησαν σήμερα, Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, εισαγγελείς Διαφθοράς και αξιωματούχοι της Οικονομικής Αστυνομίας, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι εισαγγελείς κατέσχεσαν πλήθος εγγράφων και ηλεκτρονικών στοιχείων από την περίοδο που η εταιρεία Mind Work Business Solutions της κ. Σταυρούλας Νικολοπούλου-Στουρνάρα συμμετείχε σε προγράμματα του ΚΕΕΛΠΝΟ, εισπράττοντας ποσά για διαφημιστικές δαπάνες που αμφισβητούνται από τους εισαγγελείς.
Επισημαίνεται ότι συμπτωματικά την ίδια περίοδο, ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών.
Όπως έχει αποκαλυφθεί, η εταιρεία της συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος είχε χρηματοδοτηθεί με εκατομμύρια ευρώ ανάμεσα σε άλλες που συμμετείχαν για διαφημιστικές δαπάνες που αφορούσαν εκστρατεία για τον καρκίνο.
Ωστόσο, όπως είναι γνωστό βέβαια, το ΚΕΕΛΠΝΟ, ως Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ενημερώνει τον κόσμο για την αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων και ο καρκίνος δεν περιλαμβάνεται σε αυτά.
Πάντως, πηγές της Τράπεζας της Ελλάδας φέρονται να επιβεβαιώνουν την έφοδο των εισαγγελέων και υποστηρίζουν ότι τόσο η σύζυγος του κ. Στουρνάρα όσο και ο ίδιος δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.
Από την πλευρά τους, δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι η έφοδος γίνεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που διενεργείται για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Σκάι, τα έγγραφα που κατασχέθηκαν θα αναλυθούν διεξοδικά από κλιμάκιο εισαγγελέων που έχουν αναλάβει την έρευνα στο οποίο συμμετέχουν οι εισαγγελικοί λειτουργοί Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος.

Σύζυγος Στουρνάρα: Απολύτως νόμιμη η δραστηριότητα της εταιρείας που εκπροσωπώ - Πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου

«Οι πολιτικές σκοπιμότητες σε μια δημοκρατική Ελλάδα δεν μπορούν ποτέ να κατασκευάσουν ενόχους», αναφέρεται αιχμηρά, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η σύζυγος του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, κα Σταυρούλα Νικολοπούλου-Στουρνάρα, σχετικά με τον έλεγχο των εισαγγελέων στην έδρα της εταιρείας, MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS, την οποία η ίδια εκπροσωπεί.
Η κα Νικολοπούλου αφήνει αιχμές, κάνοντας λόγο για στοχευμένο και αδικαιολόγητο θόρυβο, ενώ τονίζει πως «διέρρευσαν την ψευδή πληροφορία περί διενέργειας ελέγχου, όχι στην έδρα της εταιρείας, αλλά, δήθεν στην οικία της, ενώ χρησιμοποιήθηκε το όνομα του συζύγου της, κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ανέκαθεν αποτελεί και τον στόχο των κακόβουλων δημοσιευμάτων».
Στην ανακοίνωση καθίσταται σαφές πως «η δραστηριότητα της εταιρείας κινείται πάντοτε εντός των πλαισίων της απολύτου νομιμότητας».
«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.
Θέλω να δηλώσω σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν έχω να φοβηθώ τίποτε εγώ προσωπικά, αλλά και η εταιρεία μου. Και βεβαίως δεν θα με κάμψουν οι επιθέσεις που έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη σπίλωση του συζύγου μου και της οικογένειάς του. Να είναι βέβαιοι ότι θα αποτύχουν!», υπογραμμίζει η σύζυγος του διοικητή της ΤτΕ.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης που εκδόθηκε από την κα Νικολοπούλου έχει ως εξής:
«Η εταιρεία MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS, η οποία εκπροσωπείται από την κυρία Λίνα Νικολοπούλου, δέχθηκε σήμερα στην έδρα της κλιμάκιο οργάνων της Οικονομικής Αστυνομίας, το οποίο προέβη σε τυπικό έλεγχο των παραστατικών της στοιχείων σε σχέση με έργο Ε.Σ.Π.Α. του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. που ανέλαβε να εκτελέσει, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό. Η εταιρεία παρέδωσε στο ανώτερο κλιμάκιο ό,τι στοιχείο ζητήθηκε και η εκπρόσωπος της, κυρία Λίνα Νικολοπούλου, συνεργάσθηκε πλήρως με τους διενεργήσαντες τον έλεγχο.
Η δραστηριότητα της εταιρείας κινείται πάντοτε εντός των πλαισίων της απολύτου νομιμότητας, άπαντα δε τα παραστατικά στοιχεία αυτής τηρούνται στην έδρα της και είναι πρόσφορα σε οποιονδήποτε έλεγχο, ο οποίος όμως πρέπει να διεξάγεται επίσης εντός του πλαισίου της δικονομικής τάξεως και όχι με ταυτόχρονη και ενδεχομένως σκόπιμη σπίλωση προσώπων και υπολήψεων.
Ο θόρυβος που προκλήθηκε είναι στοχευμένος και αδικαιολόγητος, ενώ διέρρευσαν την ψευδή πληροφορία περί διενέργειας ελέγχου, όχι στην έδρα της εταιρείας, αλλά, δήθεν στην οικία της, ενώ χρησιμοποιήθηκε το όνομα του συζύγου της, κυρίου Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ανέκαθεν αποτελεί και τον στόχο των κακόβουλων δημοσιευμάτων. Οι πολιτικές σκοπιμότητες σε μια δημοκρατική Ελλάδα δεν μπορούν ποτέ να κατασκευάσουν ενόχους.
"Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο πραγματικός στόχος είναι ο σύζυγός μου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και επιλογές. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.
Θέλω να δηλώσω σε κάθε ενδιαφερόμενο ότι δεν έχω να φοβηθώ τίποτε εγώ προσωπικά, αλλά και η εταιρεία μου. Και βεβαίως δεν θα με κάμψουν οι επιθέσεις που έχουν ως αποκλειστικό στόχο τη σπίλωση του συζύγου μου και της οικογένειάς του. Να είναι βέβαιοι ότι θα αποτύχουν!"
Η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας επιφυλάσσεται να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της σε περίπτωση που συνεχισθεί η δυσφήμιση της εταιρείας και των εκπροσώπων της».

Τηλεφωνική επικοινωνία Στουρνάρα - Τσίπρα

Εν τω μεταξύ, μετά την έφοδο, ο Γιάννης Στουρνάρας είχε -σύμφωνα με πληροφορίες- τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας του επεσήμανε πως δεν γνώριζε τίποτα για το περιστατικό αλλά και ότι ενημερώθηκε από τον ίδιο (σσ. διοικητή της ΤτΕ) για την εισαγγελική έρευνα.
Όπως λέγεται υπήρξαν διαβεβαιώσεις και από τις δυο πλευρές ότι η εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνεργασία της Τράπεζας της Ελλάδος με την κυβέρνηση στα μεγάλη θέματα της οικονομίας.

Ποτάμι: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει τον αυταρχισμό της και πώς χρησιμοποιεί την εξουσία της

Με αφορμή την σημερινή (15/9) έρευνα των Εισαγγελέων στο σπίτι του Γιάννη Στουρνάρα, το Ποτάμι εξαπολύει εκ νέου επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης.
«Προφανώς σε μια δημοκρατία ουδείς είναι υπεράνω του νόμου.
Ούτε η σύζυγος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
Όταν όμως γινόμαστε μάρτυρες καθημερινά προσπαθειών ελέγχου της Δικαιοσύνης και διώξεων προσώπων που η κυβέρνηση θεωρεί αντιπάλους της, όπως έγινε με την πειθαρχική δίωξη Ντογιάκου, οφείλουμε να είμαστε καχύποπτοι.
Ειδικά μάλιστα όταν ο Γ. Στουρνάρας με πολλές παρεμβάσεις του, και παλιότερα και πρόσφατα, έχει δυσαρεστήσει τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», υποστηρίζει σε ανακοίνωση του το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, σχολιάζοντας:
«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει τον αυταρχισμό της και πώς χρησιμοποιεί την εξουσία της, γι’ αυτό ο έλεγχος των ενεργειών της είναι πράξη δημοκρατικής ευθύνης».

Η υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ

Τον Απρίλιο του 2015, είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος των μελών του ΔΣ και του Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Τότε είχε προκύψει ότι αφενός πως το ΚΕΕΛΠΝΟ διενήργησε διαγωνισμό για το υποέργο «Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο», στον οποίο αναδείχθηκε ανάδοχος η ένωση εταιριών AGENDA ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ, ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ-MINDWORK BUSINESS SOLUTIONS ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΕ, με την οποία υπογράφηκε, τον Ιανουάριο 2011, σύμβαση κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του.
Όμως η δράση αυτή ήταν εκτός του σκοπού του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος συνίσταται στην παρακολούθηση, στον συντονισμό και στην υποβοήθηση ενεργειών για την πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών νοσημάτων, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος.
Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δέχεται κρατική επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Επιπλέον είχε καταδειχθεί ότι σε Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου που αφορούν πρόληψη ασθενειών ή παθήσεων, τα οποία προέρχονται από φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπέβαλε σχετικό αίτημα, ενώ ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας MINDWORK BUSINESSSOLUTIONS είχε παλαιότερα καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης 2 ετών για μη έγκαιρη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, γεγονός που αποτελούσε λόγο αποκλεισμού της από τη συμμετοχή στη σύμβαση.
Για τη συγκεκριμένη προβολή, το ΚΕΕΛΠΝΟ κατέβαλε ποσό άνω των 600.000 ευρώ.
Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς προέκυψε ότι τον Ιανουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε συμβάσεις ύψους 350.000 ευρώ με την εταιρία A&B ADVERTISING ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕ, με αντικείμενο την προβολή διαφημιστικών σποτ για την εποχική γρίπη, η οποία όμως αποτελεί περιοδικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και δεν έχει έκτακτο και απρόβλεπτο χαρακτήρα, για τον οποίο και μόνο επιτρέπεται η παράκαμψη της διαδικασίας δημοσίευσης σχετικής προκήρυξης σε δύο ημερήσιες εφημερίδες, τα δε κριτήρια της σχετικής ανάθεσης στην εν λόγω εταιρία παρέμειναν αδιευκρίνιστα.
Στη συνέχεια, το Φεβρουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον ΕΟΦ, για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης δράσεων σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση, χωρίς όμως τούτο να προβλέπεται από το νόμο που διέπει τη λειτουργία του ή τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του.
Σε εκτέλεση της σύμβασης, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε σύμβαση ύψους 230.000 ευρώ με την ίδια εταιρία και πάλι χωρίς τη δημοσίευση σε δύο εφημερίδες και χωρίς να τεκμηριώνονται τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης εταιρίας.
Περαιτέρω, το Δεκέμβριο 2013, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την υλοποίηση επτά δράσεων για τους ίδιους σκοπούς, συνάπτοντας συμβάσεις συνολικού ύψους της τάξης των 1.300.000 ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία και εκπομπή / προβολή από ραδιοφωνικούς / τηλεοπτικούς σταθμούς μηνυμάτων (σποτ), χωρίς τη δημοσίευση της προκήρυξης σε δύο εφημερίδες και παρά το γεγονός ότι ήδη κατείχε αντίστοιχο σποτ, προερχόμενο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών και Ελέγχου (European Centre for Disease Prevention andControl: ECDC), για το οποίο είχε καταβάλει δαπάνη για την προσαρμογή του, έτερο σποτ συμπαραγωγής ECDC με τίτλο: "Πρόληψη εποχικής γρίπης", καθώς και σποτ με τίτλο: "Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες", αναρτημένο στο ίδιο ως άνω κανάλι του.
Επιπλέον, το ΚΕΕΛΠΝΟ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δωρεάν τις εν λόγω προβολές-μεταδόσεις, βάσει των διατάξεων περί δωρεάν μετάδοσης μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου.

(Αρχική δημοσίευση Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα: 16:07)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης