Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ποιες μετοχές του ΧΑ επιλέγουν οι εγχώριοι θεσμικοί και σε ποιες έχουν διψήφια ποσοστά συμμετοχής

Ποιες μετοχές του ΧΑ επιλέγουν οι εγχώριοι θεσμικοί και σε ποιες έχουν διψήφια ποσοστά συμμετοχής
Σημαντικές θέσεις σε ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, Fourlis, Μυτιληναίος και Ελλάκτωρ πέραν των θέσεων σε τραπεζικές μετοχές
Με βασικές θέσεις τις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης πορεύονται οι εγχώριοι θεσμικοί, έχοντας θέσεις στις δημοφιλείς εταιρείες του ΧΑ, αυτές δηλαδή με την μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως τα τελευταία χρόνια η εγχώρια θεσμική κοινότητα έχει συρρικνωθεί και θα μπορούσε να παίζει ενεργότερο ρόλο στην διαμόρφωση της πορείας του ΧΑ αν δεν είχε χάσει τη δύναμή της.
Τα περισσότερα εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια έχουν επιλέξει τράπεζες και σε απόλυτο αριθμό μετοχών, οι θέσεις τους είναι σε Εθνική Τράπεζα (153,3 εκατ. μετοχές), Τράπεζα Πειραιώς (122,9 εκατ. μετοχές), Τράπεζα Κύπρου (53 εκατ. μετοχές), Eurobank (41,3 εκατ. μετοχές) και Alpha Bank με 29,7 εκατ. μετοχές.
Πέραν των τραπεζικών μετοχών έχουν θέσεις στην Ελλάκτωρ και μάλιστα κατέχουν 13,1 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 7,5% και 9,3 εκατ. μετοχές στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ που αντιστοιχούν περίπου στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου.
Στην Μυτιληναίος ελέγχουν το 7,5% του μετοχικού κεφαλαίου ή αλλιώς 8,8 εκατ. μετοχές.
Ωστόσο οι παραπάνω εταιρείες έχουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο ισχυρούς ξένους με την Μυτιληναίος να ανακοινώνει τις τελευταίες μέρες αγορές από Eurolife την οποία έχει αγοράσει η Fairfax του Prem Watsa που έχει ποσοστό στην Μυτιληναίος.
Στον ΟΠΑΠ οι εγχώριοι θεσμικοί ελέγχουν μόλις 7,3 εκατ. μετοχές με αμοιβαία της Alpha να έχουν σημαντικές θέσεις.
Οι εγχώριοι θεσμικοί ελέγχουν περίπου το 10% της ΕΧΑΕ.
Και σε αυτήν τη μετοχή αμοιβαία της Alpha έχουν αυξημένες θέσεις σε σύγκριση με τα άλλα αμοιβαία.
Μικρό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου ελέγχουν σε Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ, όπου εδώ οι βασικοί μέτοχοι έχουν αυξημένα ποσοστό.
Πιο συγκεκριμένα έχουν 6,2 εκατ. μετοχές στα ΕΛΠΕ και 5,66 εκατ. μετοχές στον ΟΤΕ.
Στην Fourlis έχουν το 10% ή αλλιώς 5,5 εκατ. μετοχές με τις περισσότερες να ελέγχονται και πάλι από αμοιβαία της Alpha.
Στην Άνεμος έχουν 5,1 εκατ. μετοχές και στη ΔΕΗ 4,8 εκατ. μετοχές.
Στην Attica Bank έχουν 4,8 εκατ. μετοχές, στην Viohalco 4,7 εκατ. μετοχές, στη Lamda Dev. 4,67 εκατ. μετοχές, στην Motor Oil 4,2 εκατ. μετοχές και στην Jumbo 4,2 εκατ. μετοχές.
Κάτω από 4 εκατ. μετοχές έχουν συνολικά στην MIG, στην Τέρνα Ενεργειακή, την Reds και την ΕΥΔΑΠ.
Πέραν των γνωστών εταιρειών σημαντικό αλλά όχι πάνω από 10% είναι το ποσοστό των εγχώριων θεσμικών στην Πλαστικά Θράκης με αμοιβαία και πάλι στις Alpha να έχουν τις περισσότερες μετοχές.
Στην Παπουτσάνης έχουν 2,8 εκατ. μετοχές, με την CPB Ελληνικό να έχει 1 εκατ. τεμάχια και την 3Κ Greek Value να έχει 550 χιλ. τεμάχια.
Στη Σωλ.Κορίνθου έχουν 2,1 εκατ. τεμάχια, στο Πλαίσιο 2 εκατ. τεμάχια, στην Byte 1,97 εκατ. τεμάχια, στην Κρι-Κρι 1,56 εκατ. τεμάχια, στην Inform Lykos 1,43 εκατ. τεμάχια και στην Κλουκίνας-Λάππας 1,36 εκατ. τεμάχια.
Πάνω από 1 εκατ. τεμάχια έχουν σε Kleemann, MLS, Frigoglass και Βιοκαρπέτ.
Μικρές θέσεις έχουν τέλος σε Ίλυδα, Μοτοδυναμική, Έλτον, Κορρές, Πλαστικά Κρήτης, Revoil, Flexopack και Στέλιος Κανάκης.
Κάποιες από τις παραπάνω θέσεις ωστόσο, είναι μετοχές που έχουν αγοραστεί στις «χρυσές» εποχές του ΧΑ και οι θεσμικοί λόγω περιορισμένης εμπορευσιμότητας δεν μπορούν να τις αποχωριστούν.
Χωρίς εγχώριους θεσμικούς στο μετοχολόγιο φαίνεται να είναι οι εταιρείες Creta Farms, Elinoil, Καραμολέγκος, Νηρέας, Έλαστρον, ενώ ελάχιστη είναι η συμμετοχή τους στις Ολυμπιακή Τεχνική, Καρέλιας, Σελόντα κ.α.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης