Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τίτλοι τέλους στο αγγελιόσημο – Αναζητείται νέος πόρος για να μην κλείσει ο ΕΔΟΕΑΠ

Τίτλοι τέλους στο αγγελιόσημο – Αναζητείται νέος πόρος για να μην κλείσει ο ΕΔΟΕΑΠ
Ο υπ. Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση μετά την αντίδραση των δανειστών
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016 εκπνέει η παράταση για τη διατήρηση του αγγελιοσήμου.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση μετά την αντίδραση των δανειστών, οι οποίοι σχολίασαν ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί έναν πόρο που έπρεπε να είχε καταργηθεί από το Μάρτιο.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε (την Πέμπτη το απόγευμα) στο γραφείο του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου με τις ενώσεις των δημοσιογράφων υπήρξε πίεση να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, εργοδότες και εργαζόμενοι, στη θέσπιση ενός πόρου (π.χ. 5% - 10% επί του τζίρου των διαφημίσεων), ο οποίος θα αντικαταστήσει το αγγελιόσημο.
Η συνάντηση θα επαναληφθεί την Τρίτη, με συμμετοχή και της εργοδοτικής πλευράς, με σκοπό την αναζήτηση πηγής χρηματοδότησης που θα διατηρήσει σε λειτουργία τον ΕΔΟΕΑΠ και με κατεύθυνση τη μετατροπή του νομοθετημένου πόρου του αγγελιόσημου, που πια δεν υφίσταται, σε αντίστοιχο πόρο συμφωνημένο μεταξύ της εργοδοτικής και της εργατικής πλευράς.
Η Ένωση ιδιοκτητών ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών συμφωνεί με τη θέσπιση νέου πόρου ενώ διαφωνίες εξέφρασε η ένωση ιδιοκτητών ραδιοτηλεοπτικών μέσων λόγω αναδιοργάνωσης του κλάδου (ο πρόεδρος της ένωσης Π. Κυριακόπουλος είναι διευθύνων σύμβουλος του Star το οποίο δεν έχει πάρει άδεια) και η ένωση περιφερειακών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Οι ενώσεις του Τύπου έχουν προγραμματίσει ευρεία διαβούλευση το Σάββατο, για να λάβουν αποφάσεις.
Με την κατάργηση του αγγελιοσήμου κινδυνεύει άμεσα το Ταμείο Υγείας των δημοσιογράφων, δηλαδή ο ΕΔΟΕΑΠ, με λουκέτο, αφού λαμβάνει ένα σημαντικό ποσοστό από τα ετήσια έσοδα του αγγελιοσήμου που ανέρχονται συνολικά σε 60 εκατ. ευρώ.
Η ΕΣΗΕΑ έκανε λόγο για αιφνιδιασμό, αφού είχε συμφωνηθεί με το υπουργείο η εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τον ΕΔΟΕΑΠ για την οποία απαιτούνται τουλάχιστον δύο μήνες.
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ή έως ότου επιτευχθεί συμφωνία, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να νομοθετήσει μονομερώς, για να μην υπάρξουν απώλειες εισφορών στο σύστημα.
Υπενθυμίζεται ότι αλλάζει το καθεστώς καταβολής εισφορών στο Ταμείο κύριας Ασφάλισης, ΕΤΑΠ ΜΜΕ.
Στο εξής όλα τα ΜΜΕ θα καταβάλουν εργοδοτική εισφορά από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ύψους 13,5%, η οποία θα αντικαταστήσει το αγγελιόσημο σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης