Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα όρια της θεσμικής εκτροπής – Μάχη κυβέρνησης - Στουρνάρα (ΤτΕ) για την Attica bank, παραμάγαζο ή εξυγιασμένη τράπεζα;

Στα όρια της θεσμικής εκτροπής – Μάχη κυβέρνησης - Στουρνάρα (ΤτΕ) για την Attica bank, παραμάγαζο ή εξυγιασμένη τράπεζα;
Η κόντρα Κυβέρνησης με Στουρνάρα ΤτΕ ως θεσμική αρχή είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει την οργή των δανειστών και να έχουμε πολύ δυσμενείς εξελίξεις σε πολλά μέτωπα.
Η κυβέρνηση και οι θεσμικές αρχές πρέπει να έχουν πάντα κοινό στόχο, την διαφάνεια, την εξυγίανση με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον.
Όμως κατά ένα περίεργο τρόπο εσχάτως λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα ορισμένα φαινόμενα που αγγίζουν τα όρια της θεσμικής εκτροπής.
Η περίπτωση Ανδρέα Βγενόπουλου ήταν πολύ χαρακτηριστική, ένα δικαστικό σύστημα στις παρυφές της κυβέρνησης επιχείρησε να τον εξοντώσει μέσω της Κύπρου και με έρευνες στο σπίτι του από οικονομικούς εισαγγελείς, ωστόσο μετά την μεγαλειώδη νίκη του στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο ανετρέπησαν οι συσχετισμοί.
Όμως και ενώ ο Βγενόπουλος… είναι ο Βγενόπουλος είναι ένας ισχυρός παίκτης της επιχειρηματικής σκακιέρας… εσχάτως βρίσκεται σε εξέλιξη μια νέα θεσμική εκτροπή που χρήζει μεγάλης προσοχής.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, έχει διαφοροποιηθεί πολλές φορές από την κυβερνητική θέση ενώ πεδίο αντιπαράθεσης… αποτέλεσε και η Attica bank.
Αποκορύφωμα όλων ήταν η έρευνα στην εταιρία της συζύγου του Στουρνάρα από οικονομικούς εισαγγελείς για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.  
Πολλοί θεωρούν ότι η κυβέρνηση χειραγωγεί την δικαιοσύνη και επειδή ο Στουρνάρας δεν «είναι υπάκουο παιδί» για να τον εκδικηθούν έστειλαν τους εισαγγελείς να ελέγξουν την γυναίκα του για να τον πλήξουν ηθικά.
Πεδίο αντιπαράθεσης εσχάτως μεταξύ Κυβέρνησης και Στουρνάρα είναι η Attica bank.
Η κυβέρνηση από τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις της, από τον τρόπο με τον οποίο ανακεφαλαιοποίηθηκε η Attica bank επιβάλλοντας στην ΕΥΔΑΠ, ΤΑΠΙΛΤΑΤ, Αερολιμένα κ.α. να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ και από άλλες κινήσεις… αποδείκνυε ότι έχει ένα στόχο.
Επειδή δεν μπορεί η κυβέρνηση να ελέγξει τις συστημικές τράπεζες λόγω ΕΚΤ και SSM προσπαθεί να ελέγξει την Attica bank που ελέγχεται εποπτικά από την ΤτΕ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος βλέποντας ότι η Attica bank για μια ακόμη φορά πάει να γίνει παραμάγαζο αντέδρασε και διόρισε την Πουσκούρη για πρόεδρο.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως ήταν ότι η Κυβέρνηση κατάλαβε ότι Στουρνάρας και διοίκηση Πουσκούρη στην Attica bank χαλούσαν το σχέδιο, δεν θα άφηνε η ΤτΕ να ελεγχθεί η Attica bank και… τότε ανακάλυψαν την δανειακή εκκρεμότητα της Πουσκούρη την οποία καθαίρεσαν.
Η ΤτΕ πρότεινε κάποια στελέχη για νέα διοίκηση της Attica bank τα οποία δεν εγκρίθηκαν.
Εν συνεχεία πήρε ρεβάνς η κυβέρνηση και διόρισε στην Attica bank τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη για CEO και πρόεδρο τον Γεράσιμο Σαπουτζόγλου.
Η ΤτΕ αντέδρασε και απέρριψε τις επιλογές της κυβέρνησης για την νέα διοίκηση στην Attica bank.
Η ΤτΕ δεν ενέκρινε για διοίκηση Ρουμελιώτη και Σαπουτζόγλου ενώ έστειλε και επιστολή ζητώντας από την Attica bank να απέχει από πάσεις φύσεως δανειοδοτήσεις.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η ΤτΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει επίτροπο στην Attica bank λόγω διοικητικής αδυναμίας και όχι λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας.
Η Attica bank αποτέλεσε πεδίο σκληρότατης αντιπαράθεσης κυβέρνησης και Στουρνάρα.
Και σε αυτή την αντιπαράθεση ενεπλάκησαν εισαγγελείς και η Attica bank.
Τα βασικά ερωτήματα είναι
1)Ότι και αν αποδειχθεί με την εταιρία της γυναίκας του Στουρνάρα αν δεν αποδειχθεί τίποτε για τον Στουρνάρα… ο διοικητής της ΤτΕ δεν κινδυνεύει.
2)Η κυβέρνηση γιατί δείχνει τόσο μεγάλο ζήλο για την Attica bank;
Θέλει να ελέγχει μια τράπεζα για να μπορεί να κάνει δουλειές.
3)Ο Στουρνάρας όσο δεν τον αγγίζουν οι έλεγχοι δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την ΤτΕ.
Η κυβέρνηση θέλει να διώξει τον Στουρνάρα αλλά ο Στουρνάρας έχει την στήριξη της ΕΚΤ.
4)Η μάχη ελέγχου της Attica bank δεν έχει να κάνει με την Attica bank αλλά με την μάχη της εξουσίας… της κυβέρνησης….. και της εξουσίας της εποπτικής αρχής.
Αυτή η κόντρα θα έχει περίεργη κατάληξη.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ

Η κόντρα Κυβέρνησης με Στουρνάρα ΤτΕ ως θεσμική αρχή είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει την οργή των δανειστών  και να έχουμε πολύ δυσμενείς εξελίξεις σε πολλά μέτωπα.
Η κόντρα αυτή είναι πολύ επικίνδυνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης